Navrat na hlavni stranu

Frantisek Tesar a Josef Cermak

Zemrel Frantisek Tesar - 98
Zemrel v torontske nemocnici v nedeli 30. zari 2013. Bylo mu 98 let. Frantisek a ja jsme se pred tremi roky domluvili, ze koncem listopadu nebo zacatkem prosince pristiho roku oslavime spolecne narozeniny: on svoje ste, ja jen nezralou devadesatku. Presne datum jsme nestanovili, zato jsme se zavazali, ze svoje narozeniny oslavime, i kdyz se jich nedozijeme (z nejakeho duvodu jsme nesli do detailu, jak a kde by se takove oslavy konaly).
Vedeli jsme o sobe leta, ale opravdu jsme se sblizili teprve dva mesice pred Frantiskovou petadevadesatkou, kdyz jsem ho navstivil v jeho torontskem domove, pekne si s nim o jeho zivote popovidal a odnesl si aktovku plnou dopisu a jinych dokumentu ­ bylo mi jasne, ze mi je Frantisek sveroval dost nerad. Nekteri ctenari si mozna vzpomenou na clanky v Satellitu a Czech/Folkplus v prosinci 2009 (prvni clanek vysel 2. prosince, v den jeho 95. narozenin, nazval jsem ho Milostne dopisy z Nigerie aneb Frank Tesar ­ 95 romantickych let) a druhy 14. srpna 2010, nazvany Frank Tesar ­ Batovec a vojak. A tak beh jeho zivota nacrtnu globalneji, nez jsem to delal v tech dvou clancich.
Frantisek se narodil 2. prosince 1914 v Nedakonicich u Uherskeho Hradiste. V srpnu 1934 (ani ne dvacetilety) zacal pracovat v Batove prodejne v Prostejove; 14. unora 1938 mu vedouci oznamili, ze za sest dni, 20. unora, pojede do Lagosu v Nigerii, pas ze mu obstaraji, on si musi pripravit cestovni rad a opatrit informace o Nigerii. Jeho vlak odjizdi ze Zlina v sest hodin rano. Kdyz to Frantisek oznamil mamince, skoro zastkala, "ale Boze a kde to je" a kdyz ji to ukazal na mape, zalomila rukama a hned se krizovala. V kancelari se dozvedel, ze vecer pred jeho odjezdem odjizdi do Nigerie slecna, ktera se jede vdavat za jednoho batovskeho zamestnance. Vrtalo mu hlavou, proc nejedou spolu. V kancelari se na jeho otazku jen mile pousmali, tak na to prisel sam: Batovska taktika: zadny z nich nemluvil anglicky, kdyz pojedou stejnou lodi, budou klabosit jen cesky, kdyz pojedou zvlast, tak za tri tydny na lodi se neco musi naucit.
V sest hodin rano 20. unora roku pozdeji poznamenaneho Mnichovem vyrazil lokalkou do Otrokovic, vybaven mimo jine sortkami a lehkym oblekem, ktery mu usili u Nehery; pak rychlikem do Prahy, dal do Norimberku, tam prestoupil na Schnellzug nach Ostende, pak lodi pres Kanal do Doveru a vlakem do Londyna. V Londyne v cestovni kancelari, ktera mu mela zaridit cestu do Nigerie, nemluvili cesky (a v kancelari ve Zline nikoho nezajimalo, jestli Frantisek mluvi anglicky), ale nasli hodneho Cecha, ktery Frantiskovi nejen vsecko zaridil, ale jeste ho pozval na veceri. Tri dny po prijezdu Londyn opustil zvlastnim vlakem, ktery stavil pouze v Coventry a bral pouze lidi, kteri jeli na stejnou lod jako Frantisek. V jidelnim voze si na jidelnicku vybral neco v stredni cenove hladine, a byl trochu prekvapen, kdyz mu cisnik prinesl lahev vina, ale kamaradsky ji vypil s dvema pany, kteri s nim sdileli stul a ti mu zase ukazali vecerni zivot, kdyz Accra zastavila v Las Palmas na Kanarskych ostrovech. Vlak je dopravil do Liverpoolu, tam se nalodili na uz zminenou lod ACCRA, ktera zastavila v rade romantickych mist: Madeira, Kanarske ostrovy, Dakar, Conakry, Freetown, Monrovia, Abiddjan, Takkoradi Frantisek byl cestou skoro nadsen: "Porad se jen pilo, jedlo a slunilo, take ruzne hry na palube a koupaliste." V Lagosu, hlavnim meste Nigerie, pristali 11. brezna 1939. (Jejich lod valku neprezila; byla potopena nemeckou ponorkou).
