Kvalifikace MS

Česko na MS do Ruska nepojede

Jestliže se 1. září 2017 v pražském Edenu v 78. minutě Vladimír Darida nádhernou střelou do pravého horního rohu postaral o vykřesání jiskřičky naděje domácích pro postup na MS a Češi sahali po senzační remíze s mistry světa Němci, tak tato naděje trvala pouhých deset minut. V 88. minutě totiž kapitán Marek Suchý zbytečně fauloval před hranicí pokutového umění a po trestném kopu Hummels dopravil míč do Vaclíkovy branky. Češi v utkání prohrávali od 3. minuty po střele Wernera 0:1, ale byli hráčům v bílých dresech více než rovnocenným soupeřem. Po vyrovnávací brance se veškerá aktivita vytratila a Němci dotáhli i tuto bitvu do vítězného konce.

Po této nešťastné porážce byl pouze jediný scénář. Vyhrát všechny zbývající zápasy. Jenže Česká reprezentace nedokázala navázat na nadějný výkon proti Německu, natož pak udržet naděje na postup. Po porážce 0:2 se Severním Irskem je jisté, že mistrovství světa v Rusku se příští rok odehraje bez Jarolímova týmu. Již dvě kola před koncem skupiny C jsou Češi bez nároku aspoň na druhé místo a tím pádem na účast v baráži. Za bezkonkurenčními Němci skončí právě Severní Irsko. V Belfastu v 28. minutě zmatený Novák zbytečně zahrál na roh, na který Irové čekali. První centr ještě Češi odvrátili, následný centr do šestnáctky už ovšem stoper Evans poslal v 28. minutě přes váhajícího Vaclíka hlavou do sítě. Ve 41. minutě nešťastník Novák fauloval asi dvacet metrů od šestnáctky, což byla předzvěst druhé pohromy. Brunt zahrál přímý kop levačkou k tyči, a přestože k ní měl Vaclík blíž, míč do sítě propustil. Druhý poločas už byl smutným umíráčkem českých nadějí. Darida a spol. se sice snažili vstřelit aspoň kontaktní gól, ale cesta do Ruska už byla dávno ztracena.

***

Slovensko stále žije

Na stadionu Antona Malatinského v Trnavě se podařila Slovensku odveta za podzimní prohru ve Slovinsku a vyhrálo v existenčním zápase 1:0. Podle televizního přenosu nejprve Hamšík deset minut před koncem nastřelil břevno a míč na brankové čáře dorážel
Adam Nemec. Některé agentury však branku připisují slovinskému stoperu Mihu Mevljovi. Vítězství znamenalo, že se Slovensko dostalo na druhé místo ve skupině F za Anglii. Slovenský tým měl výborný vstup i ve Wembley proti Anglii a Lobotka již ve 3. minutě dal vedoucí branku. V 37. minutě Eric Dier vyrovnal a o obrat se postaral po hodině hry Marcus Rashford. Skončila se tak série pěti výher slovenské reprezentace za sebou. O druhém postupujícím rozhodne pravděpodobně říjnový zápas v Glasgowě mezi zatím třetím Skotskem a druhým Slovenskem. Určité šance mají stále ještě i Slovinci.

Poháry

Liga mistrů zůstane i pro příští sezónu bez českých a slovenských týmů. Slavia sice v 3. předkole vyřadila běloruský Bate Borisov díky Škodově brance z penalty doma, která zajistila vítězství 1:0 a jelikož Škoda vstřelil i branku v odvetě, kdy Slavia prohrála 1:2, postoupila Slavia do 4. kola, kde narazila na kyperský Apoel Nikósie. O postupu kyperského týmu rozhodlo úvodních deset minut, kdy de Camargo a Aloneftis dostali domácí do vedení 2:0. Zbytek prvního utkání i celý druhý zápas v Edenu měla sice Slavia neplodnou
převahu, při které portugalská hvězda Dany zazdil dvě velké příležitosti. Slavia tedy bude hrát letos Evropskou ligu. Počínání předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka tak trochu připomnělo jeho velikášské ambice s ČSA, kdy nakoupil množství letadel a zrušil třeba fungující linku Toronto-Praha. Tentokrát útok Slavie vloni v závěru sezóny velice dobře fungoval. Dobře se doplňovala dvojice Mešanović-Škoda. Mešanović v souboji o Ligu mistrů hrál pouze osmnáct minut v prvém utkání a závěrečnou půlhodinu v druhém a Škoda bohužel nemohl do druhého utkání pro nevolnost nastoupit. Slavia bude mít ve skupině A za soupeře izraelský Maccabi Tel Aviv, kazašskou Astanu a španělský Villareal.

Plzeň sice uhrála v 3. předkole Ligy mistrů v Bukurešti cennou remízu 2:2 s FCSB (dříve Steaua), ale prohrála ve Štruncových sadech 1:4. O Evropskou ligu pak musela bojovat s kyperskou Larnakou po vítězství doma 3:1, jí stačila remíza 0:0 venku. Plzeň bude mít ve skupině G za soupeře opět rumunskou FCSB, Lugano z jihovýchodního Švýcarska a izraelskou Beer Ševa.

Vítěz Českého poháru Zlín má za soupeře ve skupině F moldavský Tiraspol, Kodaň a moskevský Lokomotiv.

***

Fotbalový podzim

Zdá se, že se i v českém fotbale otevřely nůžky. Zatímco o čelo tabulky bojují dva týmy Plzeň a Slavia, které doposud dohromady inkasovaly jedinou branku, v závěru tabulky jsou dva týmy Jihlava a Mladá Boleslav, které zatím získaly dva body, vstřelily čtyři branky a dohromady jich inkasovaly dvacet. Mezi třetím Libercem a čtrnáctým Brnem je rozdíl po pěti kolech šesti bodů. Nutno dodat, že Slavia na druhém místě získala plný počet bodů právě v zápasech doma s dvěma týmy v závěru tabulky a proti Teplicím v úvodním zápase zvítězila brankou z penalty a ani výkony Plzně nejsou oslnivé, přestože ve všech zápasech zatím vyhrála, ale téměř vždy s „odřenejma ušima“. Sparta, i přes velký nákup před začátkem ligy, svůj vstup do úvodu sezóny korunovala prohrou v Brně a Bohemians nedokázali navázat na úvod sezóny, kdy sebrali body jak Spartě, tak Slavii. Takže prozatím je největším překvapením čtvrté místo nováčka Olomouce, která má stejně bodů i stejné skóre jako třetí Liberec. Druhý nováček Baník Ostrava po úspěšném začátku, kdy vyhrál v Brně jakoby ztratil dech a je až na dvanáctém místě. Na Slovensku jsou v čele neporažení Nitra a Slovan.

***