Navrat na hlavni stranu

Pripad slavy a padu v Cechach ve 20. stoleti
Pribeh Ing. Jaroslava Mraze (1893 -1953) ilustruje dulezitou cast vyvoje v ceskych zemich ve 20. stoleti.
Motto Dobry clovek bylo tema na mestanske skole v Chocni. Jeden zak napsal: "Dobry clovek je pan tovarnik Mraz, ponevadz nas vozi aeroplanem".
V obdobi prvni republiky byla atmosfera spolecenskeho prostredi nabita pozitivni energii a byla idealni pro podnikani a pro lidi typu Jaroslava Mraze, vsestranneho podnikatele v prumyslu potravinarskych stroju a chladirenskych zarizeni, jakoz i v oblasti lokomotiv a sportovnich letadel.
Mladi
Od malicka mel Jaroslav rad prirodu. Jako maly kluk, kdyz se u jejich domu uprazdnil kozi chlivek, choval v nem sovy a kafky. Pratelstvi se sousedem, lekarem, ho privedlo k obdivu a lasce k starozitnostem. Se svym ucitelem, ktereho si oblibil, hledal v mistnich skalach zkameneliny. Tak poznaval nerosty a tihnul k mineralogii. Skolni vyuka o elektrine ho primela k instalaci elektrickeho vedeni v byte. Tato epizoda skoncila kratkym spojenim a naslednym pozarem. Mnoha jeho dobrodruzstvi vedla k cetnym zranenim, ktera ho vsak nikdy neodradila od dalsich experimentu.
Jelikoz mu maminka zemrela v jeho 12 letech, o domacnost se starala jeho starsi sestra Anezka.
Studium zacal na Vyssi prumyslove skole v Praze, pokracoval na technice v Drazdanech a pote v Curychu. V roce 1917 nastoupil do rodinneho podniku, zamereneho na vyrobu reznickych a uzenarskych stroju. Tato vyroba byla zalozena v roce 1858 v centru Chocne jeho dedeckem, Josefem Kudlackem. Byla to prvni vyroba uzenarskych stroju v Cechach a na Morave. Jeho otec, Stepan Mraz, prisel k firme jako ucednik a protoze si dobre vedl, byl firmou vyslan do Nemecka "na zkusenou". V roce 1886, brzy po svem navratu, se ozenil s nejstarsi dcerou zakladatele Zofii.
V roce 1918 se stal Jaroslav Mraz oficialnim spolecnikem firmy. Za prve svetove valky musela byt vyroba uzenarskych stroju omezena a podnik se prizpusobil valecne vyrobe.
V roce 1918 se Jaroslav ozenil s Marii Padourovou. Jeji otec, Jindrich Padour, byl pred 1. svetovou valkou poslancem v Rakousko-Uherskem parlamentu. Po svatbe Marie Mrazova pomahala svemu manzelovi nejen v podnikani a byla jeho velkou duchovni oporou. Mela na starosti statek, ktery dostala venem. Byla take aktivni clenkou Sokola a pracovala v mistnim Spolku pro ochranu matek a deti.
Cast 1 - SLAVA
Podnikani
V roce 1918 zakoupil Jaroslav Mraz pozemek podel trati vedle nadrazi v Chocni s tim, aby zde zacal vyrobu a opravnu srbskych uzkokolejnych lokomotiv, a pozdeji kotlu. V zacatku, kdy jeste nebyly prijmy, se potykal s financnimi potizemi. Na vystavbu tovarny pouzil dedictvi po matce a penize z prodeje svych sbirek starozitnosti, ktere byly jeho celozivotni vasni. Na tuto dobu vzpominal, ze delnici tehdy nemeli tuseni, jak tezko mu bylo opatrovat penize na vyplaty. Musel se vzdat sveho motocyklu a to byla obet nejvetsi, nebot na svem Wandereru, ktery si sam opatril, velmi lpel. Jaroslav Mraz zacinal sve podnikani s opravami rakouskych lokomotiv s uzkym rozchodem. Po vzniku samostatneho Ceskoslovenska mohl diky novym zakazkam v teto praci pokracovat, i kdyz ani vyroba uzenarskych stroju ani opravy lokomotiv nebyly jeho hlavnim zajmem, tim spise, ze se o ne snizoval zajem a tim padem i jejich odbyt.
