S Rosťou Brankovským o komunitě a novinách

Přestože již překročil šedesátku je Rosťa neuvěřitelně aktivní. V tenisu byl jednu dobu ve své věkové kategorii v popředí kanadského žebříčku. Nakonec pochází z tenisové rodiny a jeho maminka Vlasta Brankovská naučila nejednoho mladíka či dívku základům tenisu. Měla filosofii, že dítě se již v kočárku musí učit tomu, jak reagovat na odskoky míče. Dávala přednost dřevěné pálce, kladla důraz na hru o stěnu.

Rosti sám se věnoval celý život tenisu. Jeden můj známý tvrdí, že je lepší hrát na klavír Bayerovku (učebnice pro začátečníky), než poslouchat Beethovena. Rosti tedy dává přednost aktivnímu tenisu, nevím jestli někdy sedí před televizní obrazovkou a sleduje nekonečně dlouhé turnaje. Ani se nepamatuji, že by navštěvoval jako divák přední turnaje v Torontu, v Montrealu anebo dokonce vyrazil za tenisem do New Yorku či do Londýna. Když vyráží za tenisem, tak je to na nějaký turnaj, kterého se zúčastní jako hráč.

Podobně jako v tenisu je úspěšný i v podnikání s prodejem nemovitostí. Po léta již inzeruje v Satellitu. Mohli jsme ho vidět, že podpořil i televizní vysílání Nové vize. Byl členem ředitelské rady Masarykova ústavu, kde jsem v září 1981 začínal jako redaktor Nového domova. V březnu 1986 se zakoupily první počítače a vlastně se vytvořila první síť. Jeden z počítačů byl v kanceláři Sdružení, kde byla tehdy i laserová tiskárna (velice pomalá: natištění jedné stránky trvalo i tři čtvrtě hodiny), druhý byl na Masaryktownu, třetí připadl Novému domovu. Tato digitalizace znamenala značnou úsporu peněz a Nový domov dodával v roce 1989 do rozpočtu MMI 5000 dolarů. Se změnami v roce 1989 přišla i nová situace ohledně novin. Přestože mně tehdejší předseda Masarykova ústavu Jan Trávníček tvrdil, že pro dvoje noviny (nepočítaje další tisk Kanadské listy, Západ, Svědomí, Naše hlasy atd.) není dostatek místa, Satellite se uchytil a prosperoval. K velké změně došlo s příchodem internetu. Zdá se, že problémy máme nejen my, ale i velké noviny a časopisy. Toronto Star nyní nabízí digitální verzi svých novin zdarma. National Post se spojily s Toronto Sun. Vancouverský Sun s vancouverskou Province. Problém má i kanadská pošta, která již nebude dopravovat listovní zásilky do domácností. Cena poštovného vzrostla. Jednou z největších položek je však tiskárna. I když ta nám vyšla vstříc a snížila cenu o deset procent. Vloni jsem dostal v příloze Nového domova dopis, že noviny ztrácejí 40 000 dolarů ročně. Tato suma mně připadala dosti značná a proto jsem navrhl Masarykovu ústavu řešení. Tisknout a posílat obojí noviny společně. Znamenalo by to, že cena tiskárny by se celkově snížila až o 40 %. Záležela by na tom, jestli by se jednotlivé noviny tiskly zvlášť jako dvě sekce nebo dohromady v jedné sekci. Obě tiskárny, účtují totiž minimálně za 2000 výtisků. Tohoto nákladu ani Nový domov ani Satellite nedosahují. Poštovné do 100 gramů je stejné, takže by cena poslání Nového domova i Satellitu dohromady byla stejná, jako když se posílá Nový domov nebo Satellite zvlášť. Navíc by stačil pouze jeden program krajanské činnosti v komunitě, jeden kalendář.

Na odpověď na svůj návrh  jsem čekal déle než rok. Již vloni jsem před valnou hromadou požádal právě Rosťu Brankovského, aby tento návrh na valné hromadě MMI přednesl. Jelikož jsem nedostal žádnou odpověď, požádal jsem ho letos před valnou hromadou opět. Zajímavé bylo, že Rosti Brankovský nebyl zvolen do ředitelské rady, byli tam zvoleni lidé, kteří se valné hromady ani nezúčastnili. Není vše jen negativní, po roce jsem dostal odpověď i od Masarykova ústavu.

Začátkem srpna jsme se tedy s Rosťou sešli, abychom celou situaci ještě jednou probrali. Hovořili jsme hlavně o tom, jak by se daly ušetřené peníze investovat zpět do komunity. Jednou z činností je Nové divadlo, které je však ekonomicky soběstačné. V grantu od českého ministerstva zahraničních věcí, který dostává MMI je pamatováno také na Nové divadlo, zatímco vancouverské divadlo Za rohem dostává tento grant samostatně. Další kulturní činností je televizní vysílání Nové vize na stanici OMNI, kterou vede Markéta Rešovská. Pozitivní je podle Rosti podpora programu Nokturen Miloše Krajného. Mohl by se pořádat například jednou ročně rockový festival.

Podle Rosti Brankovského je naopak finančně ztrátové a s krajanskou činností nijak nesouvisející provozování bazénu na Masaryktownu. Z výroční zprávy MMI se však opět nic nedovíme o tom, kolik se získá za předplatné, inzerci a na darech pro Nový domov. Rovněž se nic nedovíme, kolik se vydá za poštovné či tiskárnu a další výdaje pro noviny.

Rosti Brankovský se tedy snažil zjistit, jak se dospělo ke ztrátě 40 000 v dubnu 2014 a jak se dospělo k závěru, že 1. prosince 2014 po zavedení nových opatření je situace uspokojivá. Osobně výroční zprávu Masarykova ústavu nemám, ačkoliv jsem členem MMI. Stále však mně ani Rosťovi není jasné, proč k dohodě, která by byla výhodná pro obě strany nedošlo. I kdyby byl rozpočet vyrovnaný, mohl by investovat do kulturní činnosti.

Aleš Březina

***