Navrat na hlavni stranu

Divejme se, uz se kaci v nasem lese
Nazdar, a medle v prvnim tydnu 2014 umrel Phil ze slavnych Everly Brothers a muj kamarad Zdenek to komentoval slovy: "Uz se zase kaci v nasem lese!"
Psat nekrology, cili vzpominku na neboztika, prijde co sentimentalni povinnost na kazdeho pisalka, jak se blizi k sedmdesatce a nekdy i drive. Psat vzpominku neni snadne, pokud jeden neopisuje oficialni zivotopis z wikipedie. Snazim se napsat vlastni prusecik se slavnym zemrelym.
Everly Brothers dominovali pop-music v sedesatych letech, kdy jsem pred pulnoci ladil Radio Luxembourg, vesmes v me rodne zemi zapomenute. Ztracelo se vedle silnejsich lokalnich stanic a Svobodna Evropa byla rusena, ale kolem pulnoci rusicky utichly a signal se ocistil od komunistickeho svinstva - abychom nevedeli, ze existuje vic nez rizna dechovka k manifestaci.
Cesky hudebni rebel zvany Ivo Pavlik mel skupinu muzikantu, kteri hrali dekadentni repertoar ze Zapadu a Pavlik ozvucil nas maturitni vecirek v roce 1964 a laskyplne pisnicky Everly Brothers ucinily moje leta na gymnaziu v Ostrave nezapomenutelnymi.
Bratri Everlyove zkomponovali petasedmdesat singlu a z toho jedenact svetovych hitu, ktere vysplhaly na prvni misto kdejake hitparady, natocili dvaadvacet studiovych alb a kosmicky uspech prinesl i komicke spory a v sedmdesatych letech se rozhadani bratri rozesli, ale solo kariera se ani jednomu nezdarila.
Vzpominkovych kompilaci bylo vydano vice nez originalnich alb, coz svedci o pritazlivosti melodii i nostalgii moji generace, ktera v te atmosfere dospivala a je milovala. Kdesi v prostoru je par devcat, dneska babicek, ktere zajiste tyto dojaky pamatuji a s nostalgii sdileji.
Kdyz tuto vzpominku pisu, zaslechl jsem zpravu, ze fotbalista Eusebio uz taky neni mezi zivymi a on taky patri do houfu celebrit, ktere jsem vnimal, kdyz jsem nabiral rozum v sedesatych letech.
Na pocatku jsem napsal, ze psat nekrolog neni snadne, ale budu to procvicovat, kdyz panbuh da a nektere celebrity, co jsme ctili preziji.
Je dobre mit vzpominky a jak si vzpominas na to ty?
Preji hezky den!
Rosta Firla
***
Mily Rosto,
dekuji za vzpominku a zacnu od konce. Eusebia jsem na vlastni oci videl pouze jednou, v roce 1963 v Praze. Tehdy zde hrala Benfica a v predvecer zapasu se hralo utkani veteranu Sparta-Slavia. V brance Slavie tehdy chytal temer sedesatilety Planicka, coz bylo atrakci i pro hrace z jednoho z nejlepsich tymu na svete. Prisli do sportovni haly, byli tam jak Eusebio, tak i autor obou branek z utkani proti Dukle v Lisabonu Coluna. Na Strahove pak Benfica uhrala remizu 0:0, coz ji stacilo k postupu. Portugalsko se pak probojovalo na MS v Anglii do semifinale, kde prohralo s Anglii 1:2. Obe branky Anglicanu vstrelil Bobby Charlton, za Portugalsko snizil z penalty osm minut pred koncem prave Eusebio a kdyz utkani skoncilo, tak se Eusebio rozplakal. V roce 1967 pak bezel v kinech senzacni sirokouhly barevny film Gol. Dokument z MS. Dostal jedno z nejvetsich ohodnoceni v historii Literarnich novin, hned po Bergmanove Sedme peceti. Zrovna jsem kratce na to maturoval a rozchazel se s divkou, s kterou jsem byl na tomto filmu. Jim dvema jsem venoval basnicku, kterou jsem temer po pul stoleti dal do sve mozaikove knizky Retez blaznu:
A Eusebio plakal
Plakal jak maly chlapec
pro nadeji 90 minut.
A taky pro nas.
Jakoby predzvest agonie nasi lasky.
Rikaji o nem, ze je cerna perla.
A ma rad dzez.
Bylo to jeho velke devadesatiminutove blues
a pak odesel, ale predtim plakal.
(kveten 67)