Svou nigerijskou karieru Frantisek zacal docela slusne: nastoupil v Batove prodejne v Lagosu, jako zastupce vedouciho, Slovaka, po jehoz odchodu na dovolenou prevzal ­ a tady si dovolim Frantiska citovat: "prodejnu, deset zamestnancu, ucetni, pokladni, prodavace a prodavacky, ovsem vsichni cerni" Od vedouciho si koupil auto, Hudson-Teroplane. Jezdit neumel, ale rychle se naucil. To se mu moc hodilo, kdyz koncem roku 1939 byl poslan na sever Nigerie do Kano otevrit novou prodejnu. Cituji: "Jel jsem autem z Lagosu do Kana uplne sam, cesta busem, zadna asfaltka, vzdalenost pres 1000 km. Zadna hospoda, zadna benzinova pumpa, jidlo pokud mozno s sebou, benzin taky Po ceste nekde bylo videt cedulku se slonem jedoucim na kolobezce, coz byla vystraha, ze tam prechazeji sloni, jinde zas upozorneni na opice a podobne."
V Nigerii
Z Kany poslal dopis, datovany 5. 8.1939, slecne Svatave Kapounove v Brne. Pise: "Jiste Vas prekvapi, kdo Vam pise, ackoliv Vas nezna Bydlim s panem Neumanem, ktery mne hned na uvitanou hlasil, ze nejaka slecna si chce se mnou dopisovat Opravdu pozdrav z domova. Ale od koho. Slecna Svatava, tak krasne jmeno, az jsem se nad nim zamyslil. Osud ­ cesta, ktera vede cloveka po cely zivot, aniz by vedel, jak si s nim zahrava. Byla to nahoda, ze jste dostala od p. Neumana fotografii, na ktere jsem byl stastnou nahodou i ja?" Tak zacaly milostne dopisy z Nigerie. Ale na ten dalsi si slecna Svatava musela par let pockat. Ona totiz v Evrope vypukla valka. Zbesila, niciva, ktera hrozila pohrbit civilizaci. Neznicila. Nepohrbila. Diky muzum jako Winston Churchill. Ale stejne i muzum, kteri nechteli psat historii sveta. Muzum jako Frantisek Tesar. Muzum, kteri ve vecnem sporu mezi dobrem a zlem stali na strane dobre
V ceskoslovenske armade
Frantisek se prihlasil do ceskoslovenske armady v Anglii v rijnu 1940. Pise o tom ve sve publikaci Cesta do Afriky a Kanady: Absolvoval jsem parasutisticky kurs, tri tydny u Anglicanu, to byl kurs, kde se nesmelo chodit pomalu, vsechno klusem, i kdyz se slo fasovat jidlo, Az jsme toho meli dost, tak jsme sli skakat... (Vsimnete si, prosim, Frantiskova prizemniho, skoro laskovneho pristupu k vecem, tak docela bez bombastu, Frantiskovsky skromneho!) U tankove roty jsem jezdil tankem. Az po dobu, kdy se armady vylodily ve Francii, jsme jezdili po Anglii, Skotsku a Walesu po manevrechPo vylodeni nas prestehovali do Francie, kde jsme udrzovali Nemce v obsazenem Dunkirku. Koncem rijna 1944 ceskoslovenska obrnena armada, v niz Frantisek slouzil, podnikla pod vedenim gen. A. Lisky na pocest 28. rijna 1918 utok na nekolik mensich farem, obsazenych Nemci a zajala na 100 nepratelskych vojaku, pri jejichz vyslechu se dobre uplatnili prislusnici armady, mluvici cesky a nemecky.
