Navrat na hlavni stranu

Zapisky od Pacifiku (2013-11)
Jeden z pravidelnych dopisovatelu do Satellitu opakovane sdeluje svuj nazor, ze Kanada je nejlepsi zemi na celem svete. Ma k tomu mozna dost duvodu, ale myslim si, ze neprocestoval svet krizem krazem, aby mohl udelat tento zaver.
Samozrejme, ze Kanada je jedna z nejlepsich, nejsvobodnejsich, nejpokrokovejsich a ekonomicky nejzdatnejsich zemi sveta, kde clovek muze bydlet a zit. Jenom si myslim, ze s takovymi superlativy jako nej- treba je zachazet opatrneji. Nebot jsou na svete i jine bajecne zeme, ac zase ohromny pocet jich neni.
Mozna, ze pred dvaceti lety bych s takovym hodnocenim naprosto souhlasil. Dnes? Nevim. Pravda je, ze hodnoceni tohoto naseho noveho (a zrejme posledniho) domova vychazi hlavne z poznatku, ktere nabizi misto, kde zijeme. V nasem pripade je to Britska Kolumbie, s povesti provincie nejkrasnejsi. Ano, priroda tady byla stedra, hory, ocean, poloha mesta Vancouveru, nadherna oblast Okanagan Valley a dalsi pozoruhodna mista. Jenze u Pacifiku, v nem a nebo na horach kolem, sotva jeden muze byt stale.
Nic mu ale nebrani v tom, pozorovat, co se ve meste deje. Dovolim si uvest nekolik informaci, shromazdenych v nekolika malo poslednich tydnech:
Vladnouci Liberalni strana premierky C. Clark vyhrala opet volby. Navzdory onomu fiasku s referendem ohledne HST a navzdory pruzkumum verejneho mineni (na ktere mam vseobecne velmi skepticky nazor a nemyslim, ze jsou tim nejlepsim, co se muze v predvolebni kampani dit).
A jak ona a jeji strana, krome nepochybne bourlivych oslav, zahajila sve dalsi funkcni obdobi? Neuveritelnym zvysenim platu mnoha hodnostaru s ponekud nejasnou naplni prace a k tomu nezbytnemu vzdelani a kvalifikace ... a to o znacne castky! Cini to bratru, rocni platy po masivnim zvyseni okolo 230 000 kanadskych dolaru!
Ale zpet k zivotu prosteho obcana teto provincie.
Nekolik informaci tzv. z prvni ruky:
-Dodavatel televiznich programu opet zvysil poplatky. Navzdory cenam benzinu (v rozumne toleranci v poslednich dvou letech), otopneho plynu, jehoz cena nebyla po mnoho let nizsi a stejne tak i cen elektrickeho proudu. Prijemce obrazu, at je klidny nebo se vzteka, musi novou figuru prijmout a nebo TV odhlasit. Presahuje znacne i ono oficialni procento inflace ... tedy to je pro mne take jedno z politickych zaklinadel, kouzelny to proutek ovladajici nevinne davy.
-Na jedne ulici instalovali na dvou mistech svetla a sice tak, ze jsou viditelna jen z teto hlavni ulice; manik, prijizdejici z ulic kolmych, nachazi sdelovanou informaci na sloupech pro chodce, odkud neni videt.
-Soused, pouhy rok majitel domu, shledal, ze mu do nej zateka. Prijel ohromny jerab, jeho pomoci byly umisteny tasky na strechu. Nejmene tyden sedm muzu pracovalo na sousedove strese. Kdyz byla dokoncena, po dvou dnech dostavila se jina firma, opet mohutny jerab dodaval na strechu tasky, pak sest dalsich chlapiku jalo se prave instalovanou strechu rozebirat.
Dneska, jak se zda, aktivita konecne skoncila. Trvala ale mesic. Den co den bezel kompresor pohanejici mechanicke kladivo, kterym vhaneny hreby do strechy sousedova obydli, ktere zakoupil za milion a dveste padesat tisic kanadskych dolaru. Vymena nasi strechy pred nekolika lety se dela bez pomoci kompresoru a dilo bylo hotove za dva dny.
-Po necelych dvou letech doslouzil nam dalkovy ovladac TV. Dostal jsem novy ... a ejhle! I ten nepracoval spravne. Dalsi cesta do uradu Shaw, znamenala vymena digitalniho boxu a konecne je vse jak bylo pred kolapsem puvodniho dalkoveho ovladace. (Digitalni box, soucast soupravy, bez dalkoveho ovladace pouzit nelze).
-Vancouversky pan starosta hollywoodske vizaze, G. Robertson a jeho konselska skupina, se rozhodli v jistem dost dulezitem miste Vancouveru vybudovat 18 novych vezaku 3O-45 pater vysokych. Zrejme se pan starosta vzhledl v Hong Kongu, ac si nejsem jist, zda tam byl. Pokud ano, pak by se mel poucit take tim, jak tam dokonale funguje verejna doprava a vyuzit te zkusenosti pro Vancouver. Zatim tady vybudoval nekolik tras pro cyklisty na ukor jineho zpusobu putovani mestem a jak jsem z vlastni zkusenosti shledal, cykliste, pro ktere byly zmeny vybudovany, vyskytuji se na nich az v neuveritelne chabem poctu.
