Karol Divín - PAR EXCELLENCE

S  osobností krasobruslaře Karola Divína, rodáka z Budapešti, dlouhodobě žijícího v Brně se často potkávám v ulicích moravské metropole.Velmi příjemného pána zdraví zdaleka velké množství nejen brněnských občanů, stejně tak návštěvníků z celého světa. Karol Divín patří k uznávaným osobnostem nejn města Brna, ale i celé České republiky. Je to člověk - par excellence - říkají všichni ti, kteří jej měli tu čest poznat i mimo krasobruslení. Potvrzuje se vzácná osobnost vynikajícího člověka – etika, elegance se smyslem humoru i moudrost sdělení. Vždy, když jej potkám, vzpomenu si na sdělení našich profesorů vyučujících na Université photo Paris France. „Pokud člověk chce něco více dokázat a umí, měl by přesvědčovat rovněž svým oblečením včetně etiky - vystupování se skromností a pokorou.“ „Všechny uvedené atributy vyzařují z Karola Divína,“ vyjádřili krasobruslaři a hosté z USA, Kanady, Francie, Itálie a dalších zemí 2. února 2016 na ledě nynějšího stadionu extraligové hokejové Komety Brno v Brně. Přestože Karol Divín slaví 80. narozeniny až 22.února 2016, Brno žilo oslavou v předstihu. Také proto, že uvedený čas kolidoval se zúčastněnými krasobruslaři a s jejich vystoupeními.
Velkým dojmem zapůsobili krasoburslaři z Mistrovství světa, které bylo v Bratislavě a skončilo 31.ledna. Zdravice k narozeninám se proměnila ve velký dialog o krasobruslení a jeho budoucnosti, do níž se zapojila i veřejnost. S krásným pozdravem přišli i Ostravané, kteří budou ve shodném termínu jako v Bratislavě pořádat Mistrovství světa v krasobruslení v roce 2017. Opět zaznělo silně „Par excellence, Karol…“ právě z Ostravy, která pozvala všechny na svůj zimní stadion. Mohutná účast téměř 3000 hostů, kteří vytvořili báječnou atmosféru, byla překvapením nejen pro Karola Divína, ale i pro ostatní přítomné. Impozatní přivítaní mistra krasobruslení jehož vzpomínkou byly ZOH Vancouver, demonstrovaly transparety ve formě květin a kyticí růží, od představitelů města Brna. Taková pocta se hned tak nevidí, říkají nejen brněnští, stejně tak hosté ze světa.

V letošním roce Stadion Brno - sekce krasobruslení, kde trénoval Karol Divín a vychoval řadu talentů oslavuje 50.let. Oslavy budou pokračovat v komornějším rázu. Bude se hovořit o podmínkách a dalších možnostech českého krasobruslení.

Pro Satellite z Brna news Allén Mirko Fojtů, foto ČTK

***