Navrat na hlavni stranu

Jeste jednou o Svetackach a Svetacich
Nejprve jedno upresneni k memu clanku v minulem cisle. Bohdan Zatovkanuk mi jeste pred uvedenim divadelni hry poslal e-mail: Diky za lichotive vety tykajici se me osoby a hudby. Rad bych ale uvedl na pravou miru dulezita fakta: hudbu k predstaveni Svetaku jsem nejenze nenapsal na miru, ale nenapsal vubec - pouze prevzal motivy hudby z filmu a upravil ji pro potreby scenicke podoby a nasledne i provedl nahravky vsech hudebnich vstupu. Vsech, s vyjimkou jednoho. Nerad bych, aby si ctenari, kteri hudbu z filmu ve hre spolehlive poznaji, pomysleli, ze si cinim nezaslouzene autorske naroky na skvelou hudbu Evzena Illina a Vlastimila Haly.
Musim se priznat, ze od Vratislava Blazka mam radsi Starce na chmelu nez Svetaky. Jak jednou o mne napsal do Bulletinu Noveho divadla nebohy Ferda Culik, jsem redaktor, ktery nema smysl pro humor, a skutecne davam prednost vaznejsim vecem pred veselohrami a Svetaci nejsou zrovna hluboke predstaveni.
Na druhou stranu musim priznat, ze hodnoceni Ferdy Culika mne tak trochu potesilo. Vsichni totiz pamatujeme ze skoly ucitele, ktery mel smysl pro humor. Ja sam jsem jich zazil nekolik. Jeden z nich se jmenoval Vyskovsky a ucil nas dejepis a zemepis. Tehdy nektery z mych spoluzaku spachal hrozny zlocin: upustil ci odhodil papir v pasazi Cerna ruze. A tehdy prislusnik nove vznikle instituce, ktere lid podle sedych uniforem rikal sedy mor udelil blokovou pokutu 10 Kcs petadvaceti spoluzakum. V nerovnem boji s sedym morem podlehli, ale neprodali svou kuzi lacino a prinesli patricnou sumu v petihalerovych, desetihalerovych a petadvacetihalerovych mincich. Sedy mor si sel stezovat na reditelstvi prumyslove skoly. Rozlobeny zastupce reditele prinutil jednu ze spoluzakyn zajit do mlekarny naproti skole a ta prinesla dvestepadesat korun v papirovych bankovkach. Pochopitelne, ze se o tomto incidentu diskutovalo behem zbytku vyucovani a kriticky byl i pan profesor Vyskovsky. Svoji prednasku zahajil tolik obvyklou vetou, ze ma smysl pro humor, ale Jenze nektery z postizenych spoluzaku ho chytil za slovo a pozadal ho o nazorny priklad.
Ucitel dejepisu tedy zacal vypravet: "Bylo horke odpoledne a my jsme meli ze skoly volno. Rozhodli jsme se, ze udelame recesi. Po ulici sla pekna slecna a tak nas deset mladiku se seradilo a rozhodli jsme se, ze budeme cele odpoledne chodit za ni. No a ona sla treba do obchodu neco nakoupit. Tak jsme sli s ni a kdyz se nas zeptali, co si prejeme, tak jsme odpovedeli: ,My nic, my jdeme se slecnou!' A pokud mel takovy clovek smysl pro humor, tak to pochopil," skoncil sve vypraveni pan ucitel.
O prestavce jsem chtel otestovat, jak kvalitni je smysl pro humor pana ucitele a navrhl jsem nasledujici zkousku: "Odpoledne je hezky, nemame co delat, tak bychom mohli chodit cele odpoledne s panem ucitelem a kdyby sel pan ucitel nakupovat, a oni by se nas zeptali, co chceme, tak bychom odpovedeli: "My nic, my jdeme s panem ucitelem" Nenasel jsem pochopeni u spoluzaku a tak jsem se vlastne nedovedel, jestli pan ucitel Vyskovsky mel smysl pro humor nebo ne.
Priznam se, ze ja osobne bych nebyl nadsen, kdyby deset vyrostku chodilo se mnou po ulici a radeji uz doziji s nalepkou, ze smysl pro humor nemam.
Nastesti vsak behem torontskeho predstaveni se zjistilo, ze jsem bilou vranou mezi publikem, ktere se dokonale bavilo. Bavili se i herci, Tim nechci rici, ze se mi predstaveni nelibilo, ale castokrat jsem sledoval jine veci nez ostatni: jak dokazala paruka zmenit k nepoznani Lenku Novakovou, ze vypadala dokonale jako pani Trckova. Promenu lehkych zen v intelektualky. Jak Ivan Razl zvlada ulohu vypravece bez playbacku. Rozvazneho Jarka Cihala jako profesora spolecenskeho chovani - proti nemu tanecni mistri Broucek, Pavlik a Paul z te doby byli hotovi uspechanci. Trojice mladiku vsak prece jen nepripominala venkovske lopaty, ale spis nedostudovane stredoskolaky, kteri absolvovali tanecni kurs. Bohdan Zatovkanuk by se dal odhadnout i na nekolik semestru CVUT. Pochutnal jsem si na dokonale scene dvojice synot Jancarek, na kostymech i na neuveritelnych zvukovych efektech Ivo Mejzra. Za tim vsim jsem videl i tvrdou praci Jany Fabianove, ktera dokazala z hercu vytriskat maximum a navic vse bylo do posledniho detailu promyslene. A take jsem videl, kolik pokroku udelalo Nove divadlo od posledni zkousky, kterou jsem videl ja i Josef Cermak dva tydny pred premierou.
A co obdivuji hlavne je nadseni, lasku, cas a usili, ktere herci i lidi kolem Noveho divadla predstaveni venuji.
Text, foto: Ales Brezina