Jaroslav Mraz mel po cely zivot vasen pro poznavani vseho noveho ve vede a technice. Jiz za studii se zajimal o kompresory, ktere jsou zakladem mrazicich zarizeni. V teto dobe nebyl v Cechach a na Morave ani jediny mistni podnik na vyrobu chladiren. Konecne v roce 1921 zacal podle sveho davneho planu s jejich vyrobou. Prvni chladici zarizeni bylo vyrobeno pro reznictvi v Praze. Pribyvalo zakazek i delniku, kterych bylo v roce 1923 jiz 70 a dilny byly jiz patricne vybaveny.
V roce 1923 mela Chocen o cem mluvit, nebot Jaroslav Mraz si jako prvni v Chocni zakoupil automobil.
Krome rizeni a provozu vyroby musel byt dobry i v propagaci svych vyrobku. Kazde utery jezdil do prazkych jatek, kde se schazeli reznici ze vsech kraju a tam studoval jejich potreby a zaroven propagoval sve vyrobky. Byl i v Parizi, kde se zajimal o pouziti chladiren v tamnich jatkach. Slovni hricka "Mraz na mraz" se stala sloganem firmy.
Ackoliv se po roce 1925 v Evrope zacala zhorsovat ekonomicka situace a v cele republice se zaviral podnik za podnikem, Mrazova tovarna nemusela praci prilis omezovat a ani svetova hospodarska krize se ji vcelku nedotkla, kterazto skutecnost byla delniky ocenovana. V teto dobe Jaroslav Mraz cestuje po Evrope, kam sebou sice casto bere svou manzelku, ale vsechny jeho cesty jsou ryze "pracovni". Poznal tak Jugoslavii, Bulharsko, Nemecko, navstivil Norsko, Francii, USA.
Po roce 1927 vyroba chladicich stroju na amoniak (cpavek) prechazela v souladu se svetovym trendem na mensi stroje s chladivem kyslicniku siriciteho (SO2) a metylalkoholu, coz byl typ vhodny pro kazdodenni potrebu v domacnostech. Lednicky dnesniho typu byly teprve v zacatcich. Leta hospodarske krize s velkou nezamestnanosti vsak nebyla vhodnou dobou pro jejich vyrobu. Jaroslav Mraz uz tehdy vedel, ze mensi chladnicky budou brzy nezbytnou soucasti kazde domacnosti. Prozatim vsak byli hlavnimi odberateli prevazne reznici. Velkou technickou inspiraci mu byla jeho cesta do Ameriky v roce 1933, ze ktere si privezl nekolik vzorku ruznych lednicek.
Pod tlakem hospodarske tisne a rostouci konkurence ucinil v roce 1934 dalsi velke rozhodnuti. Ziskal ke spolupraci uznavaneho leteckeho konstruktera Pavla Benese a v unoru 1935 zalozil pobliz Chocne leteckou tovarnu. Na zacatku se objevily podobne potize jako pri zahajovani chladirenske vyroby. Situaci komplikovala i rivalita mezi zamestnanci obou podniku. Pres vsechny tyto problemy bylo v listopadu 1935 za pritomnosti vojenske komise, nebot typ letadla byl staven pro ministerstvo narodni obrany, zaletnuto letadlo Be60 Bestiola. Byl to dvousedadlovy cvicny letoun, se sedadly vedle sebe. Toto letadlo se vyrabelo ve velke serii a hojne se pouzivalo pro vycvik pilotu v akci 1000 pilotu republice. O tento typ letadla projevila zajem take Jugoslavie a Rumunsko. Zanedlouho byl zaletnut druhy letoun Be50, Beta, dvousedadlovy dolnoplosnik, ktery vynikal na svou dobu elegantnim vzhledem. Pro zajimavost soucasni letecti nadsenci v Ceske republice postavili letuschopnou repliku, ktera prave ceka na svuj zalet.
