Montreal i Toronto vítězí nad newyorskými soupeři v play-offs

Nejedná se o špatný hokejový žert, ale o fotbalovou realitu. Toronto FC letos poprvé zažilo nejen zápas v play-offs před domácím publikem, ale i první vítězství v závěrečných bojích když na BMO Field zvítězilo v prvním kole nad Philadelphii Union 3:1. O ještě větší senzaci se postarali fotbalisté Montrealu, kteří zvítězili ve Washingtonu 4:2. Jelikož se první kolo hraje pouze na jeden zápas, oba kanadské týmy ve východní konferenci postoupily do semifinále konference a shodou okolností nastoupily doma proti mužstvům z New Yorku. V neděli odpoledne tedy nejprve před televizními kamerami nastoupili fotbalisté Montreal Impact proti NY Red Bulls a v 61. minutě Matteo Mancosu střelou z pravé strany překonal hostujícího brankáře Roblese. Výsledek 1:0 však nemusí být dostačující, i když v odvetě, která se hraje  tuto neděli v New Yorku by měl nastoupit za Impact i Didier Drogba.

Toronto FC se opírá o skvělého Sebastiana Giovinca, který v utkání proti Philadelphii první branku vstřelil a při druhé asistoval. I v tomto semifinálovém utkání Východní konference, kdy se Toronto střetlo s NY City to byl Giovinco, který se dostal jako první do šance. Jeho střelu však newyorský brankář Johansen kryl. V druhé polovině měli torontští téměř drtivý nápor, o čemž svědčí i pět žlutých karet včetně střídajícího Franka Lamparda. Rovněž druhá newyorská hvězda David Villa vyšla naprázdno. Když už se zdálo, že utkání skončí 0:0, přišel v 83. minutě na hřiště kanadský internacionál Tossaint Rickets a po minutě na hrací ploše nahrál Jozy Altidorovi, který zblízka zaznamenal vedoucí branku. Druhou torontskou branku vstřelil Rickets v druhé minutě nastavení. 28220 diváků po závěrečném hvizdu rozhodčího připravilo pro domácí fotbalisty bouřlivé ovace. Odveta se hraje rovněž v neděli v New Yorku. A ještě jedna zajímavost: zatímco v hokeji jsou dresy Montrealu červené a Toronta modré, v socceru, jak se zde říká zde evropské kopané je tomu naopak. Dařilo se i v odvetě: Toronto zvítězilo v New Yorku nad NY City 5:0 a Montreal nad Bulls 2:1. Oba týmy se setkají ve finále Východní konference MLS.

Aleš Březina – Toronto

***

Kvalifikace MS

Skupina C

Německo-Česko 3:0

Ještě že Němci záhy poznali, že si vystačí i s málem a českou reprezentaci v dalším díle kvalifikace o ruský šampionát stejně porazí. Nebýt toho, kdoví, jak by pro Jarolímův celek duel s mistry světa dopadl. Domácí mužstvo totiž i s polovičním nasazením a v tempu, z něhož jak po Müllerově, tak i po Kroosově gólu evidentně ubíralo, po celé utkání jasně dominovalo a vyprovodilo Čechy s třígólovým přídělem. Nutno přiznat, že vzhledem k tomu, jak se partie v Hamburku odvíjela, hodně milosrdným. Branky: 13. a 66. Müller, 50. Kross.

***

Česko-Ázerbájdžán 0:0

Kvalifikace o postup na mistrovství světa 2018 v Rusku je pro český fotbal ztracena hned na samém začátku. Ani ve svém třetím zápase ve skupině C nedokázal reprezentační výběr trenéra Karla Jarolíma zvítězit a v Ostravě-Vítkovicích uhrál pouze bezbrankovou remízu s Ázerbájdžánem. Národní tým se potýká s fatální absencí vůdčích osobností a se ziskem pouhých dvou bodů může na postup pomalu zapomenout. Naopak tým ze země plamenů a věčného ohně už má bodů sedm... Tabulka po 3. kole: 1. Německo 9, 2. Ázerbájdžán 7, 3. Severní Irsko 4, 4. Norsko 3, 5. Česko 2, 6. San Marino 0.

***

Skupina F

Slovinsko-Slovensko 1:0

V  súboji F-skupiny nestačili Slováci na domáce Slovinsko a na ľubľanskom štadióne Stožice ťahali za kratší koniec. Rozhodujúci gól strelil v 74. minúte striedajúci Rok Kronaveter.

***

Slovensko - Škótsko 3:0 (1:0) 

Góly: 18. a 56. Mak, 68. A. Nemec. ŽK: 15. E. Sabo (Slovensko), rozhodovali: Strömbergsson - D. Gustavsson, Amri Nilsson (všetci Švéd.), 11 098 divákov.  Slovensko: Kozáčik - E. Sabo, Škrtel, J. Ďurica, Holúbek - Kucka, Škriniar - M. Ďuriš, Hamšík (87. F. Kiss), Mak (81. Švento) - A. Nemec (69. Bakoš). Tabuľka: 1. Anglie 7, 2. Litva 5, 3. Slovinsko 5, 4. Škótsko 4, 5. Slovensko 3, 6. Malta 0.

***



Česká hokejová liga – tabulka: 1. Brno 17/41, 2. Třinec 17/39, 3. Litvínov 18/33, 4. Liberec 16/31, 5. Hradec 19/29, 6. Boleslav 17/28, 7. Sparta 17/27, 8. Chomutov 17/26, 9. Olomouc 17/24, 10. Vítkovice 17/23, 11. Zlín 16/20, 12. Plzeň 18/17, 13. Pardubice 17/12, 14. Karlovy Vary 17/10.