A jeste nekolik poznamek Josefa Cermaka: Sel jsem se podivat na jednu zkousku torontskeho divadelniho souboru Nove divadlo. Kdyz jsem vstoupil do spolecenskeho salu evangelickeho kostela sv. Pavla v Torontu, vybavily se mi verse: tabor, z nehoz valcil Zizka. Sal byl naplneny bozimi bojovniky, chaosem a svatym nadsenim. Film, na nemz bylo divadelni predstaveni zalozeno, jsem nevidel a protoze jsem nemel moc casu, tak jsem se dlouho nezdrzel. Nebyl jsem take nijak uchvacen: na scene porad neco prestavovali, pobihali po ni tri muzi v dlouhych podvlikackach, jediny zachytny bod byla zena, ktera mi byla docela povedoma: Jana Fabianova. Nevim, kdo prisel s takticky brilantnim napadem udelat z filmu divadelni hru pro publikum, z nehoz mnozi film doma videli, ale vim, kdo je matkou predstaveni, kdo text upravil a hru rezijne doslova vyhmatal - Jana Fabianova.
Vsichni do hry dali vsechno, co v nich je. O predstaveni a hre same uz psal a rovnez dnes pise vydavatel Satellitu, Ales Brezina a ponevadz si myslim, ze by vsichni, kdo se na mimoradnem uspechu predstaveni podileli, meli byt zmineni, uvedu jejich jmena.
Herci: Jiri Jancarek st., Petr Kohout, Bohdan Zatovkanuk, Lenka Kimla, Adriana Kontrova-Soudek, Radka Tamchynova, Lenka Novakova, Honza Smid, Martin Bonhard, Jarek Cihal, Jiri Jancarek ml., Robert Hanousek, Martin Dancovsky, Zuzana (Mizu) Matejkovicova, Petr Smetana, Ivan Razl, Gabriela Kupcikova, Zuzka Borovjakova, Kamila Hanouskova, Dasa Kralovska, Martin Marton.
Za scenou: Jana Fabianova (i scenu navrhla a s Verou Ripplovou a Dasou Kralovskou vybirala kostymy), Vera Kohoutova, oba Jancarkove, Karel Tamchyna, Jordan Petkov, Jana Neumanova, Ivo Mejzr, Mila Bendova, Ivana Janu, Zuzana Novotna, Adela Kodonova, Martin Bonhard, Adriana Kontrova-Soudek, Dasa Belacikova, Radka Tamchynova, Maria Fox, Laci Hamvas.
Bylo to spolecne dilo, ktere se povedlo. Kdybych mel uvest nekolik jmen hercu, kteri na mne zvlast zapusobili, byli by to Jiri Jancarek st., Lenka Kimla, Adriana Kontrova-Soudek, Radka Tamchynova, Zuzana Matejkovicova a Jarek Cihal. Ale vsichni ­ na scene i za scenou ­ mi znovu potvrdili, jakou vysadou bylo, kdyz mi nekdy dovolili, abych si s nimi zahral. Dik!
Josef Cermak

Z predstaveni

Adriana Kontrova - Soudek

Radka Tamchynova

Lenka Novakova

Kapitan Martin Bonhard

Profesor Jarek Cihala a vysetrovatel Jiri Jancarek ml.

 

Martin Marton - Salvator Dali

Fasadnici

Jiri Jancarek st.

Petr Kohout

Ivan Razl

Lenka Novakova a Adriana Kontrova-Soudek

Lenka Novakova a jeji devcata

Lenka Novakova a Radka Tamchynova

Lenka Novakova prednasi svym klientum

Bohdan Zatovkaniuk a Radka Tamchynova

Takhle dopadli

 

Navrat na hlavni stranu