Proč Miloš Zeman?

Když vidím v exilovém tisku články podporující Donalda Trumpa, nemyslím si, že by mne mělo překvapit to, že v kanceláři MMI, v restauraci Praha na Masaryktownu a v redakci TV Nová Vize jsou petiční archy, které mají současnému prezidentovi Miloši Zemanovi získat potřebných 50000 hlasů pro jeho opětovnou kandidaturu na prezidenta. Je pravděpodobné, že tyto petiční archy pomohou současnému prezidentovi asi tolik jako příslovečný zimník mrtvému. Ale o to nejde. Podíval jsem se na Seznam míst k petiční akci ZEMAN ZNOVU 2018, ale restaurace Praha a Masaryktown v tomto seznamu nejsou. Nejsem právník ani znalec, abych mohl posoudit, jestli je to zcela v pořádku nebo ne. V předvolební kampani je mnoho šedivých míst. Každopádně se jedná o něco neobvyklého, co porušuje rovnováhu pro všechny kandidáty. Proč jednoho kandidáta a druhého ne? A proč ne rovnou všechny účastníky závodu. Chceme skutečně mít zde petiční archy za Miroslava Sládka nebo Tomio Okamuru? Nebo jen některé „slušné“ kandidáty, anebo jen ty, kteří dají našim neúplatným krajanským organizacím nějaký poplatek? Nevím, nerozumím tomu. Pokud Miloš Zeman dal placený inzerát těmto médiím, měl by být tento inzerát označen jako placený inzerát a prezidentský kandidát by ho měl řádně vyúčtovat v rozpočtu na svou kampaň, ale nic takového jsem ani v televizi ani v novinách neviděl, možná jsem se měl lépe dívat.

Proč osobně nepodpořím Miloše Zemana? Nevadí mi, to co vadí většině jeho nevoličů – záliba v C2H5OH a v tabakismu. To nakonec měli i někteří skvělí politici a jejich voliči jim to odpustili. Spíše mně vadí jeho neúcta k lidským právům a sympatie k politikům, kteří mají diktátorské sklony, ať je to Vladimír Putin, Donald Trump nebo čínský prezident Si Ťin-pching. Ačkoliv Zeman zná velice dobře T. G. Masaryka, nemá úctu k pravdě, o čemž svědčí jeho známá epizodka s Ferdinandem Peroutkou. Pokud někdo jedná podle svého svědomí, je velice často ochoten označit ho za blbce. Pokud s ním neouhlasí novináři, jsou to idioti. Podobně jako jaho americký protějšek by je nejraději vyhubil. Za jednu z nejhorších věcí, považuji jeho podporu zbrojního průmyslu a snaha o zrušení jakékoliv kontroly nad ním. Skutečně bych byl nerad, kdyby byl znovu zvolen a proto nejsem ani rád, když k skryté předvolební kampani používá Novou vizi, Masaryktown (jsem členem MMI) a Restauraci Praha.

Nedávno se mi dostal do ruk návrh rezoluce ČSSK z kongresu v Edmontonu. ČSSK doporučuje jako kandidáta Jiřího Drahoše, ačkoliv ten v tu dobu ještě neměl sebraný potřebný počet podpisů. I tentokrát jsem byl proti. Poddrobněji celou situaci rozebral místo mne Jan Škrob v časopisu Protestant jako reakci na setkání Jiřího Drahoše s představiteli Českobratrské církve evangelické.

Aleš Březina

***