***
A ted k prvni casti vzpominani. Pochopitelne, ze se pamatuji na Everly Brothers a jejich Dream, Dream, Dream Ano, odchazeji ti, ktere jsme meli radi. Vzdyt vloni to byl Pavel Bobek, pred nim Karel Kryl, Dezo Ursiny, Petr Kalandra, Mejla Hlavsa To byla nase generace.
Vzpominas na dobu, kdy jsme tuto hudbu poslouchali ze Svobodne Evropy. O hudebnim odpoledni se zminuji v uvodniku, ale ty rikas, ze o pulnoci rusicky utichly. To byvalo v noci ze soboty na nedeli, kdy od pulnoci do tri do rana bezel porad All Together - Vsichni dohromady, v kterem se stridali hudebni redaktori z ceskoslovenskeho, polskeho, madarskeho, rumunskeho a bulharskeho oddeleni. Ceske oddeleni zastupoval vetsinou Honza Douba, zajimava byla bulharska redaktorka, pry velice krasna, ktera preskakovala obcas z bulharstiny do anglictiny, ci do francouzstiny, ale i do madarstiny.
Nejvice se vsak pamatuji na Rumuna Cornela Chiriaca a jelikoz ceske rusicky nebyly zamerene treba na rumunske vysilani, ktere ani Rumuni nerusili, tak porad byl u nas relativne dobre slysitelny a navic asi v jednu hodinu vypinali i rusicku na 417 metrech, kde byl nejkvalitnejsi prijem.
Pri tvem vypraveni jsem si vzpomnel prave i na jednu cestu do Rumunska, kdy jsem se v Sibiu setkal s nejakymi studenty umelecke skoly z Brasova. Byli posedli umenim a jelikoz se v te dobe nesmeli v Rumunsku nosit dlouhe vlasy ani vousy, byl jsem pro ne neobvyklym modelem. Najednou vytahli vodovky, tuzky a zacali mne malovat. Odmenou mi byl nocleh v jejich ubikaci. Jelikoz tam byl cas jeste o hodinu posunuty, tak v jednu hodinu se zapnula tranzistorova radia a vsichni s nadsenim poslouchali, jestli se ozve jejich pritel Cornel Chiriac. Pozdeji jsem slysel, ze spatne skoncil a ted kdyz jsi mi pripomnel tu dobu, tak jsem pracne neco o nem vyhledal.

Cornel Chiriac


Narodil se v roce 1941 v Uspenkove v sovetske Bessarabii. Na stredni skolu chodil v Pitesti a pozdeji studoval anglictinu na univerzite v Bukuresti. V roce 1963 debutoval v rozhlase s poradem Jazz vcerejska a dneska, pozdeji moderoval nejpopularnejsi hudebni program Metronom. Kratce po 21. srpnu 1968 uvedl baladu Mircea Floriana, jak pet malych a jeden velky vlk napadli ovcinec (podobnost s Krylovym Bratricku zavirej vratka) a v zapeti uvedl Back in the USSR od Beatles. To mu prochazelo az do roku 1969, kdy normalizace dorazila i do Rumunska a Metronom byl zakazan. V roce 1969 zorganizoval jazzovy festival v Ploesti, kde prosazoval skupinu Phoenix z Timisoary a bukurestskou skupinu Sideral. Koncert Phoenixu byl vsak zakazan. Chiriac se zamkl v hotelu a zapalil zaclony. Pri haseni pozaru Cornel zmizel s nahravkami Phoenixu a o nekolik dnu pozdeji se objevil v Rakousku, kde stravil nejaky cas v Treiskirchenu. Tam ho objevil reditel rumunskeho oddeleni Noel Bernard a Cornel zacal pracovat pro rumunske oddeleni Svobodne Evropy, kde obnovil program Metronom. Jednal casto impulzivne a prichazel do konfliktu s americkym vedeni RFE a byl temer vyhozen z radia. Hrozilo mu i vyhosteni z Nemecka. Prohlasoval, ze jeho poslanim neni politika, ale hudba a prelozil operu Andrew Lloyd Webera Jesus Christ Superstar do rumunstiny.
Dne 4. brezna 1975 okolo pulnoci byl bodnut pobliz sveho auta na parkovisti v Mnichove. Bylo nekolik podezrelych, vcetne tri Turku (pozdejsi atentat na papeze Jana Pavla II. ukazoval stejnym smerem); neni vyloucena ani politicka vrazda rumunske tajne sluzby Securitate. Jeho popel prevezla jeho matka na bukurestsky hrbitova Reinverea. 24. unora 1995 byl v Ploesti otevren klub Cornela Chiriaca.
Ales Brezina
***---
Z dosle posty
Odpoved panu Firlovi

Mily pane Brezino!
Je mi jedno, zda tento prispevek otisknete anebo jej poslete panu Firlovi, ale chtela bych, aby si to precetl. Dekuji. Jinak povazuji vas casopis za stastnou souhru kultury, soucasnosti i sportu.
Pane Firlo!
Pisete zabavne a bez predstirani, ale tentokrat jste me rozlitil clankem Kazde dobre knizni psani najde cestu k zfilmovani, zvlaste veta: Neznam osobne nikoho, kdo by cetl Pasternakovu knihu Doktor Zivago, Tolsteho tlustopis Vojna a mir atd...
Vy musite mit zvlastni vyber pratel a znamych (a pochybuji, ze pani Eva necetla zadny z tech tlustopisu, kdyz pise a pise velmi zasvecene). Urcite nejsem sama, kdo cetl Pasternaka ci vsechno od Tolsteho ci Dostojevskeho, a i Goethova Fausta nebudu vsechny ty klasiky jmenovat, muj umysl neni se vytahovat svou ctenarskou vasni, ale ubezpecit ctenare, ze Tolsteho tlustopis si zaslouzi byt cten. Film vyjadri jen dej, kniha vytvari a osvetluje lidske charaktery, vetsinou jazykem krasnym, tedy alespon v tech tzv. knihach klasickych.
Tot vse!
Eva Kratochvilova, Guelph

 

Navrat na hlavni stranu