Navrat na hlavni stranu

64. kongres Ceskeho a slovenskeho sdruzeni v Kanade
Ve dnech 7.-9. cervna ve Vancouveru konal uz 64. kongres Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade. Pritomni byli predsedove nebo delegati ze vsech osmi pobocek teto celokanadske krajanske organizace, ktera se zasazuje o zajmy kanadskych Cechu a Slovaku. Z velvyslanectvi Ceske Republiky v Ottawe pricestoval charge d'affaires Robert Tripes, ktery byl pritomen celemu jednani i slavnostnimu banketu. Robert Tripes pratelsky a vstricne poskytoval zajimave informace k tematum, ktera nam lezi na srdci a o nichz jeste budeme na nasich strankach referovat.
Bylo zvoleno nove vedeni Vykonneho vyboru. V jeho cele stanula Marie Fuchsova, zkusena funkcionarka a predsedkyne montrealske pobocky. M. Fuchsova se tim ujima funkce celokanadske predsedkyne Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni po odstoupivsim Milosi Suchmovi.
Ukoly CSSK zustavaji: Je to apelovat na ceskou vladu ve vecech dvojiho obcanstvi a restituci. S kanadskou vladou resime otazku vizove povinnosti. Tato zalezitost nas velmi trapi velmi se o zruseni zasazujeme, a budeme tak cinit i nadale.
Na slavnostnim banketu byla jako vzdy udelena Masarykova cena CSSK. Za rok 2013 ji dostali: Milos Zach - fyzik a dlouholety predseda vancouverske pobocky, Jan Drabek - spisovatel, diplomat, jiz zminena M. (Misa) Fuchsova - za mnoho let prace v krajanskem zivote v Montrealu, Pavel Hebelka z Calgary za stejnou obetavou praci, a in memoriam - nedavno zesnuly Ing. Jan Kavan z Toronta, podnikatel, filantrop, sportovec, vyznamny cinitel v organizaci CARE.
Milos Suchma prevzal od clenu vykonneho vyboru oceneni za jeho dlouha leta prace v CSSK a za 16 let predsednictvi.
Letosni organizace kongresu se ujala vancouverska odbocka v cele s predsedkyni Zdenkou Beranovou-Krizovou a mistopredsedkyni Martou Jamborovou. Kongres Ceskeho a slovenskeho sdruzeni byl produktivni a zaroven probihal v obzvlaste pratelske atmosfere, v prijemnem prostredi univerzity Britske Kolumbie (UBC). Ucastnici na prijemne zasedani vzpominaji a dekuji hostitelske pobocce za hezke prijeti.
VV - Zvoleni na kongrese ve Vancouveru 2013:
Predsedkyne: Marie (Misa) Fuchsova; 1. mistopredseda: Dusan Kralik, 2. mistopredseda: Milos Suchma, 1. jednatelka: Alena Kapitanova
2. jednatelka: Barbara Sherriffova. Pokladnik: Helena Flackova, zastupce pokladnika Hana Sammerova.
Clenove Vykonneho vyboru: dr. Milos Krajny, Marketa Resovska, Sona Metcalfe, Jiri Karger
Clenove Vykonneho vyboru CSSK jsou rovnez predsedove vsech pobocek: Calgary - Pavel Hebelka, Edmonton - Edward Brabec, K-G-W - Ludmila Dejmkova, London - Josef Mara, Montreal - Misa Fuchsova, Ottawa - Ladislav Kubat, Toronto - Radmila Locherova, Vancouver -Zdenka Beranova Krizova, Winnipeg - Misha Gogelova,
Revizni komise: Vladimir Masata a Edward Brabec.
Smirci komise: Joe Dobrovolny, V. Kun, Marta Jamborova a Blanka Ondrasikova.
Zvoleni en bloc - jednohlasne.
Barbara Sherriffova

Navrat na hlavni stranu