Valka skoncila. Frantiskova kolona jela pres Francii a Nemecko do Prahy, kde Frantisek pracoval ­ jeste jako vojak - nejaky cas pro UNRRU. Behem roku 1945 se presunul do Anglie, kde ridil nakladni auta ze skladiste do Portmouth, a dal do Ostende az do Prahy. Byla mu udelena rada medaili: "Mam jich asi sest, ale to nejsou zadne velke metaly, jako Valecny kriz a podobne" Mezi jeho vyznamenanimi je Pametni medaile k osvobozeni Dunkirku, udelena Frantisku Tesarovi za ucast na bitvach za osvobozeni mesta v kvetnu 1945 a ceskoslovenska medaile za zasluhy II. stupne jako uznani vynikajicich cinu mimo boj, jimiz se zaslouzil o ceskoslovenskou armadu (nikdy se o svych vynikajicich cinech nezminil). 28. rijna 1999 byl povysen na podplukovnika ve vysluzbe.
Nazpatek v Nigerii
Take si u Batu v Tilbury vyjednal navrat do Nigerie, kam priplul tesne pred vanoci 1945. 1. ledna 1946 prevzal v Abu dve prodejny a dve dalsi otevrel, kazda z nich tak 100 km od Aby. A jak tak jezdil po Nigerii, vzpomnel si na dopis, ktery v roce 1939 napsal slecne Svatave. Komentuje to docela sverazne: "Pri cundrovani busem jsem si vzpomnel, ze pred valkou jsem si vymenil dopis s nejakou slecnou z Brna." Zda se, ze nejak pozapomnel na svuj dopis z 10. 10. 1945 (jeho adresa tehdy byla 'St/Sgt. Frank Tesar, Czechoslovak Army Depot'). Ten dopis zacinal velmi opatrne: Mila Svatavo, predne se chci omluvit u Vaseho p. manzela... Pochopitelne: slecna Svatava se behem tech sesti let, ktere mezi daty onech dvou dopisu uplynuly, mohla vdat Nevdala se, ti dva si vymenili desitky a snad stovky dopisu, cim dal neznejsich (Frantiskova predstavivost se zmohla jen na celkem prozaicke Mila Svatus, Mila Svatulinko; za to Svatava sve predstavivosti uvolnila uzdu naplno: Milovana pusinko, Milovany rostaku, Mazlicku, Mily protivo. Ten posledni (z Aby v Nigerii) obdrzeli brnensti manzele Kroupovi v cervnu 1947. Dopis zacina zdvorile a nevinne: Predne bych Vas chtel poprosit o prominuti, ze Vam pisi, aniz me znate. Ta druha veta, v pripade, ze Svatava se svym rodicum nesverila, byla bombou: Jiste je Vam vsak jiz znamo od Svatavy, ze jsme se domluvili o tom, ze prijede za mnou do Afriky, aby se stala moji zenou Jiste je to pro Vas velmi tezka vec dat dceru nekomu, koho neznate. A ted slova, ktera si zaslouzi misto ve sbirce nesmrtelnych vyroku: a ktereho nezna ani Vase dcera. Tatinek Svatavy odpovedel souhlasem: Dostanete Svatu, hodnou, skromnou, vzdelanou a poradnou. Chtel jsem z ni mit Dr. M. Bohuzel ta nemecka bestie zmarila vsechno - Nyni prosim Boha, aby vse dobre dopadlo, a dal Vam sve pozehnani, byste oba byli stastni. Ku lidskemu stesti je potrebi velmi malo, hlavne lasky a porozumeni jeden druhemu Budeme se modlit za Vase budouci stesti.
