Navrat na hlavni stranu

Volby 2013
"Jako male deti!" komentovali shodne pocinani socialne demokratickych poslancu Haska, Skromacha, Tejce, Zimoly a Chovance jeden cesky psycholog i jedna moje znama. Socialni demokracie sice vyhrala volby, ale zadna slava. Puvodne se ocekavalo, ze bude mit nad 30 %, nakonec pouhych 20,45 %. Kratce po volbach si pozval vytypovane poslance CSSD prezident Zeman do Lan na pohovor a zaroven jim prikazal, ze je to prisne tajna schuzka. S vyjimkou Chovance tedy vsichni trvrdili, ze v Lanech nebyli. Michal Hasek to tvrdil tri dny a v jednom poradu ceske televize to dokonce zopakoval jedenactkrat, pak se omluvil, ze lhal a dale zafilozofoval, ze lhat se nema ani v politice. Zaroven vsak sdelil, ze nepodlehne nynejsi stvanici a teple mistecko si podrzi. Predseda CSSD Bohuslav Sobotka vsak naznacil, ze bude tlacit na to, aby nejen Hasek, ale i dalsi spiklenci odesli z vedeni strany.
Druhou nejsilnejsi stranou je strana ANO slovenskeho podnikatele s ceskym obcanstvim Andreje Babise. Podle majetku je v CR na druhem miste. Ten se odhaduje na 75-90 miliard korun. Jeho otec Stefan Babis byl vyslan v sedesatych letech do Etiopie prodavat tam obrabeci stroje a nasledne prelozen do Parize, kde Andrej chodil do zakladni skoly. Po navratu z Francie byl jeho otec Stefan Babis vyloucen z Komunisticke strany a tri roky zivila rodinu matka. V ramci Prazskeho jara byl rehabilitovan a Andrej zacal studovat gymnazium v Zeneve, kde tehdy pracoval jeho otec. Po navratu z Zenevy maturoval v Bratislave na gymnaziu a zacal zde studovat Vysokou skolu ekonomickou, kterou ukoncil s cervenym diplomem. V roce 1978 nastoupil v Chemapolu v Bratislave a v roce 1980 vstoupil do KSC. Po peti letech byl vyslan jako delegat Petrimexu do Maroka a po navratu se stal reditelem obchodni skupiny, ktera dovazela suroviny pro vyrobu hnojiv. Je jednou zenaty, z prvniho manzelstvi ma dve deti. Nyni zije s druzkou Monikou, se kterou ma dalsi dve. Andrej Babis vehementne popira spolupraci s StB, jak o nem tvrdi slovensky Ustav pameti naroda.
Po rozdeleni Ceskoslovenska zalozil v roce 1993 firmu Agrofert. Ta v roce 2010 spravovala 67000 hektaru a rocne pobira statni dotaci 3 miliardy korun. Mimo to vlastni AGF Media a medialni koncern MAFRA a. s.
V roce 2010 schvalila poslanecka snemovna novelu Zakona o ochrane ovzdusi, ktera zvysila povinny podil biopaliv v benzinu a nafte. Babis priznal, ze zakon pomohl prolobbovat. Spotrebitele tak doplaceji dve koruny na litr pohonnych hmot, coz dela 15 miliard korun, z toho pripadne deset miliard Babisovi. V roce 2011 zalozil obcanskou iniciativu ANO (Akce nespokojenych obcanu) 2011. Mezi kandidaty ANO byl v Severoceskem kraji i komentator Mlade fronty - Dnes Martin Komarek.
Treti skoncili komunisti vedeni Vojtechem Fillipem. Narodil se v rodine vojaka v roce 1955 a jako zajimavost je mozne uvest, ze jeho dedecek byl v politickem procesu v roce 1950 odsouzen a veznen v Leopolodove. Rehabilitovan byl v roce 1990. Vojtech Fillip vystudoval na gymnaziu v Trhovych Svinech, pozdeji ukoncil pravnickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyne v Brne. Ani Vojtech Fillip nema ciste svedomi a podle rozhodnuti soudu spolupracoval vedome se zpravodajskou sluzbou. Byl jednim ze dvou poslancu hlasujicich proti rezoluci kritizujici porusovani lidskych prav na Kube. Zaroven byl vsak ocenen Spolecnosti na ochranu obcanskych prav a lidske dustojnosti, ktera ma vazby na byvaly komunisticky rezim v NDR.
