Hudba v Torontu

Již 22. ledna 2017 je v 17 hodin koncert Jiřího Grosmana a Bohemian Swing. V rámci Nokturen ho můžete spatřit v restauraci Praha na Masaryktownu. O den později v pondělí 23. ledna bude v torontské Walter Hall večer k 100. narozeninám Oskara Morawtze.

Další velkou událostí jsou dva koncerty Torontského symfonického orchestru v Roy Thomson Hall 9. a 11. února. Pod taktovkou dirigenta Jiřího Bělohlávka můžete slyšet Garricka Ohlsona, který uvede Bethovenův Pátý koncert pro klavír a Šestou symfonii Bohuslava Martinů. 15. a 16. února pak bude tento orchestr dirigovat Jakub Hruša. Na programu je Richard Strauss Smrt a vykoupení. Během večera uslyšíme Jana Lisieckého v Schumanově klavírním koncertu. Dále je na programu Skrjabinova Báseň - Extáze.

V St. Lawrence Centre bude 2. března 2017 od 8. hodin Pražákovo kvarteto (na pořadu je Haydn, Brückner a Dvořák). Pokud chcete další informace zavolejte 416/598-3375.

Ve dnech 3. - 5. března uvede The Canadian Children‘s Opera Company operu Hanse Krásy Brundibár. Opera je na pořadu v Harbourfront Centre, 235 Queens Quay West. Do příštího čísla máme připravený článek od Johna Freunda, který v opeře před 75 lety účinkoval.

Miloš Krajný / John Freund

***