Navrat na hlavni stranu

Uz je po desti
alespon vsichni doufaji. V Praze povodnovy rekord z roku 2002 nepadl. Na stesti. Ne vsude byli takhle stastni. Treba v Nemecku v Pasove dopadli podstatne hure. V Cechach to odneslo hlavne povodi Labe od Melnika na severozapad. V Usti nad Labem stoupla hladina reky o vic jak deset metru a nekolik dnu spojoval obe casti mesta pouze vlak, protoze silnicni mosty byly zaplavene vodou. V Jaromeri pro zmenu most spadl, ale to jsou vychodni Cechy a zde Labe vypada za normalnich okolnosti jako potucek.
Pritom hodne zachranila prehrada Les Kralovstvi, o ktere malokdo vi, prestoze je od 1. cervence 2010 Narodni kulturni pamatkou. Byla postavena v roce 1920 a v te dobe to byla nejvetsi prehrada v Ceskoslovensku. Maloktera prehrada je tak neobvykla svym estetickym provedeni. Na podzim roku 1955 jsem stravil v nedaleke ozdravovne pro podvyzivene deti dva mesice a prehrada byla castym cilem odpolednich vychazek. Za tu dobu jsem pribyl dva kilogramy na vaze. Zajimave bylo, ze v dospelem veku pribyvam na vaze i mimo dosah teto magicke stavby. K memu prekvapeni Ozdravovna Les Kralovstvi existuje dodnes.
Casy se meni a od roku 1920 vyrostla na Vltave cela kaskada deviti prehrad: Lipno I, Lipno II, Hnevkovice, Korensko, Orlik, Kamyk, Slapy, Stechovice a Vrane. Pritom z Prahy az do Stechovic se dalo v dobe meho detstvi jet parnikem. Tato kaskada zadrzela znacne mnozstvi vody, cimz pozdrzela povodne o cas, takze bylo mozne postavit protipovodnove bariery. Neobvykle na teto povodni vsak bylo, ze mnozstvi vody prislo z pritoku Sazavy a Berounky, coz malokdo cekal a ktere se vlevaji do Vltavy az na dolnim toku. Jeste prekvapivejsi bylo rozvodneni Botice v Hostivari, v Zabehlicich a dokonce v Michli, coz zpusobilo i evakuaci domova duchodcu Sue Ryder v Michelske ulici v Praze 4.
Letosni povodne prisly skutecne nenadale; jeste v patek jsme sli po zablacene ceste v Kuksu podel Labe, ktere pripominalo spise potucek. V sobotu prselo a v nedeli jsem se cestou vlakem do Prahy dovedel, ze nemuzeme jiz pouzit metro, ktere prestalo zastavovat v nekterych stanicich. Nastesti linka 26 stale jezdila. V pondeli prestalo metro v okoli vltavskych brehu fungovat uplne. Kolem jednotlivych stanic vznikly bariery a misto metra zacaly jezdit tramvaje XA a XB a autobusy XC. Intervaly byly jedna az dve minuty. Nektere mosty byly pro dopravu uzavrene, Karluv most byl uzavren i pro pesi. Misto automobilu se na mostech objevily stovky lidi, kterym media rikala ironicky vodni turiste. Ve skutecnosti tito navstevnici delali totez, co profesionalni media: fotili, filmovali a predavali sve zkusenosti dal. Zkratka dali prednost skutecnosti pred virtualnim prozitkem. Nejvic vsak clovek v takove situaci hodnoti vsechny dobrovolniky, nekteri z nich dokonce obetovali svou dovolenou.
Objevuje se -i jako vzdy - neobvykla mira solidarity. V tuto chvili (ve stredu 12. cervna 2013) se vybralo jiz 47 milionu. Kona se rada beneficnich koncertu. Voda se nevyhnula ani parkum, kde zacaly padat stromy a tak se nesmelo ani do Letenskych sadu a do Stromovky. Skody se odhaduji na desitky miliard, jen pojistovny jiz dostaly zadost o pomoc ve vysi ctyr miliard a povodne pripravily o zivot deset lidi.
Ales Brezina, foto: Maria Gabankova - Praha

Navrat na hlavni stranu