Navrat na hlavni stranu

Prazdninovy pozdrav
Koncem srpna budeme slavit svatbu sestry nasi snachy Amny v italske Verone. Eva uz si poridila saty a pro mne kravatu, abychom se na svatebni udalost nalezite nazdobili. Moje ucast na pripravach je nulova, vzdycky jsem byl na okraji priprav letenek a zavazadel, protoze tak prezentuji svou nechut k cestovani do zamori, kdyz zijeme perfektne v idealnim Ontariu jako na rekreaci.
Denne sleduji turisticke hemzeni na Spanelskem namesti pod Spanelskymi schody v Rime, kam se presuneme po svatbe na par tydnu dovolene a budeme bydlet tam blizko v sousedstvi.
Namesti a schody proslavil film Rimske prazdniny, ve kterem Audrey Hepburnova, coby vystresovana princezna flirtuje s Gregory Peckem; tento film, krome puvabne story je plny rimskych exterieru a byl skutecne natocen v Rime a ne ve studiu v Hollywoodu pred kulisami Rima. Prestoze od natoceni filmu uplynulo vic jak 60 let, dodnes na Spanelskych schodech se prodavaji suvenyry s portretem puvabne Audrey a muzneho Gregory. Slava filmu zpusobila, ze se pocet turistu zdesateronasobil na 30 milionu navstevniku Rima v roce 2010. Film se tedy vyplatil.
Verona popravde neni zadne turisticke nebicko a Shakespearova pohadka o milostne afere Romea a Julie je smyslenka a dum Capuletu je stejna legenda jako praotec Cech s tlupou na Ripu.
Cela Verona a ctvrt milionu obyvatel jsou na antickem podlozi ukrytem par metru pod renesancni a pozdejsi zastavbou. Nejslavnejsi veronsky rodak z antiky, basnik Catullus, nema ve Verone ani sochu, takze Evino mineni o Verone je silene nizke.
Tak si to vynahradime v zari v Rime; proc v zari? ptal se soused George, ktery nam bude hlidat kocoury, a Eva mu objasnila, ze stari Rimane vymysleli prazdniny v cervenci a srpnu, protoze tyto dva mesice jsou v Rime horke jako plotynka sporaku a Rimane prchaji dovolenkovat k mori, zatimco prazdninovi turisti se poti v rozpalenych ulicich Rima.
Ono se docela vyplati vedet o miste kam clovek smeruje co nejvice. Sto metru od fontany Barcaccia je jeste slavnejsi fontana di Trevi, kterou proslavil film Sladky zivot o 10 let pozdeji po Rimskych prazdninach a slavny Marcelo Mastroiani s divokou blondynou Anitou Ekbergovou ve fontane di Trevi taky laskovali zcela obleceni; tento italsky film byl tocen v rijnu a zatimco otuzila Svedka Anita se brodila v ledove vode Marcello byl namol, aby nataceni vydrzel, takze slavnou scenu se podarilo natocit. Dnes je fontana di Trevi oblozena davy turistu jako nejaky pomnik vasnive lasky dvou nezapomenutelnych hercu.
Mimochodem existuji nejaci slavni italsti herci dnes?
A nevim o zadnem vynikajicim soucasnem italskem filmu?
V Rime je osmapadesat biografu, ale nikdy jsme za tech pet mesicnich navstev do kina nesli, protoze vsechny biografy hraji americke filmy, coz neni pro italskou filmovou produkci dobra reklama.
Tedy se tesime na anticky Rim a centrum rimskeho imperia, ale tomu modernimu Rimu se budeme vyhybat.
Preji hezky den a vsecko dobre a bud zdrav!
Rosta Firla - Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu