Z Toronta

Nokturna s klavírem

Poslední dubnovou neděli se uskutečnil poslední koncert letošních Nokturen u svatého Václava. Slávka Vernerová-Pěchočová rozdělila koncert do dvou částí. V první byly skladby českých autorů Janáčka, Smetany a Suka. Po přestávce se věnovala Robertu Schumannovi a jeho romantickým skladbám. Pro diváky byl překvapením přídavek od Jaroslava Ježka.

Nokturna se nyní přestěhují na Masaryktown, kde v neděli 28. května vystoupí jazzový virtuoz Emil Viklický. Viklický je autorem tří oper a během své kariéry vystupoval s takovými osobnostmi jako Karel Velebný, Luboš Andršt, Jiří Pavlica nebo Magdalena Kožená. V roce 2007 nahrál s Ivou Bittovou, s bubeníkem Laco Troppem a kontrabasistou Georgem Mrázem desku Moravian Gems a o rok později Sinfoniettu – The Janáček of Jazz.

Nokturna se ještě jednou mimořádně vrátí k vážné hudbě, ale proti tradici to nebude v kostele u svatého Václava, ale opět v restauraci Praha na Masaryktownu 11. června, kdy zde vystoupí slovenská sopranistka Brigita Tivadarová. Doprovodí ji na housle Pavol Frieder, na klavír André Pevny a Kathrine Slovak. Oba nedělní koncerty začínají v 17 hodin.

***

Další akce na Torontské univerzitě

Pod záštitou Centra pro evropské, ruské a euroasijské studium  při Munkově škole na UofT se konala přednáška PhDr Michala Mochťáka z brněnské Masarykovy univrzity. Název přednášky byl Moderní autoritářské režimy 21. století. Stín nad střední Evropou. V přednášce zdůraznil, že zatímco v roce 1990 byla otázkou, jestli demokracie nebo nikoliv. Dnes se autoritářské režimy snaží získat legitimitu volbami a absolutní většinou v parlamente. Podnikání dnes parazituje na politice. Autoritářské režimy se pak snaží ovlivnit poliku v jiných zemích prostřednictvím internetu a ekonomicky, zároveň se snaží držet kontrolu uvnitř vlastního státu, neumožnit opozici přístup ke sdělovacím prostředkům jako v Rusku nebo dokonce i terorem. Jindy je to zákazem nebo zrušením nevládních institucí jako nezávislé univerzity George Sorose v Maďarsku vládní stranou Fidesz vedenou Viktorem Orbánem. Podobná situace je v Polsku, kde získala naprostou většinu Strana práva a spravedlnosti v obou komorách.

***

Valná hromada MMI

V neděli 23. dubna se konala Výroční schůze Masarykova ústavu. Kromě finanční zprávy se konaly i volby do vedení organizace. Prezidentem se stal opět František Ječmen. Novou členkou ředitelské rady je paní Jiřína Steinská.

***

Vystavuje Jurij Dojče

Pokud máte zájem o výstavu fotografií American Dreems známého slovenského fotografa Jurije Dojče, můžete je vidět v galerii Darren na 346 Margueretta St. v Torontu.

abe