Kopaná

Česká HET liga

Na čele ligy je trojlístek Slavia, Sparta a Plzeň. Zatímco Slavia poslední čtyři utkání vyhrála a pouze s Bohemians měla větší práci, když zvítězila 1:0 brankou Zmrhala a Sparta zatím jako jediná neprohrála, Plzeň se trápí. V 7. kole prohrála na Slavii 0:4 a další výprask ji čekal v pondělí v Jablonci 0:3. Hlavní roli hrál domácí špílmachr Michal Trávník, který byl u všech branek týmu Petra Rady. Dvakrát skóroval, třetí branku připravil pro Jana Chramostu. Úřadující mistr tak pár dnů před pátečním šlágrem se Spartou utrpěl nečekaný debakl a v tabulce mu patří třetí příčka s tříbodovým odstupem na Slavii. Daří se rovněž Zlínu a Ostravě. Oba týmy ztrácejí na třetí Plzeň dva body. Ve vzájemném souboji vyhrála Ostrava ve Zlíně 2:1. V souboji dvou posledních týmů porazila Olomouc Duklu 1:0.

***

Blamáž Slovanu  v poháru

Slovenský fotbalový klub Slovan Bratislava musel neslavně opustit domácí pohárovou soutěž Slovnaft Cup. Za neoprávněný start chorvatského hráče Marina Ljubičiče došlo ke kontumaci výsledku Slovanu s mužstvem Horné Orešany ve druhém kole a obhájce trofeje v soutěži potupně končí.  Za neoprávněný start chorvatského hráče Marina Ljubičiče došlo ke kontumaci výsledku Ljubičič totiž ve stejném kole poháru odehrál utkání ještě v dresu Dunajské Stredy proti Púchovu. Pak přestoupil do Slovanu a ve středu už hrál v novém d
resu. Slovan na hřišti mužstva z páté ligy zvítězil 2:0 a těšil se z postupu. Jak se ukázalo, radost byla předčasná.

Ve čtvrtek mimořádně zasedla sportovně-technická komise Slovenského fotbalového svazu a výsledek změnila na 3:0 ve prospěch Horných Orešan.

Ivan Vilček sport.cz, právo

***

Liga mistrů

Plzeň - CSKA 2:2

Až v nastaveném čase přišla Plzeň v úvodním duelu Ligy mistrů o výhru, která se jí po skvostném prvním poločase v duelu s moskevským CSKA vnucovala. Po dvou trefách střelecky disponovaného Krmenčíka vedla totiž už 2:0, a i když Rusové v úvodu druhé půle snížili a převzali aktivitu, sahal český mistr ještě ve čtvrté minutě nastavení po výhře, třech bodech a bonusu 69 miliónů korun. Kovařík však snažení Viktorie pohřbil, neboť vyrobil faul a z nařízené penalty ruský celek zachránil remízu.  V dalším zápase prohrála Plzeň v Římě s AS 0:5

***

Evropská liga

Trnava-Anderlecht 1:0

Mohou si odškrtnout další úspěch. Fotbalisté Trnavy v prvním zápase Evropské ligy porazili na domácím hřišti Anderlecht Brusel 1:0. Vítězství je o to sladší, že proti stejnému soupeři přišlo po 46 letech.Trenér Látal s Trnavou nejprve prošel přes první dvě předkola Ligy mistrů, pak smolně vypadl s Crvenou zvezdou Bělehrad, ale v závěrečném předkole Evropské ligy vyřadil Lublaň a senzačně dovedl Spartak do skupiny. Hned na úvod hlavní fáze soutěže s Trnavou způsobil další překvapení, o které se v 79. minutě jediným gólem postaral dvacetiletý Matej Oravec.

***

Slavia - Bordeaux 1:0

Kdepak Girondins, sešívaní si v premiérovém duelu řekli o roli jednoho z favoritů skupiny C fotbalové Evropské ligy. Pražská Slavia v Edenu porazila Bordeuax 1:0 a oplatila mu tak vyřazení v semifinále Poháru UEFA z roku 1996. Slávisté předposlední tým francouzské ligy, v jehož dresu nastoupil český internacionál Jaroslav Plašil, přehráli a díky parádní bombě Jaromíra Zmrhala slaví stejně jako loni na úvod soutěže jednogólové vítězství. Ujali se také vedení v tabulce, Kodaň ve druhém zápase remizovala s Petrohradem 1:1.

***

Rennes - Jablonec 2:1

Fotbalisté Jablonce v historicky prvním vystoupení v základní skupině Evropské ligy prohráli 1:2 na hřišti Stade Rennes gólem z penalty v 91. minutě. Za francouzský celek, který se ve skupině představil po sedmi letech, chytal český reprezentační brankář Tomáš Koubek.

***

Liga národů UEFA

V nové soutěži se českým fotbalistům na úvod nedařilo a prohráli v Uherském Hradišti s Ukrajinou 1:2, ačkoliv vedli brankou Schicka od 4. minuty 1:0. V poslední minutě prvého poločasu Konoplajnka však vyrovnal a v poslední minutě v druhém poločasu Zinčenko zajistil Ukrajincům vítězství. V druhém utkání porazila Ukrajina doma Slovensko 1:0 díky gólu z penalty. Zápas ve Lvově se hrál za zavřenými dveřmi bez diváků kvůli trestu, který Ukrajina dostala od UEFA. V přátelském utkání pak Česko prohrálo v Rostově na Donu s Ruskem 1:5 a po utkání nahradil trenéra Karla Jarolíma Jaroslav Šilhavý.

***