Navrat na hlavni stranu

Italske prazdniny
Vlastne to vsechno zacalo uz hrozne davno. Jak pravi klasik, lepe receno klasicka ceske literatury Bozena Nemcova: Davno jiz tomu, co letaly CSA do Kanady, presneji receno do Toronta a Montrealu a z te doby nam zustaly karty CSA Air Miles a zaroven i nejake ty mile. Jenze nic netrva vecne a jednoho dne vloni v zari, prisel pres e-mail vzkaz, ze musime sve mile zuzitkovat do konce mesice, jinak, ze propadnou. Na cestu pres Atlantik jich bylo malo, ba ani do Irska, ci Spanelska jich nebylo dost. Zapremysleli jsme a zatouzili jsme po krasne dovolene u more. "Takova Jugoska, pravil jsem zasnene!" A jiz jsem se dival, jestli CSA letaji do Cerne Hory. Neletaly. V seznamu jmen jsem objevil dve pohadkova mesta Split a Dubrovnik a to na cerven 2013. Pro jistotu jsem jeste pripojil treti moznost: Rim - kveten tehoz roku. A pak se nic nedelo.
Kdyz jsem cekal dost dlouho a porad nic, tak jsem poslal dalsi e-mail a k memu prekvapeni jsem se dovedel, ze nase mile propadly, protoze jsme neslozily patricny poplatek za nutne dane k letence do Rima. Podivil jsem se tedy nad timto pocinanim, protoze nic v me ani v Mariine elektronicke poste nebylo. Pozadal jsem o vysvetleni. V CSA tvrdili, ze mi uctenku poslali, ja jsem se zase divil, ze jsem nic nedostal. Po nekolikadennim dohadovani jsme dostali prece jen nove letenky na kveten 2013 a tak doslo prece jen k nasi ceste do vecneho mesta.
Kdyz jsem zde byl asi pred deseti lety a chtel jsem si vzit pres kreditni kartu penize, moje celkem nova VISA karta zmizela nenavratne v hlubinach bankomatu a mel jsem po hyreni. Na stesti mela moje zena cestovni seky, ktere v uradovnach AMERICAN EXPRESS bez poplatku promenovali. Pravda, kdyz jsme byli v roce 2010 ve Florencii, uz tam po teto dobrocinne organizaci nebylo vidu ani slechu, ale my jsme meli specialni kartu od Royal Bank VIP, kde nam nic neuctovali, takze jsme ani nepostrehli, ze by s cestovnimi seky byly potize. Po navratu jsme opet tuto kartu zrusili, protoze nepotrebujeme chodit nekde v zahranici kazdy tyden do banky. Nyni jsem tedy prisel s napadem vzit opet s sebou cestovni seky na zaplaceni noclehu, prece jen po zkusenostech z minulych let clovek nerad taha velke penize v prostredcich mestske hromadne dopravy.
Vzdy koncem zari je v Torontu svatovaclavske posviceni a vloni zde byl nejen biskup Esterka, ale i salesian Jaromir Zadrapa, ktery vede poutni dum Velehrad v Rime. S Marii si behem obeda povidali o umeni a o vsem moznem a tak jsme jeho pozvani do poutniho mista Velehrad radi prijali.
Musim rici, ze to bylo neuveritelne setkani. Ale abych nepredbihal. Prijeli jsme do Rima a bez problemu jsem vybral na letisti 200 eur z bankomatu. Kdyz jsme, ale prisli na Velehrad, tak nikdo Travel Cheques neznal, v bance je nechteli a ve smenarne na ulici chteli temer deset procent poplatek.
Urad AMERICAN EXPRESS sice v telefonnim seznamu byl, ale kdyz se zavolalo na zminene cislo, tak elektronicky hlas oznamoval, ze cislo je neplatne. Jaromir sice zkusil zavolat do Vatikanske banky, kde ma Velehrad take ucet, ale tam to nikdo pro zmenu nebral. Kdyz uz jsme byli rozhodnuti jit do smenarny, rekl Jaromir, at chvili pockame, oblekl se a vyrazil s nami kolem katedraly svateho Petra na posvatne uzemi. Vstup na uzemi samostatneho statu Vatikan je z jedne postranni ulicky a neni pristupny normalnim smrtelnikum. Vse kontroluje prisna svycarska garda. Jenze Otec Jaromir mel zvlastni propustku, ktera ho opravnovala projit touto branou, kudy prochazeli pouze duchovni a obcas projely autem reholnice s vatikanskym cislem. Kdyz jsme dorazili pred banku, Jaromir se zarazil. Prece jen pohybovat se po tomto posvatnem miste v kratkych kalhotach neni obvykle, ale jit takto do samotneho uradu Vatikanske banky by mohlo zpusobit skandal. Jelikoz seky nebyly napsany na mne, ale na Marii, okamzite jsem nabidl, ze pockam venku. Chvili jsem tedy postaval pred Vatikanskou bankou a cekal jsem, ze mne co nejdrive vyvedou, protoze jsem nemel u sebe zadny doklad. Pozoroval jsem provoz, sledoval ruzne metare, kteri uklizeli chodniky. Zkoumal jsem, zda se jedna o najatou firmu anebo o reholniky, ale po chvili jsem byl unaven a prece jen unava zvitezila nad strachem, ze budu vypovezen za hradby, ackoliv od okamziku, kdy je zde papezem Frantisek, tak zde maji chudi vetsi prava nez v minulosti, coz je videt na kazdem kroku.