5. listopadu 1947 se Svatava a Frantisek setkali na letisti v Lagosu. Bylo to jejich prvni setkani... Podali si ruku a dali si pusu. Tri dni na to byli oddani v katolickem kostelicku v Abe. Pristich dvacet let v Nigerii Frantisek pracoval v Benim City, kde prevzal stanici, ktera nakupovala gumu a soucasne prevzal prodejny obuvi v Sapelle; o rok pozdeji presel do Jos, kde se jim narodil syn Petr. Zacatkem roku 1950 presel do Kano, kde prevzal hlavni sbernu kuzi ­ ten rok byl zvlast uspesny: za tyden nakoupili az 8000 kozich kuzi, tisice kuzi hovezich a ovcich a dokonce i peknou radku kuzi hadich. V Kanu se jim narodil druhy syn, Pavel. V roce 1956, kdy Nigerii navstivili manzele Batovi, Frantisek pozadal o prelozeni do Kanady, hlavne proto, ze v Nigerii nebyly pro evropske deti skoly. Ale k odjezdu do Kanady doslo az v breznu 1967, kdy se Tesarovi presunuli do Val d'Or v Quebeku. Prestehovani ­ vcetne vice nez dvou tun zavazadel ­ hradila firma Bata. V kvetnu 1968 byl Frantisek prelozen do Toronta jako vedouci prodejny. Do roku 1979, kdy odesel do vysluzby, vystridal prodejen nekolik. Ale i potom ­ Svatava pracovala v bance ­ jeste obcas zaskocil u Batu. Na oslavu jeho petasedmdesatych narozenin syn Petr rodicum zaplatil cestu kolem sveta.
Smrt Svatavy
V dubnu 2005 zemrela Svatava a Frantiskuv svet se zachvel v zakladech. Ale jeho cas jeste neprisel. Nekdy se s prateli zucastnil mse u sv. Vaclava a v rijnu 2010 stal s Janem Waldaufem - po mem soudu nejvetsim Sokolem sve generace ­ cestnou straz u ceske vlajky pri oslave statniho svatku u ontarijskeho parlamentu. Na pristi rok, jak uz jsem se zminil, jsme planovali velike oslavy jeho stych narozenin.
Frantisek byl radostny a cisty clovek. Spina sveta jako by se mu vyhybala. Dovedl se radovat z drobnych veci: navstevy pratel, pohlazeni v novinach, prvnich kvetu na zahrade, zrajiciho ovoce, prvni varky vanocniho cukrovi (to, co mi dal minuly rok, jsem jedl tak setrne, jako bych to zaplatil zlatem). Oba jsme byli ostychavi dotknout se temat jako Buh, vecnost, duse, temat, kolem kterych pokorni lide chodi po spickach. Na svet se dival ocima inteligentniho cloveka, jehoz vize nebyla zdeformovana ani premirou skoleni, ani zadostivosti bohatstvi ci moci. Byl rovny a cestny a brzy rozpoznal, ze stesti muzeme vydolovat jen ve stolach svych srdci Nevim, kam odchazime, kdyz nase pozemska viza vyprsi. A to snad je nejvetsi bida clovecenstvi: ze smrt zpretrha vztahy s lidmi, jejichz pratelstvi a laska daly smysl nasim vlastnim zivotum.
Josef Cermak
***---
Josefe,
vim, ze Frantisek Ti byl blizky, i ja na neho velmi rad vzpominam - mam dve krasne momentky ve sve pameti - V prvni stoji vojak ve slavnostni uniforme na balkonu torontske radnice - vzrustem nikterak velky, spise naopak - zato vsak v hrdem vzprimenem postoji, s vrascitou rukou predpisove u cela vzdavajic hold ceske vlajce. Bylo mu tenkrat 95... O rok pozdeji jsme mu spolu predavali onen metal ministra obrany (na Tvuj podnet), kdyz ho prebiral, byla v nem zase ta hrdost chlapa, kterej za svou vlast bojoval a byl ochoten polozit zivot. Zaroven jsem vsak mel moznost poznat i jeho druhou stranku, kdyz nam s radosti serviroval obed, ktery navaril - byl skvelym hostitelem, vtipkoval, usmival se a mel jiskru v oku...
Pres vikend jsem se konecne dostal k precteni Tvych clanku o nem - a vzpomnel jsem si na tu neuveritelnou, dnes nevidanou lasku pres ocean, dopisy chodici ne behem par minut jako maily dnes, ale nekolik tydnu po mori, rozdeleni valkou, opatrne naslapovani Frantiska po valce, jestli jeho vysnena laska neni uz vdana za jineho, ale hlavne ten dopis plny kuraze a pokory, kdyz zadal otce o jeji ruku...
Krasnej clovek, krasnej zivot!
Richard Krpac

 

Navrat na hlavni stranu