Navrat na hlavni stranu

Srpen 1968
V tahanicich mezi krajanskymi organizacemi, o to, zda se ma 28. rijen slavit 27. ci jiz 20. rijna se ponekud zapomnelo na jine vyroci 21. srpen 1968.
Mozna bych to ani ja sam nezpozoroval, kdybych neobjevil stare magnetofonove pasky z te doby, kde je okolo deseti hodin vysilani Ceskoslovenskeho rozhlasu. Mezi nahravkami jsem objevil i zaznam koncertu Karla Kryla ze Slunicka v roce 1968. Zaznam koncertu Vladimira Merty a dalsi nahravky.
Je to jako kdyz si clovek prohlizi stare fotografie, ci se diva na stare filmy. Z nahravek je slyset odhodlani, ale i jakesi presvedcovani okupantu, ze se jedna o omyl, ze my jsme prece nechteli neco jineho nez socialismus. Z prazskeho rozhlasu se v jeden okamzik rika: "Skupina pracovniku rozhlasu spravne odmitla sundat rudou hvezdu, symbol socialismu, neni to symbol okupacnich vojsk, ale stejnou hvezdu nosi na opascich i nasi vojaci." V prvnich okamzicich se neustale vyzyva ke klidu. Ctou se rezoluce pracujicich. Chvilemi vysilani svobodneho rozhlasu konci, pak se zase objevuje. Vysila se odnekud z bytu. Lide riskuji, jsou statecni. Vloni nam poslal Milan Frybort vzpominku, jak to vypadalo tehdy u nich v Litovli a s rozhlasem Jecminkem. Skoda jen, ze z tohoto vysilani nejsou take zvukove zaznamy.
Mezitim odjizdi prezident Svoboda do Moskvy a tam dokona zkazu. Hned na letisti se teatralne polibi s Breznevem a pak dojde k podepsani diktatu s kterym se vrati delegace domu. Nejprve je odstaven Kriegel, pak Smrkovsky, nasleduje Dubcek a jeho extempore jako velvyslance v Turecku a Cernika jiz v jare 1969 lidi na fotbale vypiskali. Kuriozni byl osud prezidenta Svobody, ktery se odmital vzdat funkce a tak za nej vse podepisoval ministersky predseda Strougal. Teprve v roce 1975, kdyz nemohl vykonavat funkci byl vytvoren specielni zakon, po kterem byl odvolan.
Dva nejtvrdsi stoupenci Prazskeho jara zemreli v dobe normalizace Josef Smrkovsky v roce 1974, Frantisek Kriegel, ktery jediny moskevske protokoly nepodepsal, v roce 1979.
Letos v unoru jsme si pripomneli vyroci komunistickeho prevratu, v rijnu si tedy pripomeneme vznik zanikleho Ceskoslovenska, ale na srpen se tak nejak zapomnelo.
Karel Kryl v jedne sve pisni zpiva: "Pamatuj!" A prestoze uz je jina doba, asi by se nemelo zapominat.
Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu