Lednová Nokturna

Koncert s Jirkou Grosmanem na Masaryktownu

Venku mrzlo až praštělo a všude bylo plno sněhu. V -18 °C s pocitem -28 °C, mohli přijít na Jirkův koncert jen skalní. Přišli a nelitovali. Jeho výborný šestičlenný orchestr doplnil také známý jazzman Miro Letko na trombón, kterého už jsme také slyšeli na předcházejících koncertech Nokturen. V repertoáru skupiny bylo mnoho tradičních hitů z New Orleansu, kde trombón v dixelandu zážitek podtrhl. Celý koncert měl díky dechovým nástrojům a Jirkově barvě hlasu neworleanský nádech, i když nádherné kytarové skladby v Jirkově interpretaci se nevymykaly z jeho pěkného stylu, jak ho známe. Jak by řekl náš pan profesor hudby: “Grosman, je vidět, že jste se připravil, sedněte si, píšu 1!” ...a asi padesátka velmi spokojených spolužáků se odebrala do mrazivé noci

Text & foto Lado

***

…a ve městě: Benny Goodman na konec

Moje první gramofonová deska byl s kvartetem klarinetisty Benny Goodmanna (Teddy Wilson  klavír, Lionel Hampton vibrafon a Gene Krupa bicí). Protože to byla na dlouhou dobu jediná deska, tak jsem ji soustružil pořád dokola. Od té doby, kdykoliv uslyším klarinet, vzpomenu si na tuto desku a když jsem byl v roce 1968 poprvé v Anglii, šel jsem do nedalekého kina, kde hráli film Benny Goodman Story. Na desce byly i skladby
George Gershwina a tak když vynikající dvojice pianisty Adama Zukievicze a klarinetisty Petera Stolla končila nedělní koncert u svatého Václava, chtěl jsem je požádat o přídavek něco z Gershwina a při tom jsem měl na mysli právě Benny Goodmana. K mému překvapení přidali samotného Krále swingu, což byla Goodmanova přezdívka.

Jestliže Grosmanův večer byl věnován jazzu, pak Nokturna u Václava se skládala z klasické hudby. V první části to byl Bohuslav Martinů a jeho Sonatina pro klarinet a klavír dílo 356 z roku 1956. Následovala Fibichova Selanka. Klarinetista Peter Stoll v závěru první části zahrál svoji verzi Sonatiny D-Dur Antonína Dvořáka, která byla původně napsána pro housle a klavír.

Jestliže první polovina byla věnovaná české hudbě, v druhé části byla Stollova úprava Faurého  Morceau de Concours. Fauré byl mimo jiné i učitelem Maurice Ravela a šokoval duchovní jako varhaník v Rennes, nejen, že hrál v kostele operní hudbu, ale dokonce při
bohoslužbách kouřil. Nic takového se u sv. Václava nestalo a Faurého hudba zde zněla zcela přirozeně, podobně jako Sonáta pro klarinet a piano Johannesa Brahmse (Dílo 120, číslo 2).

Bylo zajímavé, že po koncertě se návštěvníci nemohli shodnout, co se jim líbilo nejvíc. Někteří preferovali Dvořáka, jiní Brahmse, já Goodmana. Každopádně se jednalo o rozmanitou hudbu závěru 19. a první a druhé třetiny 20. století.

Další Nokturna budou 24. března 2019 v 17 hodin a v restauraci Praha a vystoupí Lenka Nováková s klavíristou Josefem Musilem. Vzpomeňme jen, že Lenka zpívala v minulosti i s Čechomorem, či při večeru k 40. výročí Charty 77 a již jednou měla na Masaryktownu perfektní recitál. Doufejme, že již bude jaro a na Masaryktown dorazí i ti, kteří nemohli na koncert Jirky Grosmana.

abe -foto M. Gabánková

***