Navrat na hlavni stranu

Corriere Canadise a Canadian Jewish News konci publikaci
Kdo tak udela zitra?

Corriere Canadise, znamenite kanadsko-italske noviny zastavily cinnost 4. kvetna. Pristi mesic by slavily sve 59. narozeniny. Zalozil je Dan Iannuzzi, ktery pozdeji take zalozil mnohojazycnou televizni stanici CFMT (dnesni Omni Television). Noviny dostavaly od italske vlady skoro 3 miliony dolaru rocne. Na minuly rok (2012) podpora neprisla. Majitele zastavili vydavani.
20. cervna konci publikaci 53 roku vychazejici vyznamny casopis Canadian Jewish News. Zastaveni publikace bylo oduvodneno "ubyvajicim poctem predplatnych a stale se zmensujicim poctem inzerentu".
S ubyvajicim poctem predplatitelu a inzerentu se potykaji sto roku vychazejici americke noviny. Nektere uz rovnez zastavily cinnost. Problem je pochopitelne tezsi u pomerne malych etnickych skupin a netyka se jen tisku. Tyka se i nasi skupiny. Dnes oba cesky (a obcas slovensky) psane casopisy, Satellite a Novy domov jakz takz prezivaji. Prezivaji, vice nebo mene uspesne, i jine nase krajanske organizace. Ale ti, kteri je vedou, maji nejen obtizny ukol je udrzet, ale i snazit se odhadnout, co s nimi bude za 10-20 let. A jestlize jednou z moznosti je jejich zanik, pak se pokusi bud zanik oddalit nebo hledat reseni, jak zachovat alespon nejdulezitejsi stopy snazeni nasi generace (i tech predeslych) v Kanade. Zacali jsme na Torontske univerzite, ktera rozsiruje (do jake miry zalezi na podpore nasi komunity) program ceskych studii. Tam, kde mame co nabidnout (Masaryktown) by pravdepodobne stalo za to (nepochybuji, ze dnesni vedeni Masarykova ustavu uz hleda cesty) zahajit nezavazne jednani s mistnimi spravnimi a skolnimi organy mesta Scarborough o spolupraci, jez by zarucila zachovani i pristupnost odkazu Masarykova ustavu a ceske a slovenske demokraticke vetve v Torontu a v Kanade vubec. Neni to ukol pouze vedeni. Je to ukol pro nas pro vsechny.
Josef Cermak
***

Navrat na hlavni stranu