Veronika Holcová vystavovala v Christopher Cutts Gallery

V září 2016 jsme měli možnost vidět výstavu obrazů české malířky Veroniky Holcové. Nebylo to poprvé, co zde vystavoval některý z našich umělců. Satellite přinesl v únoru 2006 ukázku z výstavy absolventa Onatrio College of Art and Design Richarda Štipla. Řada dalších umělců z této galerie buď graduovala na této škole nebo jako malířka Rae Johnson, zde stále vyučuje.

Surrealismus tedy této galerii není neznámý. Obrazy Veroniky Holcové zcela zapadly do pojetí galerie, přestože se s kanadským prostředím seznamovala poměrně krátký čas. Mohli jsme zde vidět, jak oleje tak akrylové malby i kombinace obojího. Skutečnost, že obě techniky jsou rozdílné (olej poměrně dlouho schne, zatímco akryl se dá těžko opravit, ale pracuje se s ním poměrně rychle), vytváří zajímavou kombinaci.

Velká plátna, či velký papír zase neomezuje výtvarníka svým
formátem. Jsem rád, že se jednalo o výstavu, kdy umělec skutečně tvoří, nikoliv o hraní si s technologií, což vidím velice často v torontských galeriích, kdy se objevují obrovské tisky udělané na počítači. Uspořádání obrazů i prostor galerie zanechává v návštěvníkovi dobrý dojem. V obrazech mně chyběla, a to mně v současném umění velice často chybí, jakási tvůrčí bolest. To, co vidíme třeba v Goyových přízracích, v tvorbě van Gogha nebo v současné tvorbě Luciana Freuda. V jiném případě zase humor, jak to vidíme u kanadského malíře Williama Kurelka. 
Na dolním snímku dole vlevo malířka Veronika Holcová.

Aleš Březina, foto Maria Gabánková

***