Dle prvního pohledu, sníh a hokej na ledu

Napadlo mne v únoru vyptat se, jaký je pohled zvenku na naši zemi a překvapilo mne trio charakteristik: SNIH-LED-HOKEJ, vcelku shodně byla odpověď od mých emailovacich přátel.

Co mohu napsat zajímavého o sněhu, krom toho, že druhá sněhová vločka se liší od první a třetí a od sto dvacáté třetí, což kdosi vysledoval pod mikroskopem a vytiskl katalog vloček. Led anebo ledovec vzbuzuje pokoru, protože na místě, kde sedím se klenul nad zemí kilometr vysoký masiv ledu. Vlastně pokrýval ještě celou severní polokouli před deseti tisíci lety. A doba ledová trvala statisíce let. Led pokrýval celou Kanadu a přes oblast dnešních Velkých jezer až do povodí řeky Mississippi, která tehdy netekla; hladina světových oceánů byla o 150 metrů níže než je dnes a svět byl zamrzlý. Kdesi daleko na jih k rovníku lovili naši předkové a neandrtálci a lidé kromaňonští uvyklí ledu a sněhu jako my jsme stromům a trávě a barvám květin.

Naše osobní setkání s ledem a sněhem 10. března 1981, když jsme přistávali na letišti v Sudbury bylo nečekané - za okny letadla hučela vánice a letadlo sebou smýkalo jako papírová vlaštovka. Dlužno říct, že jsme odlétli z Rakouska, kde rašilo jaro a kvetly jehnědy. Ale na sníh a náledí jsme uvyklí, popravdě za pár zim jsme to vnímali tak málo, jako člověk vnímá kyslík, který dýchá bez rozvažování, že minuta bez kyslíku znamená konec života.

V druhé půli února bez rozpaků máme bílé barvy akorát dost a vyhlížíme sluníčko a jaro s nedočkavostí milenců před schůzkou. Tříměsíční bílou zimu si Kanaďané krátí zálibou v hokeji. Původ slova hockey se vysvětluje z galštiny ze Skotska, kde se hrávalo na ledu, co se na trávě nazývá golf, což nejspíš bylo v malé době ledové mezi 14.-18. stoletím. Dochovaly se obrázky. Hra na ledě ice-hockey se hrála na zamrzlé Temži v Londýně, v Dánsku i Holandsku na zamrzlých kanálech. Na konci 18. století přivezli britští vojáci a emigranti hokej do nového světa a na počátku 19. století jsou četné zmínky o hokeji s golfovým míčkem. Hokejová hra se vyvíjela ve východní části Kanady, hlavně v oblasti Montrealu, kde se umísťuje první hokejový turnaj v roce 1875. Tím začala popularita hokeje. Kanadská hokejová asociace byla ustavena v roce 1877, tedy 10 let po ustavení Kanady jako samostatné země pod britskou korunou.

Hokejová mužstva rostla jako houby po dešti a v roce 1883 byl v Montrealu uspořádám první hokejový šampionát. V roce 1893 byl poprvé udělen vítězi turnaje slovutný Stanleyův pohár. Stojí za uznání, že Stanleyho dcera Isobel byl první hokejistka. Před koncem 19.století hrálo v Montrealu víc jak 100 hokejových týmů. Na počátku 20. století rostl zájem o kanadský hokej v Evropě a v roce 1920 se hokej stal součástí zimních olympijských her zásluhou Stanlyho pěti synů.

Kanadský hokej je nepředstavitelný bez kanadských bruslí; ale i brusle mají delší historii než Kanada a podle archeologů Skandinávci užívali kosti přivázané k nohám pro chůzi po ledu tisíce let před naším letopočtem a později tyčinky z mědi na botách, aby při chůzi klouzaly kupředu. Brusle se vyvinuly až v industrializaci do trojí podoby - rychlobruslařské a krasobruslařské a ty kanadské pro hokejové zápolení. Moje první brusle byly zvané kačenky (pozn. red. šlajfky) či brusle na klíček, co se připevnily na botu a s pomocí kličky přitáhly tak, aby na botě držely. Každý z mých vrstevníků takové brusle měl a zimy v padesátých letech bývaly tuhé a bruslili jsme na zamrzlé Odře v Ostravě a zkoušeli hrát hokej s hokejkami stlučenými z latěk v plotě. A v té době prvních televizních přenosů bylo i nezapomenutelné soupeření mezi sbornou a kanadskými boys jako světová událost a inspirace, včetně politikaření, že Sověti porazí celý svět ve hře na ledu. Nevyhráli, naopak potupně zanikli, zatímco kanadský hokej dominuje a baví miliony hokejových fanoušků po celém světě.

Přeju klidný konec zimy a brzké rašení jara pro radost lidem všem!

Rosťa Firla – Sudbury

***