Úmrtí

Marian Varga -70

Měl zásadní podíl na formování populární hudby na Slovensku. Na konci 60. let vytvořil se skupinou Prúdy jedno z nejvýznamnějších slovenských alb Zvoňte, zvonky. V 70. letech vedl instrumentálně nejvyspělejší rockový soubor v Československu – Collegium Musicum. Významná byla jeho spolupráce s Pavlem Hammelem, s nímž nahrál pět hudebních alb. Složil také hudbu k několika filmům a inscenacím, divadelním i televizním. Od rozpadu Collegia Musica (1979) vystupoval především sólově.

Varga patří ke generaci vlivných rockových klávesistů s nezaměnitelným stylem hry. Na začátku 70. let byl v Západní Evropě údajně prohlášen za jednoho z nejlepších hráčů na Hammondovy varhany v Evropě.

***

Margita Sadloňová - 94

Zemřela v St. Michael‘s Hospital. Znali jsme ji z evangelického kostela sv. Pavla, kde se účastnila pravidelně bohoslužeb a byla aktivní členkou sboru. Před jedenácti lety ji opustil její manžel Rudolf Sadloň. Měla hodně přátel a příbuzných v Kanadě, v Spojených státech, na Slovensku a v České republice. Povoláním byla švadlenou, ale také byla vynikající hospodyní. Pohřeb se konal v kostele sv. Pavla v Torontu  18. srpna 2017.

***

Tomáš Dvořák

Seznámili jsme se na pískovišti. Jeho starší bratr Martin chodil se mnou do jedné třídy. Byl o pět let mladší než já. Dobře kreslil a skvěle hrál na kytaru. Miloval obzvláště folk. Stal se zubním lékařem. Když pracoval po škole v Liberci, jednou k němu přivezli vězně z Minkovic. Tomáš nejprve sdělil bachařům, že nemohou být v ordinaci s pacientem, pak nalil vězni panáka. Později, když mi tuto příhodu vyprávěl řekl: „Vzpomněl jsem si při tom na tebe.“ V té době jsem seděl na Borech. Po smrti svého staršího syna se stal praktizujícím katolíkem, ale když jsem přijel do Prahy zašel se mnou do evangelického kostela. Před časem zemřela jeho druhá žena Věra. Nesl to těžce, ale přesto nezahořkl na život a vždy měl svérázný humor. Potkávali jsme se po každé, když jsem přijel do Čech. Nedávno jsem se mu pochlubil, že jsem zajel 100 km na kole a on kontroval, že on odšlapal trasu z Českého Krumlova do Prahy, což je přes 200 km. Letos skončil se zubařinou a začátkem září odjel do Alp. Při návratu z jedné túry se mu udělalo špatně…

***

Pavel Kantorek – 75

Již v Čechách jsme znali jeho kreslené vtipy. Působil jako prefesor fyzikálních věd na Ryerson University v Torontu. Jeho hlavní publikační činnost začala po roce 1989, kdy vydal řadu publikací. Rozloučení s Pavlem Kantorkem bude v neděli 10. září 2017 o 18 hodině v kostele sv. Pavla, 1424 Davenport Rd., Toronto.