Navrat na hlavni stranu

Dve slavna vyroci - vlastne tri:
Jiri Krupicka, Olga Velanova a Karel Velan

V prvni polovine roku 2013 se dozili krasneho veku tri lide, kteri vyznamne poznamenali nas zivot. Jiri Krupicka oslavil ste narozeniny, Olga Velanova a Karel Velan devadesate pate. Vsem trem jsem vzdal cest pred osmi roky v knize It All Began With Prince Rupert - The story of Czechs and Slovaks in Canada K jejich slavnym narozeninam se je dovolim pozdravit ceskym prekladem textu uverejneneho v teto knizce.
***
Jiri Krupicka
Mnozi dobri cesti a slovensti uprchlici a imigranti si za svuj domov zvolili Edmonton. Jen malokdo z nich se tesi povesti tak skvele jako Jiri Krupicka, jako vedec i jako clovek. Krupicka ve sve rodne zemi bojoval proti nacistum i komunistum. V Kanade byl jednim z vudcu sve komunity a byl pocten zvolenim za cestneho predsedu edmontonske pobocky Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade. Je nositelem Purkynovy ceny Geologickeho ustavu v Praze a Masarykovy ceny, ktera mu byla udelena Ceskoslovenskym sdruzenim v Kanade.
***
Olga Velanova
Je mimoradnou zenou. Nejen proto, ze kona dobre skutky - a tech je rada - ale jeste vic pro kvalitu jeji povahy. Neni snadne zit vedle obrovsky uspesneho muze, mit vic penez nez byste mohli utratit a jit zivotem tak vyrovnane a zustat tak proste a graciezne clovekem a neokazale zenou. Ceska a slovenska komunita v Montrealu (i jinde) ji hodne dluzi.
***
Karel Velan
(zkracena verze)
Vystudoval mechanicke inzenyrstvi v Brne, pracoval jako navrhar ve Zbrojovce. Pak presel k firme Vikor, kde skoncil jako vedouci planovaciho oddeleni. Ve veku 27 let vytvoril dve inzenyrske spolecnosti, ktere o dva roky pozdeji komuniste znarodnili. Velan uprchl i s rodinou a v roce 1949 dorazil do Kanady. V roce 1950 inkorporoval Velan Engineering Ltd. Vynalezl a patentoval zvlastni ventil, prave v dobe, kdy americke namornictvo melo s ventily problem. O deset roku pozdeji 95 % vsech lodi nejmocnejsi zeme na svete tyto ventily pouzivalo. Jine jeho vyrobky najdete v energetickych podnicich ci v nuklearnich raketovych instalacich. Vedle Kanady ma tovarny v USA, Anglii, Portugalsku, Jizni Koreji a Cine. Je autorem knihy o vzniku sveta a clenem ucenych a profesionalnich spolecnosti a stedrym podporovatelem nemocnic, skol pro telesne poskozene deti a kulturnich organizaci. Nasel si i cas zucastnit se krajanskeho zivota.
Vsem trem uprimne gratulujeme a prejeme jim, aby se jim splnilo vsecko, co si sami preji.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu