Stručná zpráva z českých médií

Jazzový houslový virtuóz, Ing. Eduard Vokurka (jako jediný zahraniční Čech) obdržel v neděli 26. února 2017 z rukou jeho excellence, ministra české kultury Daniela Hermana, prestižní státní titul Rytíř české kultury (Knight of Czech Culture) v prostorách význačného pražského Divadla na Vinohradech, při vyprodané slavnostní gala představení, v rámci zahájení 11. mezinárodního festivalu Mene Tekel.

Bohatý umělecký program byl provazem pětasedmdesáti-členným pěveckým sborem, kde Eduard Vokurka dostal čest jako jediný umělec z vyznamenaných osobností zakončit dvouhodinový program sólovým vystoupením s ukázkou směsi vážně klasické hudby, šansonu a jazzové improvizace se vsuvkou překrásné písně Karla Hašlera Praha je krásná.

Toto vysoké státní ocenění za celoživotní práci a za výrazný podíl na rozvoji duchovních, etických a kulturních hodnot a za morální postoj k předcházejícímu totalitárnímu režimu staví Eduarda Vokurku rovnoprávně do společnosti významných českých kulturních osobností, jež jsou známé většině Českých občanů. Jsou to mimo jiné Dámy české kultury, zpěvačka Marta Kubišova, klavíristka, cembalistka a hudební pedagog prof. Zuzana Růžičková, publicistka a spisovatelka Dagmar Šimkova, lékařka a spisovatelka MUDr. Marie Svatošová. Titul Rytíř české kultury  dostal i evangelický duchovní a písničkář, Svatopluk Karásek, in memoriam byl udělen spisovateli, disidentu a politickému vězni Karlu Peckovi, nedávno zesnulému spisovateli a politikovi Pavlu Tigridovi, bratrům Josefu a Karlu Čapkovým a národnímu skladateli a zpěvákovi Karlovi Hašlerovi.

Text - foto: ev

***