***
Leccos me nekdy napadne. Mnohdy jsou to posetile myslenky, nekdy otazky, na ktere sotva presne odpovedet, ac pri dnesnim stavu informatiky by se odpoved pri vetsim (a mozna, ze i pri ne zcela vycerpavajicim) snazeni, nasla.
Ta otazka zni: kolik asi lidi, od skonceni Druhe svetove valky, na nasi slavne zemekouli prislo o zivot, nepocitaje prirodni katastrofy, ale jen dusledky lidske povahy a letory? Odhaduji, ze by to bylo velmi vysoke cislo! A doslo k nemu ze stejne nevyhnutelnych duvodu jako v dusledku lidske zrudy Hitlera a nepredvidatelnosti a naivite politiku tzv. demokratickych zemi?
Byli a jsou duvody k pokracujicimu mordovani na mnoha mistech sveta stejne nalehave jak v roce 1939?
Jak pokrocil nas svet od te doby, kdy nastala radost z miru?
A kdo zpusobil a zpusobuje, ze nemohla ta radost vytrvat nejen vecne, ale alespon par desitek dalsich let?
Komunisticka totalita ve valne vetsine sveta zdechla na ubyte, ale kde je ten klid a vseobecny svetovy mir?
***
Snad z duvodu vlastni naivity pripoustim zklamani a prekvapeni nad tim, kde se moje domovina, kterou jsem po zasahu velmoci (dneska temer zkrachovale) opustil, po necelych ctyriadvaceti lety ocitla. Ano, doslo v Cechach k obnove zakladnich svobod, moznosti cestovani, dostatku v obchodech, k svobodnym volbam, rozkvetu mest a vubec cele zeme, Hudebni festival Prazske jaro se stale kona, divadla hraji, knihkupectvi nekrachuji, Praha i ostatni mesta jsou krasna a obdivu cizincu si zasluhujici
Ale pokud se mohu odvolat na zpravodajstvi v krajanskem tisk , stejne jako domacim, v techto dnech moje rodna zem promenuje se v Absurdistan, jehoz solidni, po roce 1989 zvolna ziskavanou reputaci v zahranici mozna ani neuchrani ty dobre zname krasy hlavniho mesta! A virtuosove klasicke hudby, a tvurci bajecnych vystav ruzneho umeni.
Je to marast, o jakem jsem nemohl mit ani potuchy, ze se stane od onoho zlomu v dejinach zeme, navratu svobody a demokracie v roce 1989.
Sdelil mi velmi dobry pritel zijici v Nemecku, navstevujici Cechy nekolikrat do roka: Onech 400 policistu, pracujicich ted na odhalovani nesvaru, je sidlem v Ostrave. Coz je kraj s vitezstvim komunistu v poslednich volbach. Ostrava je na Morave, kde v poslednich letech pusobil dnesni prezident Zeman, jehoz stit neni bez poskvrny.
Je zcela vylouceno, ze to, co se ted deje, ten utok na vladnouci stranu, ac jsou v ni grazlove mali i velci a podvodnici, ze je zcela nemozne, aby to nebyl rafinovany puc?
Ale, at je tomu tak nebo neni ... tento soucasny kolaps solidnosti v zemi ceske rozhodne posili stranu komunistickou, stejne jako posili zklamani prosteho obcana, ktery si navrat demokracie a svobody v roce 1989 nepochybne predstavoval ponekud jinak.
***
Svetova pozornost je ale v techto dnech (cca polovina cervna 2013) uprena ke schuzce G8, aby se clenske staty tohoto vyznamneho spolecenstvi venovaly ozehave situaci v Syrii. Nazor na situaci a jeji reseni neni zcela jednotny a v souladu s rozhodnutim prezidenta Obamy podporit rebely, nazor V. Putina je zcela opacny. Jeho nazor, ze podpora barbarum, kteri pojidaji vnitrnosti nepritele (video zaznam pocinani rebelu) neni zcela hodny ignorace. Uz dneska se ostatne vi, kam zatim vedlo ono africke jaro. Jen k dalsim problemum, v Egypte a dnes i v Turecku.
A tak mne opet napada, proc si vlastne dobre zaopatreny a dosud zdravy clovek, komplikuje zivot touhou po prezidentskem kresla v Bilem dome. Je mozne, ze by snad nekdy pred usnutim B. Obama zalitoval svych tendenci, ktere jej do uradu vynesly?
***
Dojel k nam na nekolikatydenni navstevu mladik z rodinneho klanu a pohovoril o soucasne politicke situaci v Cechach podobne jako kamarad zijici v Nemecku a nedavno se z navstevy Prahy navrativsi. Panuje podezreni, ze cela ta policejni aktivita je vyvolana komunisty, jakasi forma puce. A tak si rikam, at je tohle jen chimera nebo neni. to, co se v poslednich letech deje ve vladnich kruzich Ceske republiky je kalamita prvniho radu a tak i kdyz nakonec o zadny puc nejde, komuniste a jim podobni socialni demokrate rozhodne ziskaji na prizni mnoha obyvatel.
Lepsi zprava je ta, ze Divadlo Semafor na zari pripravuje obnovenou a upravenou premieru Kdyby 1000 klarinetu, takze, pokud mne dalsi vyvoj v byvale domovine dokonale nerozladi, vydam se po mensi prestavce na navstevu Prahy a pokusim se te semaforske premiery zucastnit...
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu