Navrat na hlavni stranu

Jak prislo v roce 1945 Ceskoslovensko o slavne lipicany
Zajimavou historku z obdobi kolem konce druhe svetove valky nalezne zajemce ve sborniku nemecke 11. pancerove divize. Pro ty, kteri se k nemu z nejakych duvodu nedostanou, prinasi tento clanecek strucnou zakladni informaci. Autorem sbornikoveho prispevku je hlavni postava pribehu, veterinar Rudolf Lessing.
Stalo se ve valecnem roce 1942, kdy byl do Hostoune, mestecka v okrese Domazlice na dohled od Ceskeho lesa, prevezen lipicansky "dorost" urceny pro spanelskou dvorni jezdeckou skolu ve Vidni. Na sklonku valky k nemu pribylo na dve ste chovnych kobyl a hribat puvodem z uzemi Sovetskeho svazu. Takze hrebcin dosahl stavu celkem sesti set svetove cenenych belousu. S koncem valky se nad hrebcinem vznasel nejeden otaznik.
26. dubna 1945 se Ruda armada nachazela 60 km od Hostoune a pruzkumne jednotky 2. kavalerie americke armady dosahly nedaleke ceskoslovenske hranice. Mezi Plzni a Hostouni byla rozmistena nemecka 11. pancerova divize. Americane byli tedy blize nez obavani Rusove. Tato skutecnost a nejspise i urcita znalost americkeho pragmatickeho pristupu staly u myslenky kterak vzacne kone "zachranit".
S napadem prisel jisty dustojnik Luftwaffe, toho casu v americkem zajeti, ktery o teto prilezitosti vyrozumel dopisem sefa hrebcince, oberstleutnanta Huberta Rudolfskeho. Nato byl k Americanum vyslan coby parlamentar jiz vyse jmenovany veterinar, aby s nimi o teto zalezitosti jednal. Prijal ho velitel kavalerie plukovnik Charles Hancock Reed. Americane navrhli pesi evakuaci hrebcina. To vsak bylo stezi proveditelne, jednak pro nedostatek personalu, jednak proto, ze mezi konmi se nachazely jak brezi kobyly, tak i cerstve narozena hribata. Jeste teze noci se veterinar do hrebcina vratil, a to v doprovodu americkeho kapitana Thomase Stewarta, aby se pokusili spolecne najit reseni.
Situace byla pochopitelne komplikovana valecnou situaci v cele oblasti. Hrebcin sice jeste nebyl zarazen do nemeckych obranych priprav, ale prislusny mistni vojensky velitel se zdrahal jakkoliv Americany kontaktovat. Teprve po vicehodinovem jednani se podarilo tohoto velitele presvedcit, ze obrana hrebcina nema smysl, a ziskat ho pro myslenku prevedeni koni pres hranici do Bavorska. Nasledujici den obsadila Hostoun, vcetne hrebcina, americka jednotka. Stalo se tak bez jedineho vystrelu.
15 kvetna 1945 doslo pod ochranou Americanu k vlastnimu presunu celeho konskeho osazenstva do 35 km vzdaleneho bavorskeho Furth im Wald. Presun probehl zcasti pesky, zcasti na korbach nakladnich aut. Vzhledem k chaosu, ktery v te dobe panoval na silnicich, se jednalo o jedinecnou akci. Americane uzavreli vsechny vetsi krizovatky. Jedinou komplikaci predstavovalo ozbrojenymi Cechy vynucene zastaveni na hranici, kde se z houfu oddelili tri hrebci. Ostatni, cele to pocetne konske stado, ziskali utociste na bavorske strane v predem pripravenych a casto provizornich stajich. Nasledne, jeste v kvetnu 1945, byli lipicani prestehovani do sveho konecneho utulku, a to do hrebcina v rakouskem Sankt Martin.
Mirek Petr - Hradec Kralove
Zdroj: Die Rettung der Lipizzaner, Südetendeutsche Zeitung 10. 5. 2013

 

Navrat na hlavni stranu