N‡vrat na hlavn’ stranu

 

It All Began With Prince Rupert

V‡žen’ krajanŽ,

letos mi bude devades‡t, asi posledn’ rok, kdybych snad mohl ještě něco kloudnŽho udělat. Vybral jsem si tři œkoly, bl’zkŽ mŽmu srdci. Prvn’: Životopis Milana Kroupy; už je v tisk‡rně. Ten druhý: Program českých a československých studi’ na TorontskŽ univerzitě; poběž’ delš’ dobu. Ten posledn’: Historie našich dvou n‡rodn’ch větv’ v Kanadě; si vyž‡d‡ dost pr‡ce, v prvŽ řadě  vyhled‡v‡n’ materi‡lu.

Kn’žka zat’m vyšla ve dvou vyd‡n’ch v luhačovickŽm nakladatelstv’ ATELIER IM . DruhŽ vyšlo pod n‡zvem It All Began With Prince Rupert v roce 2005. M‡ 453 str‡nek a v indexu je uvedeno přes 5000 jmen osob a instituc’. Nejlaskavěji se o kn’žce (hned o prvn’m vyd‡n’ s trochu jiným titulem) vyslovil bývalý velvyslanec ČeskŽ republiky v Kanadě, Vladim’r Kotzy, v dopisu autorovi z 8. dubna 2004: ...nemohu nevzpomenout Vaše vskutku encyklopedickŽ d’lo It All started with Prince Rupert, kterŽ svým rozsahem zůstane navždy nepřekonatelným zdrojem veškerŽho věděn’ o œspěš’ch Čechů a Slov‡ků v Kanadě. MilŽ pohlazen’, kterŽho si upř’mně v‡ž’m.

Bohužel, ani druhŽ vyd‡n’ nezachytilo všechny př’nosy našich lid’, a nav’c od jeho vyd‡n’ se v naš’ krajanskŽ kanadskŽ komunitě objevila řada mužů i žen, kteř’ si zaslouž’, aby jejich dar našemu druhŽmu domovu byl zaznamen‡n. Douf‡m, že se to podař’, ale poněvadž n‡š čas na tŽto planetě je nejistý, pros’m V‡s, abyste na moji e-mailovou adresu: jqc@rogers.com do konce června zaslali stručnŽ informace o výrazných výsledc’ch svŽ pr‡ce i pr‡ce lid’, kterŽ zn‡te, jimiž jste buď Vy nebo oni obohatili život n‡š i život Kanady. M‡m na mysli odvětv’ jako věda, podnik‡n’, literatura, školstv’, medic’na, uměn’, průmysl, c’rkevn’ život, hudba, divadlo, charita.

Informace laskavě pošlete česky, slovensky nebo anglicky (kn’žka vyjde anglicky) a j‡ je zpracuji. Ti z V‡s, kteř’ budou stať o sobě v kn’žce pouze doplňovat a jichž fotografie už v kn’žce je, samozřejmě nemus’ fotografii pos’lat. Pokud jde o novŽ krajany, použijeme jejich fotografie, pokud bude m’sto.

òkolem tohoto posledn’ho vyd‡n’ je samozřejmě doplněn’ z‡znamu o našem pobytu v Kanadě a t’m dokončen’ zmapov‡n’ našeho pobytu, a snad i ospravedlněn’ v œvodu citovanŽ chv‡ly, kterou kn’žku poctil bývalý velvyslanec ČeskŽ republiky v Kanadě, Vladim’r Kotzy. Abychom zviditelnili a uchovali svŽ stopy, rozhodli jsme se kopie poslat jako dar knihovn‡m významných univerzit ve většině zem’ a do prodeje bude d‡n pouze takový počet výtisků, jaký bude objedn‡n v odpovědi na toto ozn‡men’. Douf‡m, že s n‡mi souhlas’te a těš’me se  na Vaši odpověď. Děkuji V‡m.

S př‡n’m všeho dobrŽho

Josef Čerm‡k

***

 

N‡vrat na hlavn’ stranu