Navrat na hlavni stranu

Jaci vlastne jsou?
Posledni zimu jsem se pet mesicu toulala svetem po Asii a Evrope. Kdyz jsem se vratila domu, tak si asi kazdy z vas dovede predstavit, kolik posty a vsech ruznych tiskovin se mi za tu dobu nahromadilo na stole, vcetne poradneho stohu Satellitu. Vzalo mi to nekolik snidani, nez jsem vsechny vytisky prolistovala a precetla. Zaujal me mj. clanek od pani Stani Bay, velmi dobry vyklad o vyvoji ceskeho jazyka. Co me ale silne oslovilo a vzrusilo v jeji stati, byla zminka o Vietnamcich. Cituji z ceskych novin: "Nedavno jsem cetla clanek o Vietnamcich v Cechach, kde autor bez zastavani se jich proste vysvetloval jejich zivotni styl, pomery a vubec jejich zpusob zivota ve Vietnamu a take v Cechach atd., atd." Za nim nasledovaly komentare ctenaru na toto tema, plna slov urazek, ponizeni a hrubosti na jejich adresu... "Vzdyt je zname, vime, jaci jsou!"
Do Ceske republiky jezdim jednou az dvakrat rocne, u maminky na poschodi bydli vietnamska rodina, nakupovat chodim do Bistra k Vietnamcum, do blizke vietnamske restaurace casto s maminkou zajdeme na dobre a lacine jidlo, vietnamske trznice take casto navstevuji, takze se da rici, ze jsem s Vietnamci do styku v Ceske republice prisla. Poznala jsem je jako slusne lidi - pozdravi, nedelaji kraval, jsou napomocni - mamince prinesou nakup az domu, motivovani, vedi, co chteji a jdou za tim, pracoviti - od brzkeho rana do pozdniho vecera jsou k nalezeni v obchode, restauraci ci v trznici, skromni - slovo prepych neznaji. Nedelaji nasilne zlociny, nejsou spinavi, nekradou, nejsou na socialni podpore. Co si myslim, ze je ale to nejdulezitejsi, a ceho si u nich vysoce cenim a vazim, je jejich vule se naucit tezky jazyk, zacit v cizi zemi (s totalne jinou kulturou i jinym zivotnim stylem) zit i podnikat a jeste se vyrovnavat s nelaskou ceskych spoluobcanu! Je to snad zavist z uspechu, ktera za tim vsim vezi? Nebo ze by snad naznaky rasismu? Myslim si, ze se od nich mame hodne co ucit!
Jedna ze zemi, kde jsem letosni zimu stravila mesic, byl prave Vietnam. Chodila jsem na trhy, bydlela jsem u vietnamskych rodin, cestovala s nimi jak v autobusech tak i ve vlacich, chodila po ulicich, naslapala jsem mnozstvi kilometru, navstivila nekolik muzei, ale hlavne pozorovala zivot. Precetla jsem si o vietnamske historii - svet zaujala a upoutala jejich valka s USA, malokdo vsak vi i o jejich skoro stolete francouzske kolonizaci a drivejsi tisicilete cinske. Vybojovali si svoji tolik vytouzenou nezavislost od Francouzu (1954 v Dien Bien Phu), sotva se vsak vzpamatovali, dalsi valka. Fakta, krutosti, zverstva teto valky byly velmi dobre dokumentovany v mestskem muzeu War Remnants Museum v Ho Chi Minh City (Saigon) v srdcelomnem sesikovani fotografii - jednak mucenych obeti valky, ale take tech, kteri se narodili s defekty, ktere zpusobily toxicke latky pouzite americkou armadou. Fotografie jsou od znamych valecnych fotografu, jako Tim Page, Larry Burrows, Robert Capa a dalsich, z nichz nekteri byli zabiti primo na valecnem poli. Ze vseho se dostali! Nezaslouzi si Vietnamci nas obdiv a uctu?
