Torontská scéna

Vystoupení Pražského smíšeného sboru

Po festivalu českého filmu Czech that Film připravil český konzulát k 100. výročí vzniku Československa a 50. výročí obrodného procesu, který je ve světě znám jako Pražské jaro koncert Pražského smíšeného sboru. Koncert se konal v Rosedale United Church. V úvodu zazněly česká a kanadská hymna. Osobně bych asi bral k těmto výročím raději československou hymnu, tak jak jsme ji znali z doby, kdy Československo ještě existovalo před sametovým rozvodem. Přítomné uvítali český generální konzul Ivan Počuch, kanadskou stranu zastupoval vedoucí protokolu  pro mezinárodní vztahy Jonathan Sauvé, za krajany i Sokoly promluvil Robert Tmej a za slovenskou stranu honorární konzul Michael Martinček.

Z historických chorálu jsme slyšeli píseň Svatý Václave a Ktož sú Boží bojovníci. Zajímavé bylo propojení Janáčka s Dvořákem. Je málo známou skutečností, že oba velikáni české hudby se dobře znali a dokonce trávili spolu dovolenou. Z novější duchovní hudby to byl Peter Eben Cantica Comeniana a hudba Zdeňka Lukáše, člena skupin Quatro, kam patřili i Sylvie Bodorová, Luboš Fišer a Otmar Mácha. Z jeho díla jsme slyšeli výběr z Missa Brevis a Tři písně o lásce.

Při recepci po koncertě jsme se mohli setkat se členy sboru i s dirigentem Jiřím Petrdlíkem. Kromě zmíněného koncertu vystupoval sbor i při nedělních bohoslužbách ve stejném kostele a rovněž měl i jeden koncert v Hamiltonu v římsko-katolickém kostele sv. Josefa.

abe, foto: M.Gabánková

***