Zimní alergie

Pod pojmem alergie si člověk představí sennou rýmu - kýchání, svědění očí a nosu, kašel, většinou  na vrcholu pylové sezóny (duben, červen nebo srpen). Ovšem ani v zimě nejsou lidé imunní k alergickým reakcím.

Pokud je to svědění očí, nosu, kýchání - tyhle příznaky se nacházejí u alergického zánětu spojivek a nosní sliznice když člověk vyvine alergii na prach (nebo roztoče), peří, psa, kočku atd., tedy zvířátka, která si vodíme do bytu, abychom z nich měli radost.

Léčba je stejná jako u letních alergii, to znamená antihistaminika, nosní spreje a při výraznějších potížích jako je průdušková záducha, alergické injekce (desensibilizace), což je trvalá léčba. V případě domácích zvířátek je nejjednodušší se jich zbavit. Další alergie v zimně mohou být kožní ekzémy a kopřivky. Ty jsou způsobeny suchou kůži a nebo potravinovou alergií (což se pochopitelně může ukázat i v létě). Zjistit příčinu kopřivky je velmi obtížné a jedinou léčbou je dieta. Lidé alergičtí na burské oříšky mohou mít problémy až do konce života. Některé potravinové alergie mohou způsobit anafylaxi - což je životně nebezpečná reakce, která se léčí adrenalinem. Pacienti s tímto druhém alergie musí nosit přenosnou injekcí adrenalinu s sebou v každou roční dobu. Ta jim může zachránit život.

Čtenáři ptejte se - otázky můžete zasílat do redakce Satellitu 416.

Dr. Miloš Krajný, M.D. , FRCP(C)

vedoucí alergolog Ontarijské alergologické společnosti

***