Navrat na hlavni stranu

Stavba se symbolikou modlitby
Jde o poutni misto Homol, nekdy i Homole, soucast obce Borovnice v okrese Rychnov nad Kneznou, takze jsme opet v Orlickych horach. Jedna se o zcela osamoceny, holy kopec ve tvaru homole, na jehoz vrsku byl v 17. stoleti postaven rane barokni kostel a zasvecen Panne Marii Bolestne a o neco pozdeji i dve postranni kaple a jeste o neco dele i kostnice. Stavbu nechala provest bohata, velmi zbozna a podnikava hrabenka Terezie Eleonora Ugarte, vdova po spanelskem generalovi. Inspiraci ji pry byl kostel v Chlumku u Luze. Homolskou stavbu pravdepodobne provedla kamenicka rodina mistra Hendricha z Litomysle. Kostel je jednolodni, interier ve zdobnem rokoku. Kolem kostela se rozklada maly, udrzovany vesnicky hrbitov. Hrabenka se ke zdejsimu kraji a svemu panstvi chovala velmi vstricne, krome kostela zde nechala vystavit i velikou drevenou skolu pro deti ze vsech mistnich vesnic, ktera tady byla prvni skolou vubec. Do skoly pry dochazely deti az z deseti vsi. Hrabenka hradila cely provoz skoly i vcetne ucitelu. Sama zila v malem baroknim zamecku v Borovnici. Zamecek existoval az do druhe svetove valky, pak byl znarodnen a vyuzivan tehdejsim MNV, pozdeji i JZD, ktere se o silne chatrajici zamecek uz vubec nestaralo. Nakonec v pocatku sedmdesatych roku byl zamecek zboren.
Evropskym unikatem je kamenne schodiste, ktere ke kostelu na Homoli stoupa. Schodiste ma sto padesat tri stupnu a sestnact odpocivadel a pocty nejsou jen tak nahodile. Symbolizuji modleni velkeho ruzence. Pocty schodu jsou Zdravasy a pocty odpocivadel Otcenase. U vstupu je schodiste zdobene plastikami - pry bylo zdobene po celem svem stoupani, ale tuhle vyzdobu uz, bohuzel, nema. Nezajem byvaleho rezimu, vandalstvi, kteremu zde asi dost napomahala urcita odlehlost celeho mista, ubihajici cas jako takovy a neprizne pocasi se o to spolecne pricinily. O to vic prekvapi, ze je cely komplex viditelne udrzovany a opravovany.
Homole byla vyhledavanym poutnim mistem, poute se konaly na rovince za kostelem a jak jsem si zde precetla jakousi vyvesenou informaci - jejich konani je obnovene a to je dobre. Tim, ze je pruceli vlastniho kostela vedene netypicky severnim smerem, vytvari cely stavebni komplex dokonalou dominantu ve zdejsi libezne krajine.
Ing Jana Fafejtova - Praha, Foto: Wiki

 

Navrat na hlavni stranu