Petr Nárožný v hlavní roli hry Antonína Procházky

Pozor! Nové divadlo přidalo jedno představení v neděli večer ve 20 hodin!

Divadlo Bez zábradlí uvede hru Antonína Procházky 26. listopadu 2018. Torontské Nové divadlo ji uvede již počátkem listopadu od 2. do 4. 11. letošního roku a zdá se, že bude vyprodáno na všechna představení. Pokud si myslíte, že se jedná o premiéru, tak se mýlíte. Hra byla poprvé uvedena k Mezinárodním dni učitelů a k 412. výročí narození Učitele národů Jana Ámose Komenského 28. března 2004, takže je na repertoáru různých divadel již přes 14 let. Autor Antonín Procházka  herec, dramatik a režisér se narodil v roce 1953 v muzikantské rodině v Kroměříži. Z recese se přihlásil na DAMU a byl přijat. Klaunské schopnosti prokázal již v absolventské roli Klubka ve Snu noci svatojánské. Do souboru plzeňské činohry nastoupil hned po absolutoriu v roce 1977. Následuje galerie téměř šedesáti postav širokého žánrového spektra. Hostoval v Národním divadle v Praze. Na svém kontě má řadu filmových a televizních rolí, spolupracuje s rozhlasem. Stačil uskutečnit studentský sen - autorské divadlo. Napsal třináct divadelních her (např. Klíče na neděli,
Derniéra, Věrní abonenti, Holka nebo kluk, Ještě jednou, profesore, Přes přísný zákaz dotýká se sněhu, Celebrity atd.). Některé byly zfilmovány a hrají se v zahraničí. Režíroval v mnoha českých divadlech. Píše výhradně komedie, protože je přesvědčen, že „nic jiného neumí“ a ví, jak je pro každou dobu smích nutný. Umí napsat vtipný dialog a komediální situace, které většinou gradují až do grotesky. Naposledy jsme se s Antonínem Procházkou setkali v Torontu v roce 2017 ve hře Jednotka intenzivní lásky. Jelikož je obdařen talentem pro komediální žánr, tak i text jeho hry S tvojí dcerou ne mluví divákům z duše. Je to příběh docela obyčejných manželských párů (bankovní úředník s učitelkou a majitel neprosperující umělecké agentury s knihovnicí), sna-žících se předejít možné manželské krizi. Způsobí nejprve lehkou zápletku, postupně však doslova gejzír krkolomných situací, trapasů a slovního humoru. A to za přispění dospívající dcery, jejího kluka a ubohého bytaře, který přijde poctivě krást, zamotá se do světa intelektuálů a jen zírá, do jakých situací se zapletl.
V Praze hrají v hlavních rolích Petr Nárožný, Naďa Konvalinková, Martin Zahálka, Týna Průchová, Dagmar Novotná, Pavel Kikinčuk, Antonín Procházka, Viktor Limr, Vilém Dubnička, Antonín Procházka ml., a Zuzana Slavíková. V Torontu to budou pro změnu herci
Nového divadla Jan Šmíd, Lenka Kimla, Gabriela Kupčíková, Zuzana Novotná, Vladko Straka a Viktor Matejkovič, Prosíme, aby si návštěvníci nepletli Zuzanu Novotnou s Dagmar Novotnou, ale Petr Nárožný je tentýž, jak v Praze, tak i v Torontu. A co se mi o Petru Nárožném podařilo nalézt na Wikipedii: Už jako dítě hrál ochotnické divadlo v osvětové besedě, v roce 1968 začínal jako poloprofesionální moderátor a bavič na koncertech skupiny Rangers, které uváděl se svým hereckým kolegou Michalem Pavlatou, je tak i unikátně zachycen na jedné z prvních gramofonových desek skupiny Rangers. V roce 1973 obdržel angažmá z divadelního spolku Semafor, kde řadu let vystupoval v komické trojici s Luďkem Sobotou a Miloslavem Šimkem, s nimiž si zahrál i ve filmu Jen ho nechte, ať se bojí. Postupem let se z naprostého amatéra vypracoval až na velmi úspěšného profe-sionálního divadelního a filmového herce.

Po jedenáctiletce dálkově vystudoval stavební fakultu na ČVUT v Praze (promoval roku 1968). V současné době (od roku 1980) se jedná o dlouholetého člena hereckého souboru Činoherního klubu v Praze v ulici Ve Smečkách. V Činoherním klubu snad vůbec poprvé herecky velmi zazářil v legendární Zuckmayerově divadelní hře Hejtman z Kopníku, kterou vysílala ze záznamu několikrát i Česká televize.

Je také znám jako herec (tzv. voice talent), který propůjčil svůj osobitý hlas některým kresleným postavičkám z dětských televizních večerníčků, známý je například jeho hlas ve večerníčkovém seriálu Mach a Šebestová.

Nové divadlo uvede hru Antonína Procházky S tvojí dcerou ne v pátek 2. listopadu ve 20 hodin, v sobotu 3. listopadu od 16 a 20 hodin a v neděli 4. listopadu od 16 a rovněž 20 hodin. v Maja Prentice Theatre (3650 Dixie Rd., Mississauga).

Text a foto: abe/Divadlo bez zábradlí/wiki

***