ME: „Pomohli“ Češi  Portugalcům k titulu?

Ještě koncem července jezdila po Torontu auta s portugalskými vlajkami. Mistři Evropy se radovali, ačkoliv během celého ME vyhráli v normální hrací době pouze jediné utkání v semifinále s Walesem. Všechna tři utkání ve skupině Portugalci remizovali (s Islandem 1:1, s Rakouskem 0:0 a Maďarskem 3:3). Ironií je, že po senzační výhře Islandu nad Rakouskem 2:1, skončili Portugalci v minitabulce na třetím místě. Při tom případné vítězství Česka nad Tureckem by znamenalo postup Čechů z třetího místa a pavouk ME by vypadal zcela jinak.  Češi snad v nejhorším utkání, které na ME sehráli, prohráli s Tureckem 0:2. Nutno říci, že inkasovali již v 10. minutě po střele B. Ylmaze. Přestože snad během celého utkání měli převahu nedokázali se prosadit a navíc jejich osud zpečetil v 65. minutě Tufaz. Čeští fotbalisté skončili ve skupině D poslední a nutno přiznat, že je to velké zklamání. Nelze se vymlouvat na zranění Rosického či na nepřízeň osudu. Překvapivé bylo, že do utkání nenastoupil autor jediné branky ze hry Milan Škoda nebo v obraně Marek Suchý či Theodore Gebre Selassie, který hrál výborně proti Španělsku. Právě proti Turecku tito hráči spolu se zraněným Rosickým chyběli. Možná, že by v tomto utkání konečně uplatnil svůj kanonýrský talent David Lafata, který se po ME rozloučil s reprezentací, ale po bitvě je každý generálem.

Podstatně lépe si vedli Slováci. V rozhodujícím utkání ve skupině remízovali s favorizovanými Angličany 0:0. Ironií bylo, že v osmifinále narazili na Němce, které Slovensko v přípravě porazilo 3:1 na jejich půdě. Tentokrát v Lille byl tento soupeř nad jeho síly a Slovensko ním vydrželo držet krok pouze do 43. minuty, kdy Gomez vstřelil druhou německou branku. Výsledek 0:3 byl krutý, ale nedá se říci, že by byl nespravedlivý, což platilo o několika dalších utkáních: Skvělí Švýcaři prohráli v osmifinále na penalty s Polskem, když v normálním čase se zápas skončil 1:1. Zde stojí za zmínku krásná branka „Švýcara“ Shaqiriho z 82. minuty. Dobře hrající Chorvatsko prohrálo brankou Quaresmy ze 117. minuty s Portugalskem 0:1.

Maďarská pohádka s legendárním brankářem v teplácích Gaborem Kiralym, který prvého 1. dubna oslavil čtyřicáté narozeniny skončila v závěru utkání s Belgií a výsledek 0:4 byl rovněž krutý. Királyho tepláky se však staly doplňkem maďarských módních salonů.

V ostře sledovaném zápase Itálie a Španělska trvalo drama až do závěru utkání, kdy Pellé vstřelil druhou branku Italů. Podobně jako pro trenéra Vrbu, i pro španělského trenéra del Bosca to byl zřejmě konec reprezentační kariéry.

Vrcholem osmifinálového klání a zřejmě i ME bylo vítězství malého Islandu nad Anglií 2:1, přestože slovinský rozhodčí Damir Skomina již ve 4. minutě nařídil za faul brankáře Hannesa Thóra Haldorssona pokutový kop, který Rooney proměnil, ale v 6. minutě R. Sigurðsson a v 18. minutě Sigþórsson otočili skóre a nakonec Islanďané těsné vítězství ubránili. Po utkání anglický trenér Hodgson rezignoval, zatímco jeho protějšek Hejmír Halmgrísson, působící jako zubař v rodné vesnici, oslavoval.

Ve čtvrtfinále pak narazili Islanďané na Francii. Když v poločase fotbalisté z ostrova gejzírů prohrávali 0:4, vypadalo to na debakl, ale v druhém dějství se Islanďané vzpamatovali a nakonec uhráli přijatelný výsledek 2:5, když jim holandský rozhodčí Kuipers ještě neodpískal jasný pokutový kop. Penaltovým dramatem byl zápas Německo-Itálie, který se skončil i po prodloužení 1:1. Rozhodlo se až v devátém kole rozstřelu, Němci nedali tři penalty, Italové čtyři.

V semifinále se dočkalo Portugalsko prvého vítězství v normálním čase nad Walesem 2:0 a Francie dvěma góly Griezmana porazila Německo.

Samotné finále přineslo obrannou hru a nakonec šťastnější Portugalci vyhráli brankou Édera ze 108. minuty 1:0. Zřejmě to není nejspravedlivější, ale po pravdě řečeno v roce 1976 Československo vyhrálo v semifinále až v prodloužení nad Holandskem 3:1 a ve finále po nerozhodném výsledku 2:2 na penalty 5:3, legendárním gólem Antonína Panenky. Pravda na penalty vyhrálo i o čtyři roky později nad Itálii v souboji o třetí místo a v semifinále s Francii v roce 1996, ale tím si Češi na dlouhá léta přízeň paní štěstěny vybrali. V následném finále prohráli zlatým gólem s Německem  1:2 o osm let později stříbrným gólem s Řeckem 0:1. Nutno dodat, že obě kuriozní pravidla byla uplatněna pouze jednou.

Aleš Březina

***