Konkurenci teto vyrobe se soubezne stal Batuv Zlin, dale Ceskomoravska Kolben-Danek a Tatra. Presto letecka vyroba byla i po komercni strance uspesna. Typ Be50 dosahl takove obliby, ze zavod dostal zakazku na velkou serii. Od zakladniho typu Be50 byly odvozeny dalsi uspesne typy. Be51 bylo prvni dvousedadlove turisticke letadlo s velkym doletem. V leteckem svete se zacalo o chocenskych letadlech mluvit.
Velkym uspechem byla ucast chocenskych letadel v roce 1936 na zavodech v Angers ve Franci. Tri letadla obsadila celna mista. Na kbelskem letisti se jim pak dostalo slavneho uvitani ceskou sportovni verejnosti. Timto do ciziny proniklo dobre jmeno ceskoslovenskeho letectvi a vedomi jakosti ceske prace.
V roce 1937 byl na parizske vystave predvaden typ B550, novy dvousedadlovy turisticky typ, ktery vzbudil velky zajem verejnosti i odbornych kruhu, na zaklade cehoz se pozdeji jednalo o prodeji licence do Francie. V temze roce byla v Praze otevrena propagacni kancelar. Nasledovaly uspechy v leteckem zavodu v Egypte, na celostatni letecke vystave, v Poznani, v Belehrade ci v Helsinkach. Nejuspesnejsimi typy byly B501 a B502, ktere dosahly rychlostni rekordy ve ctyrech kategoriich.
V te dobe nejen letecka cast tovarny slavila uspechy, ale i chladirny se vyvijely jak po technicke, tak i po organizacni strance. Vyznamnym uspechem byl chladirensky projekt pro Batovy zavody ve Zline, ktery prekonal technicky rekord chlazeni dosazenim teploty -75 °C. Tim chocensky zavod ziskal duleziteho staleho zakaznika.
Jiz pri svych drivejsich castych navstevach Slovenska uvazoval Jaroslav Mraz o moznem zalozeni mistnich podniku. Jeste v zari 1938 cestoval na Slovensko na obchodni jednani, ktere skoncilo na zpatecni ceste havarii jeho letadla. Sve pocity vyjadril takto: "pri vsi tragicnosti okamziku jsem byl uchvacen blazenym vedomim, ze jak jsem zil, tak i odejdu, v plnem tempu, uprostred prace. Diky neuveritelne zrucnosti pilota jsme nejen prezili, ale nebylo poniceno ani zemedelske staveni, kde jsme pristali u oken svetnice, kterym na nas od prostreneho stolu hledely vydesene oci vecerici rodiny."
Cast 2 ­ PAD
Pohnute doby Mnichova, mobilizace a nasledny zabor pohranicnich oblasti hluboce otrasly sebevedomim naroda. Ackoliv se prvni letadlo vyrobene v licenci ve Francii osvedcilo, menici se politicke pomery prerusily tuto nadejnou spolupraci. Stejne tak byly preruseny slibne se rozvijejici styky s balkanskymi staty, Bulharskem a Rumunskem, jakoz i s vojenskymi urady belgickymi a svedskymi.
Velke rozhodnuti ucinil Jaroslav Mraz tez v soukromem zivote. V srpnu 1939 v obave z blizici se valky poslal sve deti Jiriho (17 let) a Magdalenu (15 let) do zdanliveho bezpeci zamorske Anglie. Utocistem se mel stat pritel Josef Danek. Dcera Jaroslava (4 roky) zustala doma s rodici .
Protektorat
Po vyhlaseni mobilizace odesla z tovarny velka cast muzu. Podnik vsak musel fungovat dal. Do vyroby se zapojoval kdo mohl, vcetne studentu, kteri se rychle zaucovali. Velky otres zazivala i ekonomicka stabilita republiky. Brzy po okupaci a po zakazu vyroby motorovych letadel stala tovarna pred rozhodnutim vzdat se zcela letecke vyroby nebo prijmout risskou zakazku na vetrone Kranich. Zakazka byla degradujici, ale zajistila pro tovarnu a jeji zamestnance program na cela valecna leta. Na svem vrcholu v roce 1944 zamestnavala tato vyroba az 1700 prevazne mladych lidi, ohrozenych jinak nasazenim na nucene prace do Nemecka.
Konec valky
Na Mrazuv podnik byla uvalena Narodni sprava a Jaroslav Mraz byl uveznen. Jeho "osvobozeni" napomohla jeho dcera Magdalena, ktera se kratce po navratu ze sveho valecneho pobytu v Londyne, kde pracovala pro Ceskoslovenskou exilovou vladu, dozvedela o uvezneni sveho otce. V jejich dome byl v tu dobu ubytovan rusky dustojnik, ktery ji poradil sepsat petici a ziskat co nejvice podpisu za propusteni jejiho otce. Tak se to udajne delalo v Rusku, kde podobna uvezneni byla bezna. Magdalena nashromazdila nekolik set podpisu a unavena sla spat. Do domu prisli dva muzi a pozadali matku o seznam podpisu pod zaminkou, ze jej doplni. Oba muzi i se seznamem zmizeli v nenavratnu. Nakonec se Magdalene podarilo otce z vezeni prece jen dostat. Nahodou potkala sveho byvaleho spoluzaka, ktery se prave vratil z koncentracniho tabora a byl jmenovan policistou se zvlastnim poverenim. Ten Jaroslavu Mrazovi umoznil tajne opustit vezeni.
Ironii osudu bylo, ze dva vedouci z otcova leteckeho zavodu, kteri byli nejservilnejsi k nemeckemu dozoru a byli za protektoratu vyznamenani nejvyssim radem, Svatovaclavskou Orlici, vstoupili do komunisticke strany a postavili se na stranu nepratel Jaroslava Mraze. Postarali se o to, ze mu byl zakazan vstup do vsech jeho tovarem.
Syn Jiri Mraz, ktery se po vystudovani techniky stal v Anglii leteckym dustojnikem, si vyzadal po skonceni valky povoleni k navratu domu a nechal se prevelet k ceskoslovenskemu letectvu. Dostat tovarny zpet se mu vsak nepodarilo. V dubnu 1946 byl demobilizovan.
Po mesicich povalecneho chaosu se zdalo, ze se politicka situace stabilizuje. Jaroslavu Mrazovi bylo nabidnuto misto narodniho spravce v byvalem nemeckem podniku na vyrobu valecnych soucastek v Hradku nad Nisou v byvalych Sudetech. Bylo mu prislibeno, ze pozdeji by se zavod mohl stat jeho majetkem nahradou za jeho znarodnene tovarny. Po ztrate podniku, ktery vybudoval od sameho pocatku a kde na samem vrcholu zamestnaval skoro dva tisice lidi, zacinal znovu ve svych 53 letech. Jeho odolnost a optimismus byly neuveritelne. Zasluhou Jaroslava Mraze se v tovarne rozbehla vyroba stroju na lisovani sena a slamy. Soubezne probihal vyvoj rucnich tkalcovskych stroju. Dalsi oblast vyvoje byl maly dieselovy motor a mechanicke nuzky na strihani plechu.
V roce 1946 byl poslan ministrem Lausmanem z ministerstva prumyslu do Ameriky. Cilem bylo seznamit se s novymi technologiemi, zjistit mozne obchodni prilezitosti a ziskat nabidky na tiskarske stroje. Syn Jiri ho mel doprovazet jako tlumocnik. Cesta byla uspesna, tez diky ceskym pratelum Jaroslava Mraze v Americe.
Unor 1948 znamenal definitivni konec soukromeho podnikani. Jaroslav Mraz byl znovu zatcen a veznen, tentokrate v Liberci. Jeho zdravotni stav se prudce zhorsoval a diky infarktu se ocitl v nemocnici. Po propusteni byl poslan pracovat do kladenskych huti. Sdilel byt s dcerami Magdalenou a Jaroslavou v Praze. Obe byly prestastne, ze mohou byt pospolu s milovanym otcem. Pres veskere utrapy byl plny dobre nalady a vtipu. Pomahal v udrzovani domacnosti, neb uzkostliva cistota byla pro neho nezbytnosti. Kazdodenne dojizdel do kladenskych huti. Nasel tam radu spriznenych dusi, ktere tam byly rovnez na prevychovani. Prace v horkem provozu nepridala vsak jeho podlomenemu zdravi.
Byl pozoruhodnou postavou ceskoslovenskeho podnikani. Dnesnimi slovy workoholik, do sve prace az prilis zahledeny. Bohuzel, v bipolarnim svete hluboce podcenil politicke aspekty sveho dila. Nemel potrebneho politickeho rozhledu, jak pozdeji poznamenal jeho syn Jiri. Prisny sam na sebe a naivni, kdyz od druhych ocekaval to same. Jak sam napsal: Opovrhoval jsem vyslapanymi cestickami a hledal jsem vzdy svou vlastni cestu tam, kde dosud nikdo nekracel. Vytvoril zaklad podniku, jehoz letadla ziskala svetovou proslulost.
Ve veznici v Liberci sepsal tuzkou na 27 ocislovanych arsiku svou "obhajobu", vasnivy vycet svych novych napadu a technickych inovaci, ktere se mu stale honily hlavou. "Jsem obvinen z umyslu jit za hranice. Jaky to nesmysl, kdyz jsem mel do puli listopadu 1948 platny pas, za hranicemi jsem byl a mohl tam zustat. Mou jedinou vasni je prace a tvorba hodnot, kterych jsem vytvoril dost a vytvoril bych vsak vice, kdyby mne byla dana moznost."
Tato moznost mu nikdy dana nebyla. Po operaci v Hradci Kralove v roce 1953 zemrel ve veku sedesati let na rakovinu plic. Do posledni chvile pracoval.
Magdalena Krondlova
Zdroje: Ing Marjanek, Ing. Jaroslav Mraz, pozoruhodna osobnost ceskoslovenskeho podnikani.
Lidove noviny. 14.4.2005.
Z pameti Josefa Syroveho,
Z pameti Jiriho Mraze
Z pameti Magdaleny Krondlove.
P.S.: O marnosti nasili. Nemyslim, ze by bylo nespravedlive uvest nacismus a komunismus jako dva dukazy o pravdivosti vyse uvedeneho titulku. Overil jsem si to znovu nekdy pred rokem v rozhovoru s vyznacnym kanadskym novinarem a jednim ze zakladatelu skupiny The Plastic People of the Universe v Praze, Paulem Wilsonem. Paulovi se kratce predtim dostala poprve do rukou knizka It All Began with Prince Rupert, zaznamenavajici prinos ceskych a slovenskych emigrantu a uprchliku Kanade. Udivilo ho, jak bohaty - hlavne v pripade uprchliku - ten prinos byl na tolika polich lidske cinnosti. Vsecko, co komunisticke nasili docililo, bylo vyhnani tisicu nadanych a pracovitych lidi a ochuzeni zeme, ktere se zmocnilo. Ale nebyla to pouze ztrata tisicu lidi, kteri uprchli. Ten rezim rovnez ukradl majetky tem, kteri zustali a chteli pokracovat ve sve praci. Jednim z nich byl tovarnik Ing. J. Mraz. Jeho pribeh pro nas zaznamenala jeho dcera, profesorka Magdalena Krondlova, ktera nam v minulem cisle priblizila jinou pozehnanou uprchlickou rodinu, Janu a Lubose Fryntovy a jejich nadhernych sest deti.
Josef Cermak

 

Navrat na hlavni stranu