Navrat na hlavni stranu

John Freund a jeho vnucka Amanda Bell ctou na koncertu Orpheus Choir
Vynikajici kanadsky sbor Orpheus Choir, ktery letos slavi pul stoleti sve existence, zahajil 5. listopadu 2013 novou sezonu v kostele Grace Church on-the-Hill programem nazvanym Triumph of the Spirit (Triumf ducha).
V prvni casti programu, rizeneho Robertem Cooperem, jsme slyseli World of Spirit, skladbu slozenou Benjaminem Brittenem, povazovanym vseobecne za nejvetsiho britskeho skladatele sve generace (1931-1975) a mnohymi za nejvyznamnejsiho skladatele sve generace vubec. V skladbe se strida cteny text (bible, historicky choral a texty autoru jako Emily Bronte, Tennyson a jini) s hudebnimi cisly pro solisty nebo sbor.
Ustrednim motivem druhe polovice programu byly vzpominky Johna (tehdy Jana) Freunda, popsane v jeho knize Spring's End, z nichz John Freund a Amanda Bell cetli pasaze stridave s hudebnimi cisly zvolenymi tak, aby hudebne umocnily cteny text, mezi nimi kantata 'Terezin' from Songs of Children, zhudebnene basne deti veznenych v Terezine, o nichz jsme podrobneji psali pred nekolika roky.
Jan se narodil v Ceskych Budejovicich v roce 1930, syn oblibeneho lekare a matky milujici literaturu a hudbu, oba z rodin, ktere spolecnosti daly - v Praze i ve Vidni ­ hudebniky, vedce, nakladatele, bankere a vyznacne statni zamestnance. Jejich krasny rodinny i spolecensky zivot (i kdyz ne vzdycky snadny, ponevadz spolecnost ocekavala ­ i kdyz nevymahala - ze se vzdaji sve zidovske totoznosti), skoncil prichodem nacismu. 18. dubna 1942 cela Freundova rodina, rodice, Jan i jeho bratr Karel, byli deportovani do Terezina. (Behem onoho dubna bylo z Prahy a okoli do Terezina deportovano 4832 Zidu. V te dobe bylo v terezinskem ghetu umisteno 12 986 Zidu, vesmes z Cech a Moravy. Behem tri a pul roku jeho existence Terezinem proslo 140 000 Zidu z Moravy, Nemecka, Rakouska, Holandska, Danska a Slovenska. Jednim z nich byl Karel Ancerl).
V prosinci 1943 byli vsichni ctyri clenove Freundovy rodiny odvezeni v dobytcim vagone do tabora Osvetim (Auschwitz), kde byli umisteni v oddeleni znamem jako tabor ceske rodiny. Tento tabor byl zrizen po prijezdu 5006 Zidu z Terezina 8. zari 1943.  Jeden tisic z nich pomrel v zime a zbytek v plynovych komorach v den Masarykovych narozenin 7. brezna 1944. Janova matka zemrela ­ jedna z 3,000 zen a deti - v plynove komore 10. cervence 1944.
Jednou z nejpozoruhodnejsich, skoro quijotsky hrdinnych postav tabora ceske rodiny byl slovensky zidovsky vezen Rudolf Vrba (mimochodem stryc montrealskeho lekare a Sokola, dr. Stefana Horneho). Vrba pracoval v registracnim oddeleni v Birkenau. V breznu 1944 predal taboru zpravu z odbojoveho hnuti v Osvetimi, ze prislusnici Sonderkommanda (odstranovali tela z plynovych komor) byli pripraveni zahajit odbojovou akci 7. brezna, jestlize cesti Zide akci zacnou. Doslo k potyckam, cesti Zide pri vstupu do plynovych komor zpivali Kde domov muj a izraelskou narodni hymnu. Vrba s dalsim slovenskym Zidem, Alfredem Weztlerem z Osvetimi uprchli 7. dubna a jejich zprava o Osvetimi, spolu se zpravami dalsiho slovenskeho Zida Anosta Rosina a polskeho Zida Czeslawa Mordowicze tvorily prvni zpravu ocitych svedku o situaci v Osvetimi, ktera se na zapad dostala. Z vypraveni dr. Horneho se pamatuji, jak jeho stryc Vrba v dobe, kdy ho Gestapo hledalo, se po Piestanech prochazel v bilem obleku. V lednu 1945 nacisti Osvetim evakuovali pred postupujici sovetskou armadou. Jan byl jednim z tisicu veznu v pochodu smrti, ktery skoncil osvobozenim americkymi jednotkami. V roce 2007 vydal knizku svych vzpominek Spring's End.
Na predni strane obalky jeho knihy je fotografie smejiciho se chlapce Jana Freunda. To bylo predtim, nez jeden z nejvzdelanejsich narodu na svete, narod Goetheho a Beethovena, se nechal zavest zrudnym krysarem Adolfem Hitlerem do katakomb hruzy, v nichz ve jmenu ciste rasy jeho clenove tyrali a vrazdili miliony lidi jen proto, ze se vzhledem a virou nebo zivotnim stylem dovolili lisit od Hitlerovych nadlidi. Janova fotografie v programu koncertu ukazuje podivuhodne vyrovnanou, uslechtilou tvar cloveka, ktery navzdory hruze, jiz prosel ten chlapec na obalce knihy vzpominek, vyrostl v tvoriveho a laskaveho clena lidske spolecnosti, verneho sve nabozenske tradici a i sve rodne zemi. Ze to nebylo snadne, snad nejlepe dosvedcuje posledni veta jeho knihy: "Buh ke mne byl dobry. Nepopiram Jeho existenci, ale modlim se k Nemu jen s velkou pochybnosti."
Josef Cermak
***---

Navrat na hlavni stranu