Navrat na hlavni stranu

Cokoliv nam zivot dal, nekdo to uz zfilmoval
Kamarad z Brna si stahl film Fargo, ktery jsem onehdy vychvaloval a ted jsem kapku napjaty - co tomu rekne, pokud vubec neco napise.
Priznavam, ze mne tesi, kdyz se nekdo zajima o to co me zajima, a filmy jsou moji zalibou od doby, co jsem zacal chodit do kina jako rozjiveny kluk. Chodili jsme do kina a tlachali jsme o filmech jakoby to byl nejaky paralelni zivot, do ktereho prostrednictvim stribrneho platna muze clovek nahlizet; vzpomina si jeste nekdo na velkofilm Svet ticha natoceny oceanografem Jacques-Yves Cocteauem, coz byl prvni sirokouhly film co jsem videl, ktery nas suchozemce zatahl pod hladinu morskou mezi potapece, ryby a morskou havet?
V puli osmdesatych let jsme koupili video prehravac a zacala moje sberatelska zaliba - vlastnit filmy, tedy vytecne filmy dle meho vkusu a chuti, takze jsme mohli reprizovat dle chuti a ne podle programu kina ci televize.
Od pulky osmdesatych let a video zaznamu na pasku pokrocila technologie milovymi skoky pres daleko lacinejsi disky DVD a o dekadu pozdeji stahovani filmu z internetu do pameti externiho terabyte disku.
Ze svetove produkce kolem se rok co rok vyrysuje tucet skvostu a tak moje sbirka roste; a misto na terabytovem disku; dvouhodinovy film je obvykle gigabyte pameti, a terabyte je tisic gigabytu, takze muj terabyte disk unese tisic mych oblibenych filmu, ktere zvu skvosty.
Omlouvam se za ten kostrbaty uvod, ale abych objasnil svou nejnovejsi zalibu, primo vasnive sberatelstvi, musim jeste popsat jak do sbirky pridavam prirustku, rozumej me skvosty: prirustky jsou trojiho druhu: prvni zpusob je z ust mych pratel, kteri nejaky film velebi a chvali, ze ziskaji muj zajem a moje mistrova Eva film stahne, podivam se, a tento projde mym sitem pozadavku na skvostny film a zaradim jej do sve filmoteky; dale ctu tydenni recenze na nove filmy a nekdy chvala je dost silna, aby Eva film stahla a ja mu venoval pozornost a mozna i misto ve sve sbirce. Treti zdroj prirustku je kazdorocni oscarovska nominace nejlepsich filmu, z nichz nektere jsou podle meho vkusu vskutku nejlepsi za predchozi rok a jine nikoliv a pak spilam oscarovske vyberove komisi, ze se spletli.
Internet je zlidovela moudrost. a mam vetsi viru v moudrost nezavisleho davu, nez moudrost expertu, coz ted neminim dokazovat, tedy moudrost internetoveho davu spatne filmy eliminuje; nikdo spatny film na internet neumisti; za druhe neprilis dobry film je snad k nalezeni, ale stahovani muze trvat dlouhe hodiny. Dostupnost filmu je urcitym filtrem oddelovani plev od zrna a spatne filmy se vytraceji samospadem. Jak uz jsem napsal - sbiram filmy skoro 30 let. Nedavno jsem zacal svou sbirku rozsirovat ceskymi dabovanymi filmy; k tomu mne navedla pritelkyne Verka z Toronta, ktera nas pred par lety upozornila na vytecny film Letec a trvalo chvili, nez jsem spojil nazev Letec s proslulym oscarovskym filmem Aviator natoceny roku 2004, coz je biografie leteckeho fanatika Howarda Hughese, genia a exota zaroven, ztvarneneho ve filmu vytecnym Leonardo DiCaprio. Cesky dabing Aviatora je vytecny a repriza filmu v cestine byla opakovany pozitek. Vytecna story, prospikovana pikantnosti geniova zivota v naruci nescetnych holywoodskych krasavic.
A vznikla nova zaliba, stahovat dabovane filmy, abych o nich mohl debatovat s nasimi ceskymi fanousky stribrneho platna.
Vzpominam si jak Frigo, kamarad z Ostravy mne upozornil na skvostny film Pravidla mostarny (Cider house rules, 1999) a pozoruhodna story zacinajici v sirotcinci a koncici tamtez, je divacka pochoutka.
Vic jak rok probiram svou masivni sbirku filmu v anglictine a Eva trpelive prohledava a stahuje filmy, ktere maji cesky dabing; cesky dabing delaji umelci a ceska rec se kryje s mimikou a intonaci anglickych hercu velice presne; i preklad do cestiny je vyborny.
Vcera Eva stahla film Chyt me, kdyz to dokazes (Catch me if you can, 2002) dalsi drahokam herce DiCaprio; story o padelateli cennych papiru, ktery vodil za nos nekolik let agenta FBI zosobneneho Tomem Hanksem a film predstihuje vrchol filmu typu bidaci versus policajti jako je Den pro sakala z roku 1973, ktery jsem dosud povazoval za nejlepsi filmove dilo vykreslujici tuto urputnou honicku mezi ochrancem a narusitelem zakona.
Seniori zridka maji nejakou novou zalibu, pokud maji nejaky trvaly zajem ci zalibu vubec. A co mne na teto nove zalibe sbirat filmy v ceskem dabingu, kterou Eva podporuje a ja vyuzivam plnymi dousky, tesi nejvic, ze kdybych zil 100 let, tak mohu dolovat filmy starsi a proverene casem a zaroven sledovat filmy nove, napriklad vybrane do oscarovske nominace filmovymi odborniky z Holywoodu.
A jakakoliv pravdepodobnost, ze bych sesbiral vsecko, je hromsky nepatrna a moje nova zaliba ma dlouhodoby vyhled.
Rosta Firla - Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu