Navrat na hlavni stranu

Kdo nechce byt vystrasen, neposloucha CNN
1. rijna jsme se sesli na kafe v kavarne Books&Beans a Zdenek namisto uvitani rekl: "Tak nam zavreli vladu," cimz parafrazoval Haskovou vetu z ust pani Müllerove o atentatu na Ferdinanda a pani Firlova bryskne odpovedela otazkou "Kterou vladu?"
"No prece tu americkou, federalni," rekl Zdenek s povzdechem a sedl si. Nad hlavou mumlala z televizni obrazovky dalsi krasna reporterka CNN o kalamite americke vladnouci elity a pani Firlova timto zvanenim nabuzena, zbystrila: "Kolik ma, Zdenku, americka federalni vlada zamestnancu?"
"Nevim," rekl Zdenek vahave a Eva nas poucila, ze americka vlada ma ctyri miliony federalnich zamestnancu, z cehoz petina, osm set lidi ma dnes neplacene volno, zatimco pracovnici v nezbytnych aktivitach jako je bezpecnost naroda normalne pracuji a plni existencni ukoly pro Americany.
"Ale je to ostuda," rekl Zdenek, "ze vlada nejmocnejsi zeme na svete ma takove tahanice," a zase si povzdychl.
Ostuda mozna, ale od roku 1977 je to 17. zastaveni financovani jistych okrajovych cinnosti federalni vlady jako jsou statni parky, muzea atp.
"Nerikej," podivil se Zdenek nad informaci, "a proc to reporteri CNN neoznamuji ve svych relacich?"
"Snadna odpoved," rekla Eva s nadhledem, "protoze levicaci, demokrati chteji zpanikarit americky narod a zdiskreditovat republikanskou stranu, ktera brzdi nehorazne utraceni Obamovy vlady, jmenovite statni zdravotnictvi, ktere Obama prosazuje, ale nema na to penize, pokud nezvysi dane na financovani statniho zdravotnictvi jako mame v Kanade nebo Cesi v Cesku."
"Evo," zakvilel Zdenek a obratil oci na mne, "jak tomu ma clovek rozumet?"
"Snadno," priskocil jsem na pomoc, "staci hlidat ukazatel Den danove svobody, ktery si najdes na internetu."
Eva nedovolila prevzeti jejiho oblibeneho tema dani a vysvetlovala, ze DDS, cili Den danove svobody ukazuje, jakou cast prijmu kazdy pracujici obcan odevzda do statni pokladny, z cehoz se plati veskere statni vydaje; tento rok je kanadsky DDS 6. cervna, tedy skoro pul roku pracujeme na statni vydaje.
Americky DDS je 6. dubna, protoze Americane plati okolo ctvrtiny svych prijmu na statni vydaje a my Kanadane a Cesi taky, pracujeme pul roku. A ten rozdil mezi danovou urovni v Americe 26% a kanadskou 46% je to slavne statni zdravotnictvi.
"A protoze Obama namisto, aby zvysil dane, aby byly penize na statni zdravotnictvi, zvysuje statni dluh, aby nenamichl sve obcany, ze to statni zdravotnictvi stoji furu penez," rekl jsem na doplneni.
"Takze republikani zastavili platby vlady na vystrahu Americanu, ze jestli Americane chteji statni zdravotnictvi, tak musi pustit chlup a platit o dobrych 20% vyssi dane," zachytil pointu Zdenek.
"No vidis, jak ti to zapaluje," rekla Eva ironicky.
Zdenek se otrepal a sveril se, ze CNN uz par let nesleduje, ze se mu to levicacke zpravodajstvi taky zajida."
"To mas pravdu, sledovanost na CNN klesla za poslednich 5 let o 40% a divaci uz prokoukli, ze CNN je proste hlasna trouba demokratu."
Rosta Firla - Sudbury
***
Mily Rosto,
to je sice pravda, ze DDS je ve Spojenych statech ponekud drive nez v Kanade, ale kvalita spolecnosti se pozna podle toho, jak se dokaze postarat o slabe, nemocne a stare lidi, nikoliv podle kusu zvance, ktery ma na stole. A co se tyka zpravodajstvi, tak neznam hloupejsi stanici nez FOX NEWS (v Torontu kanal 181) a ta je v zebricku popularity na prvnim miste v USA.
S pozdravem
Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu