Navrat na hlavni stranu

Foto: Kveta Kalouskova

Prozivat prirodu vsemi smysly, aneb o jedne prirodovedne exkurzi ve vychodnich Cechach
Vydat se do prirody s na slovo vzatymi odborniky je jako vypujcit si od nich na nekolik hodin orli zrak a netopyri sluch. Ale to jeste neznamena, ze si neprocvicite i bunky chutove a cichove, jakoz i jemny hmat. Ano, prozivat prirodu vsemi smysly, to by mohlo byt motto prave nedelni cervnove prirodovedne exkurze.
Kralovehradecti pratele prirody se nechali tentokrat zlakat do jedne z nejcennejsich prirodnich lokalit ve vychodnich Cechach, do narodni prirodni rezervace Bohdanecsky rybnik, nedaleko vyhlasenych Lazni Bohdanec na Pardubicku.  Kdo se pridal, nelitoval.
Chranena lokalita zahrnuje krome zmineneho rybniku i rybnik Matka a prilehle litoralni porosty a louky. Hlavnim duvodem ochrany prave tohoto uzemi byl a zustava vyskyt vzacnych druhu ptactva. A tim, ze je toto misto vyjmuto z naseho bezneho vyuzivani krajiny, tedy intenzivniho zpusobu hospodareni v zemedelstvi a v rybarstvi, ke kteremu patri napriklad hnojeni a meliorace, vznikl zde ostrov bohate a rozmanite prirody siroko daleko nevidane.
Ale vratme se k plnemu zapojeni smyslu ucastniku prirodovedne exkurze. Kazdy tusi, ze spatrit v nasi prirode orchidej, jako treba ohrozeny prstnatec pletovy, je zazitek, ktery stoji rozhodne za fotecku. Zcela jiny pozitek nabizi rdesno peprnik. Kdo jej jednou ochutna, uz na tuto rostlinu jen tak nezapomene. Citlivy nos se zase hodi k identifikaci znameho puskvorce, ale treba i zavanejiciho cistce bahenniho. Ale co naplat, kyticky, to je predevsim pastva pro oci. Prehlednout se tak nedaji zlute kvetouci kosatce a statna kapustka obecna. Z cele rady vodnich rostlin jmenujme alespon masozrave bublinatky, drobny okrehek mensi a hvezdose. Ze vzacnych objevu pak pupecnik a pryskyrnik velky. 


Vyssi intenzita slunecnich paprsku preje aktivite tvoru tak casto prehlizenych, zivocichu z rozsahle rise hmyzu. Nejnapadnejsi z nich ­ motyli ­ jsou letos ze zahadnych duvodu k videni pramalo. Presto se jich nekolik ukazalo. Za zminku stoji soumracnik rezavy, perletovec a jindy velmi hojna babocka bodlakova. Motylum ovsem smele konkuruje i dalsi okridleny hmyz, a sice vazky jako motylice leskla a vazka cernoritna, dale pak modre a paskovane sidelko a do leskleho brneni odene zlatenky. Krasavce najdeme samozrejme i mezi brouky. Urcite sem patri cerveno cerne pruhovana plostice knezice paskovana a dlouhoustec cerveny. K pohlazeni zase laka chlupata housenka nocniho motyla prastevnika medvediho. Vzacny nalez predstavovaly larvy ohrozeneho lesaka rumelkoveho.  
Hladina Bohdanecskeho rybnika pusobila line uklidnujicim dojmem. Tento pocit jeste umocnovaly na vlnkach se pohupujici husy velke a pary kachen. Ty zastupoval treba polak velky a polak chocholacka, ale i neprehlednutelna zrzohlavka rudozoba. Zpestrenim cele podivane byl rozhodne prelet bukacka maleho, nejmensi to nasi volavky. Jeho vytahli pribuzni kralovali vzdusnemu prostoru nad rybniky a pobliz sveho uchvatneho hnizdiste. Orel morsky se tentokrat neukazal. Milovniky ptaku vsak dokazi potesit i zpevy a skreky skrytych zobacku. Od rakosnika velkeho, pres slavika obecneho az po ponekud tajemnou zluvu hajni. 
Jednorazova prirodovedna exkurze nemuze nahradit pravidelne a systematicke pozorovani prirody. Jejim cilem je tedy alespon umoznit zajemcum o prirodu z rad siroke verejnosti nahlednout do pokladu, ktere stredoevropska fauna a flora nabizi. A to se diky zkusenym odbornikum z kralovehradecke univerzity, z Muzea vychodnich Cech a z Ceske spolecnosti ornitologicke rozhodne podarilo.
Miroslav Petr-Hradec Kralove
Spolecnost pro trvale udrzitelny zivot (STUZ), vychodoceska pobocka
cerven 2013

Navrat na hlavni stranu