Usedl jsem tedy na schody u protejsi budovy. Po chvili prosel kolem mne zastupce svycarske gardy. Slusne jsem povstal a nechal ho po schodech projit. On mne jen pokynul, abych nevstaval. Za chvili prosel opet a nesl v ruce na taliri babovku. Situace se opakovala. Uz jsem z toho byl ponekud nervozni. Konecne vysla z banky rozradostnena Marie a Jaromir. Ve Vatikanske bance ji seky bez problemu a bez poplatku proplatili. Ve stejnou chvili se objevil muz ze svycarske gardy. Nenesl celou babovku, ale pouze jeji cast v ubrousku a s usmevem mne ji venoval. Jestli me pokladal za bezdomovce, ktery se tam nejakym zahadnym zpusobem ocitl nebo za poutnika, ci za zkrachovaleho teologa, jsem se nedovedel, ale o babovku jsme se rozdelili. Pokud byste vsak jeli do Italie neberte si sebou cestovni seky. Ne kazdy ma pristup do Vatikanske banky a ne kazdemu da svycarska garda babovku.
Oddechli jsme si a trochu jsme oslavili tento vitezny vstup do vecneho mesta a zacali odyseu po pamatkach.
Jak jiz jsem rekl, videt noveho papeze je velmi obtizne, poutnici na nej cekaji od sesti hodin rano a namesti pred katedralou je zcela zaplnene. Za to dostat se do Sixtinske kaple nezabere ani deset minut. Pravda musite absolvovat radu sbirek z Vatikanskeho muzea a krome Rafaelovych fresek muzete videt i peknou vystavu moderniho umeni. Tam vsude jiz to vzdali a muzete fotografovat, jen v sixtinske kapli, kde se pravidelne ozyvaji vykriky strazcu: "Ticho!" se fotit nesmi. Jedna slecna pobliz nas to zkusila a strazce ji nacapal a musela vsechno hezky rychle smazat.
Jednim z nejvetsich zazitku je Narodni muzeum Palazzo Massimo alle Terme, kde je mezi neuveritelnymi dva tisice let starymi mozaikami i mala zminka o tom, ze par metru od muzea bylo objeveno cele sidliste, jelikoz se vsak v roce 1947 stavelo nadrazi Termini (jedna z nejosklivejsich budov v Rime), byla cela oblast zbuldozerovana. Inu asi v dobe valky nebylo moc ucty k pamatkam. Bombardovaly se Pompeje, proc nesrovnat se zemi i neco po valce.
Cestou z muzea jsme se v jedne postranni ulicce zastavili na veceri. Ceny byly prijatelne Jednalo se o restauraci ve dvore cinzovniho domu. Vedle nas se posadili manzele z Brazilie, presneji receno z hlavniho mesta Brazilie, cili Brasilie. My jsme si dali jeden chod, oni dva. Kdyz nam prinesl cisnik ucet zaplatili jsme misto 40 eur 46. 15 % byla obsluha. Nasi spolustolovnici dokonce 12 eur navic, prestoze to byli slusni lide, nadavali jako spacci.
Ale abych jen nepomlouval. V sobotu jsme vyrazili do mestecka pobliz Rima Frascati, ktere je povestne skvelymi viny. Pokud navstivite Montreal, muze vas prekvapit, ze v mnohych restauracich si k jidlu muzete prinest vino a vrchni vam ho otevre. Ve Frascati je tomu opacne. Na namesti si muzete koupit levne syry, sunky, ruzne salamy, prosciuta a pak zajdete do vinarnicky, kde jsou papirove ubrusy a muzete bastit a popijet. Litr dobreho vina tam stoji pet euro.
Pravda, vrchni nevypadal prilis duveryhodne a cekali jsme, co za obezlicku vymysli. Vratil nam presne, podle toho, kolik jsme vypili. Vino nam chutnalo. Kdyz jsme chteli koupit za dalsich pet eur jeste lahev na cestu, hrde odmitl: Pet eur to stoji v podniku, lahev na cestu stoji dve eura a tri eura nam vratil. Pak verte lidem, podle toho, jaky na vas udelaji dojem na prvni pohled.
Ales Brezina, foto: Maria Gabankova - Rim, Praha

Navrat na hlavni stranu