Navrat na hlavni stranu

Staci kolem pohledet,
jak je maly tenhle svet

Je az k nevire jak globalizace zmensuje svet kolem nas; vcera mi napsal kamarad z Ostravy, ze na oslave narozenin se taky mluvilo o moji rodine. Emailoval jsem kamaradovi dotaz, kdo na oslave byl a on mi obratem osvitil, ze jeho pritelkyne Milena pracovala na pedagogicke fakulte, kterou vede profesorka Hana. Aha, komentovala tuto narozeninovou oslavu Eva, ktera se s Hankou prateli vic jak 40 let a koresponduji spolu tricet let, co zijeme v Ontariu.
Emailoval a vysvetlil jsem to do Ostravy kamaradovi se kterym kamaradim od chlapectvi ve skautskem oddilu BVU v Ostrave a dodnes si dopisujeme, a dodal jsem, ze jeho pritelkyne Milena dela most. Ladislav, muj kamarad z mladi, se nadale podivoval jak je svet malicky, ze on zna mne, jeho pritelkyne Milena zna prof. Hanku a Hanka nas. Eve to nepripadalo extra podivne, ale spise zabavne, a vysvetlila mi, ze ke kazdemu cloveku na svete mame blizko nanejvys pres sest znamych, ale zpravidla staci pet, jak o tom psala kniha "Six Degrees of Separation".
Nerikej, rekl jsem pochybovacne, a Eva pokracovala, ze k ex-presidentovi Vaclavu Klausovi mame pokud ona vi, troji cesticku a na prstech pocitala: "Muj bratr Alan ma spoluzaka Libora Novaka, ktery bylo v devadesatych letech Klausuv tajemnik a tak si to spocitame: ty mas manzelku Evu, Eva ma bratra Alana, Alan ma kamarada Libora a Libor tajemnikoval pro Klause, takze mezi tebou a Klausem jsou tri lidi.
To je vlastne pravda, rekl jsem a Eva pokracovala s druhou cestickou: ty mas od detstvi kamarada Kaju, Kaja delal funkcionare ODS ve Vyskove a v devadesatych letech kandidoval na senatora a zajiste byl blizko Klausovi, takze kdybys chtel, dostal bys audienci s Klausem pres jednoho cloveka. To je vlastne pravda, rekl jsem, protoze mam deravou hlavu na takove veci.
A do tretice si zajiste pamatujes, ze k Vanocum jsme dostali fotky od pratel z Nemecka, kteri nam poslali fotku presidenta Klause v jejich dome u jidelniho stolu v srdecnem rozhovoru a hned tu fotku ve svem archivu nasla a predlozila jako dukaz jak blizko mame ke Klausovi. Dival jsem se na foto s pocitem, ze bych si mohl na Klause sahnout jako oni, kdybych chtel. "Anebo by sis s Klausem pokecat nechtel?" zeptala se Eva.
Ale chtel, rekl jsem pomalu, vzdyt vis s jakou chuti jsme cetli jeho knizku Modra planeta, kde upozornoval na ekologickou diktaturu, ktera nahrazuje marxistickou diktaturu komunistickych vsivaku a ma stejny ucel brat lidem svobodu ve jmenu ekologickych regulaci.
"A rekl bys to na te narozeninove oslave Hance a Milene a Ladislavovi?"
"Asi ne," rekl jsem vahave, "protoze Cesi uz veskrze zapomneli, ze Klaus byl jediny, ktery vedel co delat po vysumeni komunismu v Ceskoslovensku a nastartovani ekonomiky po tom beznadejnem znarodnovani a rovnostarstvi.
"Urcite mas pravdu, ze dneska je Klaus nepopularni, ale za par let Zemanova prezidentstvi bude Klaus vzacny jako byl zhanobeny TGM a dnes je velikan ceske politiky a priklad ctnosti."
"Chtel jsem napsat, ze kazdy zna kazdeho, ale co kdyz clovek nezna ani sam sebe?"
Eva se usmala a rekla, ze heslo Poznej sam sebe bylo nad vchodem do antickeho chramu uz davno pred narozenim Krista a odesla do kuchyne okorenit zeleninovou polevku.
Neodolal jsem a tuto malou situaci s narozeninami rozsirenou o znamosti s Klausem jsem odeslal profesorce Hance, pro poteseni jak se rozhovor o nas na jeji oslave rozsiril za Atlanticky ocean. Obratem emailovala prof. Hanka, ze si to precetla, a ze ona ma fotografii s Klausem, kdyz ji udeloval profesuru. Fotografii pripojila k emailu, takze my z Ontaria zname osobne ne tri, ale ctyri lidi, kteri znaji osobne Vaclava Klause.
Pochopitelne v breznu 2013, kdy president Klaus uz je ex-president a vetsina naroda se prezentuje tim, jak se ji Klaus zprotivil, neni takticke si dodavat lesku znamosti s lidmi, kteri znali osobne Klause; ani to nemam v umyslu timto psanim, akorat jsem rozvijel uvahu, jak ten novy svet maly a jak je snadne byt blizko komukoliv, pokud je clovek na internetu, pokud emailuje a zna lidi, kteri znaji dalsi lidi a ti dalsi atd. atd.
Rosta Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu