Film Athropoid v kanadských kinech od 12. srpna 2016

Jedná se o koprodukční snímek nazvaný podle stejnojmenné operace vedoucí k atentátu na Reinharda Heydricha. Natočil ho podle vlastního scénáře britský režisér Sean Ellis. Atentátníka Jana Kubiše v něm ztvárnil herec Jamie Dornan, Jozefa Gabčíka Cillian Murphy, Jana Zelenku-Hajského Toby Jones, Kubišovu partnerku hrála Charlotte Le Bonová a Gabčíkovu partnerku Aňa Geislerová. Říšského protektora Reinharda Heydricha představuje německý herec Detlef Bothe.

Slavnostní světová premiéra filmu proběhla při zahájení 51. ročníku karlovarského filmového festivalu 1. července 2016. Produkce a distribuce. Českým koproducentem filmu byla společnost Lucky Man Kryštofa Muchy a Davida Ondříčka.

Některé scény se natáčely v polovině srpna 2015 ve 22. natáčecí den v pražské Resslově ulici u kostela sv. Cyrila a Metoděje, zatímco krypta v podzemí kostela byla postavena v barrandovských ateliérech. Mezi další pražské lokace patřila Zvonařka či Invalidovna. Také zimní scény se natáčely v parném červenci na umělém sněhu v Brdech. Natáčení skončilo na konci prvního zářijového týdne 2015.

Hlavní hvězda filmu Jamie Dornan před natáčením zavítal na karlovarský filmový festival. Kromě Ani Geislerové účinkovali ve filmu z českých herců také Alena Mihulová či Václav Neužil. Čerstvý absolvent DAMU Jiří Šimek ztvárnil kolegu a zrádce výsadkářů Karla Čurdu. Odborného poradce dělal štábu Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu.

10. července 2016 uvedl časopis Týden rozhovor s producentem Davidem Ondříčkem:

Parašutisti byli hrdinové, kteří obětovali život za naši svobodu, říká výkonný producent filmu Anthropoid David Ondříček. „Film o Češích, kteří se nevzdali, nyní uvidí lidé na celém světě,“ těší ho. Snímek o atentátu na Heydricha, který měl právě premiéru na festivalu v Karlových Varech, totiž koupila společnost Disney.

Málokdy se stane, aby se české téma dostalo do hledáčku světových filmařů. Režisér Anthropoidu Sean Ellis je Brit, herecké obsazení i produkce jsou mezinárodní. Jak se to povedlo?

Začalo to hodně nenápadně. S Kryštofem Muchou jsme jeli do Ameriky prezentovat film Ve stínu, který byl před čtyřmi lety vybrán do boje o Oscara. V Los Angeles jsme potkali Barta Walkera, což je velmi významný agent společnosti ICM, který zastupuje třeba Sofii Coppolu nebo Jima Jarmusche. Naším filmem byl nadšen, hlavně tím, jak vypadá, na to, kolik stál. A seznámil nás se Seanem Ellisem, který měl v hlavě film o atentátu na Heydricha již několik let. Když Sean před třemi lety přijel do Varů, spřátelili jsme se.

Tehdy jste si řekli, že Anthropoid natočíte společně?

Sean nám vyprávěl, jak v Praze točil reklamu, šel se projít Resslovou ulicí a viděl tam rozstřílený kostel. I proto se začal zajímat o příběh parašutistů a atentát na Heydricha. To bylo pět let předtím, než se dostal do Varů. Ve Varech jsme se domluvili, že mu pomůžeme, že chceme být u toho. K realizaci ale vedla ještě dlouhá cesta, chvílemi to vypadalo beznadějně a až před rokem a půl se ten film dal plně dohromady.

A vy jste do projektu vstoupil se svou produkční společností Lucky Man Films.
Ten film je česko-francouzsko-britská koprodukce a ano, Lucky Man Films jsou koproducentem, přičemž já a Kryštof Mucha jsme výkonnými producenty. Točilo se stoprocentně v České republice.

A v největších vedrech. Pamatuji si, že jste zasněžovali les, v němž se odehrávají první minuty filmu, v nichž Kubiš a Gabčík čelí kolaborantům. Také jste stavěli modely Pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje i jeho krypty. Co bylo nejproblematičtější?

Nejproblematičtější byly vztahy na natáčení. Bylo nás tam asi šest koproducentů a bylo náročné ten film dát právně dohromady. Tvůrčí věci byly nejpříjemnější. To, že točíte v létě a sypete tam umělý sníh, vypadá náročně, ale na druhou stranu je to nádherná výzva. Natáčení mě bavilo. Producent Mickey Liddell ve Varech řekl, že jsme byli jako rodina. Opravdu byli. Byl jsem nadšen, jak štáb stojí za režisérem. Ta sounáležitost a zaujetí pro věc, to je to, co mě bavilo nejvíce. A pak samozřejmě scéna atentátu.

Pokud máte zájem o lístky na film, zavolejte k nám do redakce 7. srpna 2016 na číslo 416/530-4222.

abe, wiki, týden.cz/Jan Škoda

***