Navrat na hlavni stranu
Patnact procent!
Uvedeno presneji, pri poslednich volbach do parlamentu v Ceske republice 14,91% volicu volilo komunistickou stranu (KSCM). Nad takovou skutecnosti je zahodne se pozastavit z nekolika duvodu.
V prvni rade vyvstava otazka "Proc tolik lidi uz zapomnelo na nesvobodny zivot naroda v totalitnim rezimu komunistu?" Maji opravdu Cesi (aspon 15 %) tak kratkou pamet? Nebo je k tomu vedou dalsi zaminky?
Pri zjistovani jake duvody vedou cesky narod nejen k roztristenosti pri vyberu vladnich reprezentantu (volba mezi 24 stranami a hnutimi), ale take k inklinaci k extremistickym a extravagantnim stranam jsem narazil na nekolik zajimavych duvodu.
K tem extremnim nepatri jen komunisti ale i dalsi, co chteji vladnout, jako strana Piratu, Zelenych, Hlavu vzhuru, Romska demokraticka strana, Zmena.
Zamerim se vsak na tu extremnejsi, na KSCM. Duvodem je, ze se nedovedu dostat do mysleni jejich volicu, co vlastne svymi hlasy chteji docilit, nebo co si predstavuji pod eventualni vladou komunistu.
Na otazku proc je nekteri stale voli, dostavam mnoho nejasnych odpovedi. Jedna z nich je "Za socialismu rohlik stal 30 haleru a ted stoji 3 Kc! (Typicky priklad, je jich ale vice).
Volice teto kategorie bych radil mezi ty, kteri, ac chodili do skoly, se nenaucili pocitat. Proc? Jeste v roce 1988 - necele dva roky pred sametem se mi pribuzna chvastala tim, ze vydelava mesicne neco pres 2000 Kcs, coz odpovida zhruba 6600 rohlikum. Dnes podle statistiky je prumerna mzda kolem 20 000 Kc rovnajici se presne stejnemu poctu rohliku! Nekteri dokonce tvrdi, ze rohlik stal 40 haleru, pak pro ne by pocty dopadly mnohem hur.
Ti, kteri voli KSCM kvuli nezamestnanosti si take neuvedomuji celosvetovy problem, ktery by se nevyhnul ani komunismu.
Umela zamestnanost, jakou provadeli by se jim opet vymstila nejakym novym, mozna pro ne horsim sametem. Zlepsila by se ekonomika tim, kdyby mlade lidi odvadeli hned z pracaku do kasaren na vojnu, aby se snizila nezamestnanost?
Byli to prave komuniste, kteri vlastni system ekonomicky nezvladli, coz vedlo i k politickemu zhrouceni.
Zde bych uvedl vyrok Tomase Bati z roku 1932: "To cemu jsme zvykli rikat hospodarska krize je vlastne mravni bida. Mravni bida je pricina, hospodarsky upadek je dusledek". Vyrok tohoto velikeho prumyslnika a filantropisty dnes plati vice nez v minulem stoleti.
Socialisticke statni hospodarstvi nelze jinak vest, nez jak bylo vedeno a stale je vedeno ve svete. Je to videt i v soucasne Venezuele, v zemi bohate na zasoby ropy, ktera svym socialismem se opakovane potyka s nedostatkem zakladnich druhu zbozi. Hlavne potravin.
Resit problem tisknutim penez, jak to v soucasnosti provozuje USA, se muze jen do urcite miry, nez se zjisti, ze nemaji hodnotu (nebo jim dojde inkoust!).
Do skupiny nemyslicich, kteri se daji nazvat hloupymi, bych zaradil volice, kterym nevadila jejich nesvoboda za ostnatymi draty, kdyz to bylo aplikovane na vsechny spoluobcany. Dalsi skupina rozhorcenych nad vytunelovanim republiky dava sve hlasy komunistum, patrne z protestu. Neuvedomuje si pritom, ze vlastne nejvetsi tunelari sveta byli prave komuniste.
Ve vsech zemich, kde vladli doslo k ukradeni majetku lidi. Da se rict veskereho. (Tzv. znarodneni). Hodnoty, ktere se ve svete nedaji vycislit ani v miliardach, jdou spise do mnoha trilionu.
Pokud se nad timto tahem komunismu clovek nezamysli, ani nepozna, co se vlastne stalo. Tovarny, pozemky, statky, najemni domy a ostatni budovy, v mnoha pripadech i osobni majetky, jako auta, stroje, pristroje atd., vsechno bylo vyvlastnene rezimem. Pri pritakavani tech, kteri zatim byli vynechani z tohoto procesu.
