Otevřený dopis Aleši Březinovi, redaktorovi časopisu Satellite

Milý redaktore,

Tvoje odpověď na rezoluce, které letos poslalo České a slovenské sdružení nejvyšším představitelům vlád Kanady a České republiky, je jedna velká výtka. Kdyby ses zúčastnil jako redaktor a člen ČSSK 65. kongresu, mohl jsi své námitky vznést a snažit se přesvědčit delegáty o doplnění.

Chybí Ti rezoluce třetí, a to slovenskému prezidentovi. Důvodem je, že na opakovaná pozvání se nikdo ze slovenského velvyslanectví kongresů zatím nezúčastnil.  

Pokud jde o Památník obětem komunismu, sdílíme nespokojenost nad zaujatostí a neobjektivností ottawských novin proti Památníku. ČSSK stavbu památníku podporuje, ovšem do postupu organizace Tribute to Liberty zasahovat nemůže, i když v Tribute to Liberty nás reprezentuje Robert Tmej.  ČSSK není TTL a průběhu konkurzu se neúčastnilo s výjimkou toho, že jsme do poroty doporučili Tvoji manželku, výtvarnici Marii Gabánkovou. Naše komunita bude vždy dbát, aby se nezapomnělo na původ celého projektu, jehož iniciátorem byl ministr Jason Kenney a naše krajanka Zuzana Hahnová. Bohužel nesrovnalosti ve vyúčtování příspěvků na Památník nedodaly příliš věrohodnosti jejímu projektu Open Book.

Soutěž byla měsíc řádně oznámena na vládní webové stránce, takže zájemci se mohli přihlásit, o čemž svědčí i vysoký počet návštěvníků webu. Podsouvat Kapustovu týmu nedostatek odvahy je přinejmenším urážlivé, protože Poláci patří k nejodvážnějším a jejich boj v rámci historické zkušenosti byl příkladný, s mnoha oběťmi včetně Katynského masakru polské důstojnické elity.

Ve vztahu s  Českou republikou neřešíme situaci Romů v ČR, na kterou vynakládá vláda ČR velké prostředky s rozdílnými výsledky.

V rezoluci kanadskému ministerskému předsedovi Stephenu Harperovi jsme vyjádřili radost ze zrušení vízové povinnosti. Na toto zrušení jsme apelovali řadu let, dokud kanadská vláda nepřijala opatření, jak neopodstatněné imigraci zabránit. Ze zrušení vízové povinnosti se mohou těšit všichni Češi, a navíc to prospělo vzájemným vztahům mezi Kanadou a Českou republikou.

Dále nám vyčítáš, že neřešíme všechny problémy světa, ale my nejsme v pozici je řešit. To neznamená, že nám je současná světová situace lhostejná. Situace s radikálním islámem ISIL na Středním východě a v Africe je alarmující. Výsledkem jsou tisíce uprchlíků, na které Evropa není připravena, navíc mezi nimi může být řada nežádoucích osob napojených na ISIL. Rovněž tak situace s anexí Krymu Ruskem a jeho podpora separatistických sil ve východní Ukrajině, jakož i vojenské provokace připomínají nejhorší dobu studené války.

Proto vítáme jakákoliv opatření kanadské, české a slovenské vlády přijmout adekvátní bezpečnostní opatření včetně  protiteroristických, jako je zákon C-51. Ale nepovažujeme za směrodatné, že proti nim protestovaly osobnosti, které uvádíš. Ty jsou ze stran opozice a s Harperovou vládou budou nesouhlasit ze zásady. Totalita, která se vkládá do dnešní společnosti nás trápí, protože politická korektnost omezuje svobodu projevu tzv. „konzervativního“ názoru.

Pokud se jedná o Andreje Babiše alias Bureše, doufáme, že jsi si přečetl jeho StB spis, kde bývalí pracovníci StB konstatují, jak Babiš-Bureš dobře spolupracuje. A jestliže tito estébáci svědčí u soudu v jeho prospěch a nebere se v potaz evidence slovenského Ústavu paměti národa, pak by se každý měl zamyslet nad stavem soudnictví. Jako redaktorovi Satellitu by Ti neměl být lhostejný stav, kdy Babiš skoupil hlavní české deníky a coby majitel mnoha podniků vykonává funkci ministra financí, což v jakékoliv demokratické společnosti představuje nebezpečný konflikt zájmů.

Že jsme  psali o našich úspěších? Proč ne? Kdo jiný by na ně upozornil? S rezolucí se nabízela příležitost poukázat na naše úctyhodné 75. výročí existence. Chtěli jsme upozornit na zajímavý historický detail o záchraně českého konzulátu v r. 1939 a na činnost naší organizace v době války. Jako aktivního člena ČSSK by Tě mělo víc trápit malé ocenění naší práce zejména u krajanské veřejnosti, která má z našich několika výdobytků prospěch (např. zrušená vízová povinnost a dvojí občanství) a přitom nás nepodpoří ani nominálním členstvím.

Jsme ale rádi, že oceňuješ pomoc Československého sdružení s Tvým sponzorováním do Kanady v roce 1980, kdy Tě Amnesty International doporučila, ale sama nebyla schopna sponzorovat. Takže ano, propagujme, jací jsme štramáci.  Bude toho možná v době přepisování dějin zapotřebí víc než kdy předtím.

Marie Fuchsová – předsedkyně, Miloš Šuchma -  místopředseda, Barbara Sherriffová – jednatelka

***

Odpověď redaktora:

Nejprve bych chtěl poděkovat paní předsedkyni, panu místopředsedovi a paní jednatelce za odpověď, byť opožděnou.

Pokusím se být věcný:

1. Kongresu ČSSK jsem se nezúčastnil protože

a/ Nebyl jsem v té době v Kanadě.

b/ Jako redaktor bych nemohl zasahovat do jednání Sdružení.

c/ Nebyl jsem delegátem kongresu.

d/ Na své náklady (s výjimkou kongresu ve Vancouveru) jsem se v letech 1981-2010 zúčastnil řady kongresů ČSSK, ale například na Kongresu v Torontu, kdy jsem dva roky dělal webovou stránku Ústředí, v době kdy byl předsedou Josef Čermák, jsem nedostal tehdejším předsedajícím Milošem Šuchmou ani možnost upozornit na tyto stránky, přestože jsem měl připravenou prezentaci celého projektu.

e/ Ačkoliv jsem pravidelně chodil na schůze Ústředí, nebyli jsme ani měsíc dopředu informováni o záměru udělit Masarykovu cenu v roce 2004 bratřím Mašínům a nemohli jsme se k tomu vyjádřit.

f/ Což beru jako nejdůležitější: Z Ústředí jsem byl vyšachován zvláštním způsobem tak, že jsem nebyl pozván na schůzi, kdy se dělala nominace na příští období, ačkoliv jsem se všech předchozích schůzí zúčastňoval.

2. Slovenská rezoluce

Nevím, proč se zástupci slovenského velvyslanectví nezúčastnili kongresu Sdružení. Osobně mám se slovenský velvyslanectvím velice dobré zkušenosti. Zúčastnili se například v Ottawě zahájení výstavy obrazů mé manželky a slovenský velvyslanec Andrej Droba poskytl velice ochotně obšírné interview našim novinám (Satellite 5/2015). Znamená to, že nemáme co říci slovenskému prezidentovi? Skutečně nejsme například znepokojeni situací slovenské justice? Případem lidí, kteří byl neprávem odsouzeni v případě Cermanová, jak o tom psal Satellite 7/2014 z 29. května 2014 nebo osvobozujícím rozsudkem v případu Andreje Babiše? Skutečně nemají slovenští členové sdružení co říci do situace na Slovensku? Jestliže je tomu tak, pak bychom se měli přejmenovat pouze na České konzervativní sdružení v Kanadě.

3. Památník obětem komunismu

Právě proto, že moje manželka byla v porotě a vím, jak to probíhalo, mám značné výhrady k průběhu soutěže. Tak významná soutěž se totiž oznamuje nejen na neznámých vládních webových stránkách, ale i inzerátem v novinách, taková soutěž se dává na vědomí uměleckým institucím, což se nestalo. Tvrdit že vládní webová stránka měla vysokou návštěvnost, je věc relativní. Pokud se pamatuji, bylo jednorázových návštěv kolem 800 a celkově i s opakovanými údery to nepřesáhlo 2000. Pro zajímavost Satellite měl ve stejnou dobu, to jest v dubnu 2014, prvních návštěv 42138 celkově 77989. Statistiky jsou však zkreslovány automatickými vyhledávači. Z uměleckého hlediska do druhého kola nepostoupil ani jeden návrh, který byl doporučen jednou ze dvou zástupkyn umělců, druhá zástupkyně za umělce, architektka zrezignovala během druhého kola. Na dotaz, proč se soutěží nebyla seznámena širší veřejnost, jí bylo odpovězeno, že by přišlo příliš mnoho návrhů.

Nevím, kde vedení Sdružení přišlo na to, že podsouvám Kapustovu týmu nedostatek odvahy, ale v textu se jasně říká, že na pomníku nebude s největší pravděpodobností odvážný muž, který dokázal na Náměstí nebeského míru v Pekingu vystoupit proti tankům. Tedy ještě jednou opakuji: Co se týče odvahy, nejedná se o Kapustův tým, ale o neznámého muže v Pekingu.

Je s podivem, že Zuzana Hahnová, která vlastně s touto myšlenkou přišla a měla vypracovaný podrobný návrh Pomníku, nebyla s touto soutěží seznámena, že se o této soutěži nic nesdělilo etnickým novinám, či sdělovacím prostředkům.

Pomník obětem komunismu nemusí být mohutným monumentem, jak o tom svědčí vkusný pomník Olbrama Zoubka v Praze pod Petřínem. Bylo by smutné, kdybychom utratili miliony na něco, co bude za pár let odstraněno. Jestliže někdo dnes kritizuje pomník, pak to nemusí být proto, že by byl přítelem komunismu, ale zkrátka protože se mu jednoduše nelíbí.

4. Zrušení vízové povinnosti a Rómové

K zavedení vízové povinnosti došlo vzhledem k tomu, že značný počet Rómů emigroval do Kanady. Důvodem k tomu bylo, že se necítili dobře v České republice. Bohužel nechtějí mít ani nic společného s ČSSK. Náladu lidí nelze přes noc změnit, ale vláda může učinit alespoň minimum a to odstranit  vepřín z místa, kde Rómové umírali. Vepřín nestojí poblíž, ale přímo na místě koncentračního tábora. Postavili bychom si vepřín třeba na Staroměstském náměstí, kde bylo popraveno 27 českých pánů nebo v Terezíně?

Dále cituji: Na  zrušení vízové povinnosti jsme apelovali řadu let, dokud kanadská vláda nepřijala opatření, jak neopodstatněné imigraci zabránit. Co je to neopodstatněná imigrace? Právě Harprova vláda je v současnosti kritizována za svou imigrační politiku a v předvolebním boji otočila o sto osmdesát stupňů. Ke zrušení víz však došlo hlavně díky EU, která je v ČR tak nepopulární.

5. Zákon C-51

Skutečně jsem si se zájmem přečetl, že bývalý kanadský premiér Joe Clark je z opoziční strany a že s Harperovou vládou budou nesouhlasit ze zásady. Bohužel nejen osobnosti z opozice, ale i řada konzervativních politiků je proti tomuto zákonu. Na druhou stranu vůdce liberálů Justin Trudeau nenašel dostatek odvahy zvednout v hysterickém prostředí zvednout ruku proti. Aspoň sám za sebe mohu říci, že jsem odešel z policejního státu a nechci v něm opět žít. Pokud si představitelé Sdružení přejí v takové zemi žít, mají právo na svůj názor, ale ať nehovoří za Čechy a Slováky v Kanadě. Nevím, proč bychom se měli identifikovat s touto Konzervativní stranou, která se naprosto nikdy neangažovala v otázce lidských práv, což se naopak nedá říci o konzervativní vládě Briana Mulroneyho či Joe Clarka.

Pokud bude mít někdo připomínky k tomuto tématu, zašlete je do 5. října 2015 do 23:59. Po tomto datu nebude Satellite na zmíněné připomínky reagovat.

Aleš Březina

***