Navrat na hlavni stranu

Zdena Salivarova-Skvorecka - 80
21. rijna 2013 se dozila v torontskem Cabbagetownu zivotniho jubilea zena, ktera za sebou nechala vyoranou peknou brazdu na poli narodnim. Tento primer se pouziva spis u muzu a okamzite se nam vybavi Premysl Orac, ale kdyz se podivame zpet, kdo z exilovych pracovniku se muze pochlubit tim, ze po sobe zanechal takove dilo jako prave Zdena Salivarova a Josef Skvorecky v nakladatelstvi 68 Publishers.
Zdena vyrustala v Praze na Starem meste a protoze jeji rodice vlastnili knihkupectvi, byli ji od detstvi knizky nesmirne blizke. Odmaturovala v roce 1952 na divcim realnem gymnaziu Elisky Krasnohorske a pak se stala clenkou Ceskoslovenskeho statniho souboru pisni a tancu. Jako zpevacka a herecka pusobila v Laterne Magice, v divadle Paravan a byla clenkou legendarni skupiny Inkognito kvartet. Studovala na prazske FAMU a hrala ve vynikajicim filmu Jana Nemce O slavnosti a hostech. V roce 1969 Skvorecti emigrovali do zamori, kde Josef ziskal misto profesora na Torontske univerzite. Prvni kniha Zdeny Skvorecke, sbirka tri povidek, Panska jizda vysla v Ceskoslovenskem spisovateli v roce 1968. Dalsi dve Honzlova a Nebe, peklo, raj v 68 Publishers. V roce 1976 obdrzela Cenu Egona Hostovskeho za nejlepsi ceskou beletrii napsanou v exilu.
V te dobe mel Josef Skvorecky pravidelne promluvy pres Hlas Ameriky do Ceskoslovenska. Pamatuji se, jak jsme je v te dobe v Plzni na Borech s napetim sledovali pres propasovane tranzistorove radio. A protoze mohl poslouchat pouze jeden, tak je musel druhy den ostatnim co nejverneji reprodukovat. Kdyz jsem odjizdel do Kanady, rikal jsem, ze jedu ke Skvoreckym do uceni. Mel jsem v zavazadle Tuzemsky rum pro Josefa Skvoreckeho, ktery jsem kratce po prijezdu predal na miste a pan spisovatel uznal, ze zadny jiny rum nema tu vuni jako ten cesky a dal si frtana do kafe. Na dalsi setkani se Skvoreckymi jsem cekal temer rok, do zari 1981, kdy jsem zacal pracovat v redakci Noveho domova, ktery se tehdy lamal u Skvoreckych v nakladatelstvi. Krome Noveho domova se tehdy na Avenue Road v Prague Typesetting tiskl take Zapad a dalsi etnicke publikace. Pozdeji se nakladatelstvi prestehovalo na 164 Davenport Road, kde bylo az do devadesatych let, kdy ukoncilo svou cinnost. V roce 1982 prednasel Josef Skvorecky ve Spojenych statech a tak jsem po dobu nekolika mesicu pobyval v jejich dome na Sackvillu. Moje prani jit do uceni ke Skvoreckym se splnilo.
3. ledna 2010 zemrel Josef Skvorecky, ale jedna vec udelala v posledni dobe jeho manzelce Zdene radost. V zahradce pred jejich domem se objevila pametni deska, kterou tam umistili mistni radni. Je venovana spisovateli Josefu Skvoreckemu.
Ales Brezina

Foto M. Gabankova

Navrat na hlavni stranu