Navrat na hlavni stranu

Dvorakova Sedma symfonie a mravni imperativy Jana Palacha a Baracka Obamy
Je mozne, ze Dvorakova Sedma symfonie a mravni imperativy Jana Palacha a Baracka Obamy nemaji nic spolecneho. Mozna, ze predstava o jejich navaznosti me prepadla v Roy Thomson pri provedeni Dvorakovy symfonie proto, ze par dni predtim jsem videl film o sebeupaleni Jana Palacha Horici ker. Ten film, dilo polske reziserky Agnieszky Holland, je pozoruhodnym zpracovanim nesnadneho tematu. Zdal se naznacovat, ze pad komunistickeho rezimu v Ceskoslovensku byl zpusoben demonstracemi vyvolanymi vyrocim Palachovy smrti. Ale to uz komunisticky rezim byl zalezitosti historie ve vsech evropskych zemich (krome Rumunska), i Berlinska zed uz padla, a Vaclav Havel se snazil presvedcit komunistickeho predsedu vlady Adamce, aby ve svem miste vytrval i nadale. Rada velmi soudnych lidi Palachuv cin povazovala za akt, pricici se prirozenemu pudu vseho ziveho, zit co nejdele a skoro za jakychkoliv okolnosti. Stanovisko, s kterym je nesnadne nesouhlasit. Ale dovedu se vzit do citeni cloveka, ze vsechno, co dava jeho zivotu smysl, je nenavratitelne zniceno, a ze jedine, co muze svemu narodu nabidnout, je zoufaly vykrik sebevraha, dukaz svetu, ze jeho zemi se deje bezpravi tak nesnesitelne, ze dava prednost smrti, dokonce smrti nejbolavejsi, pred zivorenim bez dustojnosti a z milosti cizi moci. Dovedu pochopit, ze pro Palacha (i Jana Zajice) umrit nejstraslivejsi ze vsech smrti bylo mravnim imperativem.
Bylo napsani Sedme symfonie mravnim imperativem pro Dvoraka? Jestlize bylo, pak jen zcela okrajove. Dvorak psal nesmrtelnou hudbu proto, ze jinak nemohl. Ale jeho hudba - i bez pricinnych duvodu, je s mravnim svetem spojena, jako vsecko velike a krasne. Je pritakanim zazracne nadhere sveta kolem nas, je nejpokornejsi z modliteb i kdyz treba jen k nepoznatelnemu Bohu. V te dobe se Dvorak snazil presvedcit videnskou operu, aby davala jeho opery a videnska opera na Dvoraka nalehala, aby sve opery psal v nemeckem jazyku. Nebylo by obtizne argumentovat, ze jeho rozhodnuti psat ve svem rodnem jazyce bylo diktovano mravnim imperativem.
Zahranicni politika vsech velmoci se zda byt diktovana potrebou vnutit svou predstavu o usporadani sveta vsem narodum. Prostredky jsou ruzne: poslednim prostredkem skoro vzdycky jsou letadla, bitevni lodi a tanky. Vojenska moc je poslednim argumentem v mezinarodnich sporech. Spojene staty rozhodne nejsou horsi, nez jejich predchudci v pozici prvni velmoci. Do prvni i druhe svetove valky byly prakticky vnuceny. Irak, Afganistan si jako bojiste vybraly samy. Mozna, ze je to bude stat prestiz prvni velmoci...
Barack Obama je nejmene valecnickym - snad jen s vyjimkou prezidenta Cartera - prezidentem USA. Sam se vidi jako prezident, ktery byl zvolen, aby valky ukoncil. Ne, aby je zacinal. Ani zakonceni valky v Iraku, ani dokoncovani valky v Afganistanu nelze nazvat vitezstvim. Pres to na nej byl az donedavna delan uporny tlak, aby problemy v Iranu i Syrii resil vojensky.
Vnitropoliticky nejzajimavejsim problemem Obamova prezidentstvi je vseobecne zdravotni pojisteni (v cele Evrope i v Kanade uzakonene pred desetiletimi). O jeho uzakoneni se pokouselo snad uz sest americkych prezidentu, pocinaje Teddy Rooseveltem (mimochodem republikanskym prezidentem). Podarilo se to az prvnimu barevnemu prezidentu teto dosud nejbohatsi a nejmocnejsi zeme na svete (vezmeme-li v uvahu politicke vasne, ktere touto zemi lomcuji, jeho volba je poklonou americkemu politickemu systemu) a v okamziku, kdy se pokousim tento clanek dat dohromady, se nekteri republikansti politici pokousi Obamuv zakon o vseobecnem pojisteni odstranit i za cenu zruinovani zeme.
Obama me zajima jako clovek i jako politik (vic jako clovek). Zda se mi, ze v nem pracuji dva mravni imperativy: Nezabijes a jsme strazci svych bratri. Oba jsou biblicke prikazy. Ten prvni imperativ ho tlaci ukoncit valky, zdedene po predesle administrative - a nezacinat nove, dokud se nevycerpaji vsechny mirove prostredky. Podari se mu to v Iranu? Ten druhy imperativ ho nuti udelat zivot snesitelnejsim i tem lidem, kteri se narodili jako Jezis ve staji, lidem, kteri nezdedili po predcich ani majetky ani geny, ktere by jim umoznily vysplhat se z bidy: proto zdravotni pojisteni, proto socialni podpory, proto subvence skolam, proto pomoc veteranum, kteri se vraci s rozbitymi tely a psychologickymi problemy, kterych se do konce zivota nezbavi. Chapu, ze mnoha lidem se jeho lidske i politicke kredo jevi jako utok na jejich vysady, na jejich pravo vladnout tomuto svetu a nechapou, ze je-li prilis mnohym upren snesitelny zivotni standard, jejich vlastni vysady jsou v nebezpeci. Sam Obamu vidim jako dovrsitele procesu zapocateho Lincolnem, s nimz po mem soudu sdili viru, ze vsichni lide se narodili rovni, ze vsichni jsme spojeni neviditelnym vretenem sve lidskosti, a ze vsichni, i ti nejmocnejsi a nejbohatsi, se obratime v prach. A mozna i viru, ze ponizeni budou povyseni a povyseni se octnou na dne pyramidy...
Josef Cermak

 

Navrat na hlavni stranu