Nemela jsem jasno, co ocekavat, nez-li jsem do Vietnamu jela, ale tato zeme me velmi prekvapila. Pusobi jako jedno velke staveniste, vsude se buduje, stavi, pracuje, nove tovarny vstavaji ze zeme s kazdou ranni rosou. Byla to - par dekad zpatky - jedna z kdysi nejchudsich a valkou zdevastovanych zemi, ktera se vsak ted transformovala do stabilni prosperujici spolecnosti, diky sve dumyslnosti, ctizadostivosti, pricinlivosti a snazeni. Zivotni standard jejich obyvatel se silne zvysil, spolu s lekarskou peci a skolstvim. Na byvalych ryzovych polich se stavi komercni centra, ze soudruhu se stavaji podnikatele. Az se dech taji nad touto velkou uspesnou transformaci. Primorske rezorty jsou nadherne, mesta vystavna, fascinujici. Nezaslouzi si Vietnamci nas obdiv a uctu?
Jsou hrdi a nacionaliste. Valka je ztuzila, zpevnila. Kdyz si vzpomenu na Vietnam, tak se mi vzdy vybavi pred ocima trziste plne vseho mozneho - od jidla az po spotrebni zbozi - smlouvat se moc ale neda, jsou dobri obchodnici. Jejich zivot se toci kolem rodiny. Zeny tvori pres padesat procent pracovnich sil. Je zcela bezne, ze nekolik generaci zije pod jednou strechou. Dovedete si predstavit ty vyhody?
Vietnam je krasna zeme, moc se mi tam libilo - nekde vice, nekde mene. Lide na mne udelali ten nejlepsi dojem - slusni, poctivi, pracoviti, mirni, ochotni, pratelsti, vetsinou s usmevem na tvari. Do posledni mince mi penize byly vzdy vraceny. Nevedela jsem kudy kam? Vzdy byl pobliz nekdo ochotny, kdo me z bludiste chobotnicovych ulicek vyvedl. Spousta motorek na silnici? Ano, ale ani jednou jsem neslysela nadavky, kriceni, lamentovani, vzdy se jeden druhemu zazracne vyhnul. Zeny rady vysedavaji na chodnicich na nizkych zidlickach a jen tak popijeji caj, tlachaji i trochu kleveti, deti kolem nich. Nekolikrat jsem si k nim prisedla a popijela caj s nimi. Pozvaly mne. Tak, jak ja jsem je poznala si absolutne nezaslouzi ani jedno spatne, urazejici ci ponizujici pridavne ci podstatne jmeno. Ba naopak! Po priletu z Vietnamu do Ceske republiky jsem neopominula vsem Vietnamcum kolem pochvalit jejich zemi a jak si vysoce jejich kultury a lidi vazim. Velmi radi slyseli moje slova. Kdyz se me zeptali, co byl muj nezapomenutelny zazitek z Vietnamu, tak jsem odpovedela: "Adrenalinova jizda na motorce Saigonem!" A pak jsme se vsichni srdecne zasmali.
Co mi uniklo?? Takze jaci tedy ti Vietnamci jsou
P.S.: Proc odchazeji do Cech a jinam? Mala zeme pro 90 milionu obyvatel;
- ano, korupce tu take existuje, pomerne dost rozvinuta a z inflace maji velkou starost;
- nespocetne mnozstvi motorek na silnicich, neni jim uniku, vsude, kam se clovek podiva, jich tam urcite nekolik stoji;
- tudiz chodniky pro chodce neexistuji, parkuji tam motorky;
- to je to jedine, co me tam kolikrat hodne nastvalo, nebylo kudy jit; chaos; spatne ovzdusi; takze maji take svoje problemy;
- francouzska kolonizace je stale videt: kdyz opomineme architekturu, tak to jsou nescetne cukrarny, ale hlavne vynikajici cerstve pecene bagety, ktere rozvazi na kolech slicne vietnamske divky; pastva sice pro oci, ale i chutove bunky ozivnou!
PPS: Cepuje se zde nejlacinejsi pivo na svete a k tomu velmi chutne!
Nada Humlova - St. Catharines

Navrat na hlavni stranu