Nokturna s klavírem

Dvakrát za sebou zazní při nedělních Nokturnech v městě klavír. Poprvé jsme měli možnost slyšet profesora Jana Novotného 23. října
2016, po druhé to bude 13. listopadu, kdy zahrají Zuzana Simurdová a Mikolaj Warszynski výběr ze skladeb Dvořáka, Janáčka a Liszta. Jestliže se zmíníme o Dvořákovi a Janáčkovi, máme pocit, že oba patří do jiného období. Skutečností je, že Dvořák byl jen o třináct let starší a že spolu trávili občas i dovolenou. Dvořák však zemřel již v roce 1904, zatímco Janáček až 12. srpna 1928. Třetí ze skladatelů maďarský skladatel Ferenc Liszt je poněkud starší a narodil se v rakouském Raidingu a zemřel v německém Bayreuthu 1886. Přesto i Liszt měl vřelý vztah k Praze a byl velkým přítelem Bedřicha Smetany.
Bedřich Smetana byl i součástí recitálu profesora Novotného. První část uzavřel trojicí jeho skladeb Furiant, Slepička a Medvěd. Druhou polovinu pro změnu zahájil skladbou, kterou Smetana věnoval Robertu Schumannovi. Jan Novotný věnoval tomuto německému skladateli i zbytek druhé části, kde jsme měli možnost slyšet řadu kratších skladeb. Velký dojem zanechaly tři skladby Franze Schuberta dílo 90, které zazněly v první části programu, hned po Mozartově Sonátě A-dur K. 331.

Bylo neuvěřitelné, že jedenaosmdesátiletý klavírista hrál všechny skladby během dvouhodinového recitálu zpaměti a bez not. Osmdesáté narozeniny oslavil vloni v prosinci, ale v Torontu je rád oslavil ještě jednou.

O týden později měl pětasedmdesáté narozeniny motor Nokturen dr. Miloš Krajný. Jemu vděčíme za řadu skvělých koncertů se špičkovými hudebníky z Čech i ze severní Ameriky. Přejeme mu, aby mu jeho elán ještě dlouho vydržel a hlavně, aby se nám všem vyhýbaly alergie, na které je dr. Krajný specialistou a místo práce v ordinaci se mohl Miloš věnovat hudbě.

Aleš Březina

***