Presto totalitni rezim z obrovskeho vyvlastneneho majetku dokazal poskytnout svemu lidu jen bidu a nesvobodu. Lze to videt do dnesnich dnu v Severni Koreji a na Kube.
Navic ti, co jsou tak rozhorceni by se meli v prvni rade podivat, kdo ti tunelari vlastne byli a nadale jsou, nez hloupe utikat ke komunistum. Horsi je vsak dalsi, snad uz pata kategorie lidi, "zavistivci", kteri take davaji hlas komunistum v domneni, ze mozna tim uskodi tem, kteri si vedou dobre. Volici teto skupiny se nedokazou dostat na uroven svych sousedu, kteri vlastni domy, byty, auta a cestuji, coz oni si nemuzou dovolit.
Zavistivci v domneni, ze komuniste u vlady by to temto spoluobcanum zatrhli, ozebracili je, a pak by opet nastala pomyslna rovnost.
Tu rovnost presne vystihl Churchill svym vyrokem "V kapitalismu je nerovnomerne rozdeleno bohatstvi, zatimco v socialismu je rovnomerne rozdelena chudoba".
Jak se dostat do logiky a chovani teto skupiny, kterym vlastni chudoba ani nevadi, kdyz jsou na tom stejne i ostatni. Pomerny blahobyt v zemi je jim trnem v oku, ktery neusel ani Vaclavu Klausovi, kdyz prohlasil, ze "Nikdy v historii se Cesi nemeli tak dobre jako v soucasnosti"!
Tato skupina volicu svym hlasem pro KSCM snad doufa, ze komunisticka vlada by opet znarodnila (ukradla) majetky bohatsim a rozdala to chudsim. Pisu chudsim, jelikoz v porovnani s chudobou ve tretim svete i "chudsi v Cesku" se maji stale vysostne.
Jak dlouho by vsak takove nove prerozdeleni statku vydrzelo? Kolik je v Cesku tech miliardaru a kolik penez dohromady maji? Vystacilo by to na jednorocni statni rozpocet, ktery na rok 2013 cini 1181 miliard Kc? Zrejme asi ne. Kde by potom braly penize? Zrejme od kazdeho, i od chudasu, jak to predvedli v roce 1953 menovou reformou.
Zaver z uvedenych bodu nemuze byt jiny, nez ze volici komunistu maji zretelne nizsi IQ, vedouci k nelogickemu rozhodnuti. Tragicke vsak na veci je to, ze navzdory uvedenym skutecnostem a povzbuzeni Karlem Marxem chteji nadale vladnout lidu.
Vilem A. Kun, Winnipeg
***
Vazeny pane Kune,
dekujeme Vam za clanek, ale nevim, proc jste ke komunistum zaradil i nasledujici, jak tvrdite, extremisticke strany: Strana Piratu, Zelenych, Hlavu vzhuru, Romska demokraticka strana, Zmena.
Sam osobne se nepokladam za extremistu, ackoliv jsem volil Zelene, o cemz svedci skutecnost, ze to byla druha nejsilnejsi strana volena v zahranici po TOP 09. Zeleni se dostali v mnoha zapadnich zemich, vcetne Kanady, do parlamentu a nikde demokracii neohrozili. Naopak velice casto upozornili na korupci ci ekologicke problemy v dane oblasti.
Dale nevim, proc do teto skupiny radite Ceskou piratskou stranu. I tato strana neni pouze ceskym fenomenem, vyskytuje se i na Zapade a ma za cil kompetentni vyuzivani technologii, svobodu informaci a soukromi. Nemyslim si, ze je to extremisticky program.
Rovnez nevim, co je extremistickeho na Romske demokraticka strane, ktera preferuje zamestnanost pred pasivnim pobiranim davek.
Strana Vaclava Klause Hlavu vzhuru nepatri k tem, ktere bych volil, ale pokud bychom ji pocitali jako extremistickou stranu, pak bychom si museli priznat, ze v ceske politice dominoval od jejiho vzniku extremista.
A jeste jsem si vyhledal program Politickeho hnuti ZMENA: Nasi vizi je Ceska republika jako zeme, kde se dobre zije. Inspiraci jsou pro nas zeme s vysokou kvalitou zivota, jako napriklad Norsko, Svedsko, Svycarsko ci Kanada. Nabizime cestu, jak tuto vizi postupne naplnit.
Pokud by zmizela petiprocentni klausule pro vstup stran do parlamentu, zrejme by se nektere z techto stran dostaly do parlamentu a jsem naopak presvedcen, ze by to ceske politicke scene prospelo. Je zajimave, ze mezi extremisticke strany nepocitate Delnickou stranu socialni spravedlnosti, ktera v predcasnych volbach obdrzela 43 tisic hlasu a ktera ma silne rasisticky program.
Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu