Navrat na hlavni stranu

Nevidana bitva o Super Cup v Praze se otocila stestim zady k Cechovi
Eden konecne fotbalovym rajem

Super Cup, tedy elitni pohar. Od roku 1973 v nem stridave meri sily dvou nejvyznamnejsich klubovych soutezi Evropy, ktere mely ruzne nazvy, ale pocinaje rokem 2010 je predstavuji nejlepsi muzstva Ligy mistru a Evropske ligy. O tenhle veledulezity pohar se nehralo pouze v letech 1974, 1981 a 1985 a to z ruznych duvodu. Politickych, terminovych a v poslednim pripade slo o neblaze znamou tragickou udalost, ktera se stala prave pri fotbalem v petaosmdesatem roce v Bruselu. Az do roku 1997 se souboj techto gigantu odehraval ve dvou zapasech, v nichz si oba celky vystridaly domaci prostredi, ovsem pocinaje nasledujicim rocnikem 1998 slo uz jen o jedno utkani, ktere se az do lonska uskutecnovalo pouze na jednom miste v Monte Carlu.
Teprve od letosku se Super Cup opet presunul mimo monacke knizectvi a prvnim dejiste jeho dalsiho pokracovani se stala stovezata maticka mest Praha. Netreba zduraznovat, jak velky diplomaticky uspech ceskeho fotbalu to byl. Mimochodem podle medii slo o valku dvou nejvyznamnejsich fotbalovych treneru na svete v soucasnosti a shodou okolnosti obou z Pyrenejskeho poloostrova. Dvaactyricetileteho Spanela Pepa Guardioly a a o osm let starsiho Portugalce Jose Mourinha. Pikantnosti je i to, ze ten prvni teprve nedavno prevzal Bayern Mnichov a druhy FC Chelsea. Ten uz podruhe ve sve velkolepe kariere. Timto bitevnim polem se stal stadion prazske Slavie ve vrsovickem Edenu beznadejne vyprodany 17686 divaky, ktery mel tu cest se zaplnit predevsim fanousky obou souperu. Tech ze sousedniho Nemecko bylo pochopitelne vice, pricemz na ceske priznivce, kteri pres internet museli o vstupenky losovat, pochopitelne krome cestnych hostu, zbylo pouhych 1614 mist...
Bleskovy uder Chelsea
Ti prevazne a pochopitelne drzeli palce londynskemu celku, jehoz dres uz devatou sezonu obleka jeden z nejuznavanejsich svetovych brankaru a dlouholety kapitan reprezentacniho muzstva Ceske republiky Petr Cech. Vsak take Chelsea uz v 8. minute uderila, kdyz po jednoduche ucebnicove akci Hazarda a Schürleho otevrel skore Spanel Torres. Okamzite bylo jasne, ze takovy fotbal na ceske scene jeste nikdy viden nebyl a sotva jeste nekdy bude! Oboustranne rychla kombinacni hra s dokonalym ovladanim mice a obdivuhodnou streleckou pohotovosti do prestavky zmenu stavu uz neprineslo.
Skoda hloupeho faulu? 
Za to druhy polocas se promenil v presypaci hodiny. Na jeho zacatku meli jasnou prevahu Mnichovane, kteri vyhravali vetsinu osobnich souboju a na svych kopackach drzeli balon, jako by ho k nim meli prilepeny. Neni divu, ze Francouz Ribery vyrovnal. Kdyz se ovsem zdalo, ze Bayern sveho protivnika prevalcuje, Londynane znovu zvedli hlavu. Nejdrive stoper Bayernu Dante uklouzl v pokutovem uzemi, avsak Torresovu strelu zlikvidoval brankar Neuer. Do dalsich velkych prilezitosti anglickeho celku se dostali Hazard, Ivanovic, ktery hlavou trefil brevno i Luiz, s jehoz hlavickou si vsak Neuer poradil. Jenze v 85. minute caru pres rozpocet Chelsea udelal Brazilec Ramires hloupym faulem na Götzeho, po nemz dostal druhou zlutou kartu, musel opustit hriste a jeho spoluhraci za nerozhodneho stavu 1:1 sli do prodlouzeni o deseti.
Chybelo pet vterin! 
Ani to vsak Mourinhovi sverence nezastavilo, protoze Belgican Hazard znovu dostal Chelsea do vedeni. Na to ovsem armada fotbaloveho generala Guardioly reagovala drtivym tlakem, behem nehoz doslova caroval Petr Cech. Pri jeho skvelych a reflexivnich zakrocich se tajil dech! Neuveritelnymi zpusoby zabranil sanci Shaqiriho, v rychlem sledu za sebou zazracne a ve vyskoku golovym hlavickam Mandzukice i Javi Martineze, v posledni chvili vyrazil perfektni trestny kop Riberiho a v momente, kdy uz byl prekonan, mic po strele Shaqiriho na brankove care zastavil Ashley Cole!!! Kdyz rozhodci Jonas Eriksson avizoval, ze druhe prodlouzeni bude jeste nastaveno o jednu minutu, snad cely fotbalovy svet pri pohledu na tohle fantasticke divadlo uz byl presvedceny, ze Chelsea tesny naskok udrzi. Avsak stridajici Spanel Javi Martinez po dalsim mnichovskem zavaru pred Cechovou brankou prece jen rozvlnil jeho sit. Stalo se to presne ve chvili, kdy z nastavene minuty zbyvalo do konce pouhych pet vterin! Neuveritelne...
Cech si sahl
Takze za stavu 2:2 musely rozhodnout, jak oficialni fotbalova terminologie rika, strely ze znacky pokutoveho kopu. Proste penalty, v nichz zacinal Bayern a prvnich devet, ktere sly v elitni mezinarodni spolecnosti fotbalovych hvezd takhle za sebou, bylo uspesnych. Cerny Rakusan Alaba - Brazilec Luiz, Nemec Kroos - Brazilec Oscar, Nemec Thomas Müller - Anglican Lampard, Francouz Ribery - Anglican Ashley Cole. Svycar Shaqiri... Pritom prave pri penalte Shaqiriho si Cech na balon alespon sahl. K patemu pokusu Chelsea se postavil cerny Belgican Lukaku. Na prvni pohled bylo patrne, jak je roztreseny, temer se nerozebehl a Nemec Neuer v brance Bayernu po uspesne robinzonade mohl se svymi spoluhraci tesne pred prazskou pulnoci slavit! Navic to pro jeho muzstvo byla i neuveritelna odveta za lonske finale Ligy mistru, v nemz navic na domacim hristi v Mnichove podlehl Chelsea rovnez po nerozhodnem prodlouzeni, tehdy 1:1 a na penalty 3:4!
Zatim pouze kvintet
V tymu porazenych tohle nejhure prozival zrejme Petr Cech, k nemuz se po heroickem vykonu stesti opravdu otocilo zady. Sklesle rikal: "Mic se mohl odrazit kamkoli, ale pro nas nestastne se dostal zrovna k Javi Martinezovi. Jsem hodne zklamany. Vzdyt nam stacilo jen pet vterin a stali bychom vitezi. Zapas to vsak byl skvely." Nutno poznamenat, ze se Cechovi Super Cup nepodarilo vyhrat ani na podruhe, nebot loni Chelsea jeste v Monte Carlu podlehla Atletiku Madrid 1:4. Coz znamena, ze touto trofeji se zatim muze pysnit pouze pet ceskych fotbalistu. Podarilo se to v roce 1999 Pavlu Nedvedovi s Laziem Rim, 2001 Vladimiru Smicerovi s FC Liverpool, 2007 Marku Jankulowskemu s AC Milan, 2008 Radku Sirlovi se Zenitem Petrohrad a zatim naposledy 2010 Tomasovi Ujfalusimu s Aletikem Madrid...
Mourinho se zlobil
Situaci v Edenu tezko rozdychaval take trener FC Chelsea Jose Mourinho, ktery se nemohl smirit s vyloucenim Ramirese a postizeneho Götzeho neprimo obvinil z toho, ze simuloval: "Bylo to nespravedlive. Znovu se mi potvrdilo, jak vedeni Evropske fotbalove federace UEFA v posledni dobe postupuje proti tymum, ktere trenuji. Podle meho nazoru svedsky rozhodci Eriksson mel Ramirese jen slovne napomenout. Jeho rozhodnuti prineslo zavazne dusledky, protoze jsme prohrali, i kdyz jsme byli lepsim tymem..."
Nacasovana korunovace Riberiho
Jeho protejsek Pep Guardiola mu vsak oponoval: "Lepsi jsme byli my. Vzdyt nase muzstvo na soupere vyslalo tricet strel a vynikalo skvelym pohybem i drzenim mice. Celkove to vsak byl neuveritelny zapas." Stestim zaril i levy zaloznik Bayernu Franck Ribery: "Co vic jsem si mohl prat? Vcera jsem byl vyhlasen nejlepsim hracem uplynuleho rocniku Ligy mistru a dnes jsem se dopracoval se svymi spoluhraci k tomuto vyznamnemu poharu. Navic po takhle fantastickem utkani."
JAROSLAV KIRCHNER, Praha

 

Navrat na hlavni stranu