Temer dvanact procent ziskala TOP 09 Karla Schwarzenberga a 7,72% ODS Miroslavy Nemcove. Byvale strany vladni koalice.
Dalsi neznamou je Usvit Tomio Okamury se 6,88 %. Tomio se narodil v Tokiu, kam se jeho matka vdala v roce 1966, ale vetsinu zivota prozil v Cesku. Je z jedne ctvrtiny Japonec a z jedne Korejec. Cast detstvi stravil v detskem domove v Mastove u Podboran. V mladi pracoval devet let v Japonsku, mimo jine jako popelar a pote v tokijskem kine jako prodavac popcornu. V soucasnoti vydava ctvrtletnik Pivni magazin. Je spoluautorem dvou knih. Kniha Tomio Okamura - Cesky sen se hned po vydani v roce 2010 umistila mezi deseti nejprodavanejsimi knihami. Nejvynosnejsi firmou pro nej je cestovni kancelar Miki Travel Prague s.r.o., kde vsak nema podil a vlastnikem je britska GM Communications. Uspesne kandidoval do senatu, ale jeho kandidatura na prezidenta nebyla uznana, ackoliv predlozil 61500 podpisu, ministerstvo vnitra vsak uznalo platnych 35750 a ani po prehodnoceni nedosahl na limit padesati tisic. V kvetnu 2013 zalozil politicke hnuti s nazvem Usvit prime demokracie Tomia Okamury. V Senatu se pridal k senatorskemu klubu pro obnovu demokracie KDU-CSL. Prosazuje prvky prime demokracie, je pro bezpoplatkove zdravotnictvi, zvyseni duchodu, povinne majetkove priznani, omezeni pozitivni diskriminace, chce zabranit privatizaci statniho majetku a instituci a zavest nadstranickost. Roku 2012 napsal obhajobu puvodniho lidoveho komunismu a socialismu, kdy vsak soucasne odmita stalinismus. Take poukazal na pokrytectvi nekterych antikomunistu, kteri pred rokem 1989 byli v KSC. Stranu KSCM oznacil za plne demokraticky politicky subjekt. Ironii je, ze za otevrenou podporu komunismu byl kritizovan predsedou CSSD Bohuslavem Sobotkou, ktery se vsak nebrani povolebnimu vyjednavani s komunisty.
Posledni staronovy clen parlamentu je KDU-CSL (6,78 %). Do poslanecke snemovny ji privedl dr. Pavel Belobradek. V letech 1995-2001 vystudoval veterinarni lekarstvi v Brne. O dva roky pozdeji ziskal atestaci I. stupne u Statni veterinarni spravy CR, vystudoval rovnez ekonomii, politologii, pravo, mezinarodni vztahy, politicky marketing a verejnou prezentaci. Ma roztrousenou sklerozu, ale jeho stav je uz deset let stabilizovany. Je zenaty a ma syna Josefa. KDU-CSL by se nebranila koalici s ANO 2011 a neni vylouceno, ze vladni koalice by mohla vzejit z trojlistku CSSD, ANO 2011 a KDU-CSL.
Zustava otazkou, proc se opet tolik mylily predvolebni pruzkumy. Vysoko preferovana Strana prav obcanu Zemanovci ziskala jedno a pul procenta, ale zucastnila se vsech predvolebnich debat, zatimco Strana zelenych s 3,19 % a Ceska piratska strana 2,66 % byly od zacatku mimo hru.
Zajimavosti je, ze prave v zahranici byli Zeleni na druhem miste. Celkove v zahranici vyhrala TOP 09 36,55 %, druha Strana zelenych 14,14 %, treti ODS 10,45.
Na severoamerickem kontinentu: 1. TOP 42,08 %, 2. SZ 10,55 %, 3. KDU-CSL 10,32.
V Kanade: 1. TOP 49,63 %, 2. KDU-CSL 13,13 %, 3. SZ 10,94 %.
V Ottawe: 1. TOP 45,76 %, 2. KDU-CSL 16,94 %, 3. SZ 10,16 %.
V Torontu: 1. TOP 52,56 %, 2. SZ 11,53 %, 3. KDU-CSL 10,25 %.
V Ottawe volilo 59 volicu, v Torontu 79.
Podle Wikipedie, iDnes, Ceskeho statistickeho uradu, Ceskeho rozhlasu a dalsich internetovych zdroju.
abe

 

Navrat na hlavni stranu