Navrat na hlavni stranu

Kdo bystry je davno vidi, ze zeny jsou lepsi lidi
Druhou kvetnovou nedeli se slavi svatek matek, v dobach nedavnych mel byt tento svatek nahrazen MDZ a v unoru je svatek svateho Valentyna, k nemu se vraci nas sudbursky dopisovatel Rosta Firla.
K svatku svateho Valentyna davame milovanym zenam kytku a bonbony, ale to hlavni, ba nejhlavnejsi, davejme jim uznani za vic nez sladke partnerstvi a materstvi a uhlednou domacnost, ale za odvekou chytrost a proziravost. Konecne ctu cerne na bilem v Lidovkach pod titulkem:
Zeny jsou nyni inteligentnejsi nez muzi, ukazaly testy IQ: PARIZ - Zeny mely letos poprve lepsi vysledky testu IQ nez muzi. Za poslednich vice nez 100 let tomu bylo naopak. S odvolanim na novozelandskeho vyzkumnika a psychologa Jamese Flynna to dnes uvedl francouzsky zpravodajsky server France Soir.
Nikdo nevi, jak rad to opisuji co jsem osobne pozoroval cely svuj zivot: Moje babicka mela vzdy rozhodujici slovo v rodinne vilce na Bohuminske ulici v Ostrave; tam jsme bydleli a zili spolecne s prarodici, kteri dum postavili a spravovali i vladli rodine laskavou a prisnou rukou; tedy hlavne babicka, prestoze dedecek byl daleko hlucnejsi - lec pod prisnym pohledem babicky vzdy ztichnul a zkrotl. Vnimal jsem tuto intelektualni prevahu babicky do svych triadvaceti let, a byla to babicka, ktera pripravila recepci na oslavu moji promoce na inzenyra a byla pysna, ze ma v rodine prvniho clena s titulem.
Ozenil jsem se a osamostatnil, ale zili jsme rodinnemu domu blizko, abych videl jak po umrti prarodicu prevzala vladarske zezlo v rodine moje matka; otec byl nesmirne laskavy a mirny clovek, a vladnout mu nebylo tezke, myslim si, a prijimal vseobecnou autoritu manzelky bez vyhrad a obcasne vzpoury byly kratke jako letni bourka.
Moje zena Eva zpocatku mirna a poddajna a navic o sest let mladsi nez ja, par let zcela zaneprazdnena plozenim a kojenim, zatimco ja se snazil prosadit ke korytku. Jednoho dne koncem sedmdesatych let navrhla, ze bychom ty sve krasne syny meli vzit na svobodu, minila na Zapad, a chopila se organizace uprku s nasazenim a promyslene, jak dela cokoliv dodnes; podle jejiho planu jsme se dostali pres Jugoslavii do uprchlickeho lagru Traiskirchenu. Tam pred komisarem pro rozmistovani uprchliku rekla pevne, ze nezustaneme v Evrope, ale mirime do Kanady, coz se podarilo.
Mohl bych popisovat tucet klicovych situaci, kdy pani Firlova mela vic rozumu nez ja a navic rozhodnost. Aspon jeden pro ilustraci, jak se chytra Eva zachovala, kdyz dulni spolecnost Falconbridge, kde jsem pracoval jako meric, propustila ctvrtinu zamestnancu v roce 1984 a ja se podelal, ze jsem nezamestnany jak nas ucili v marxismu: Eva otevrela telefonni knihu, zavolal na par mist co umi, a dalsi den nastoupila jako prekladatelka a ja byl doma u deti a pobiral jsem podporu v nezamestnanosti; coz ovsem nebylo kafe pro mne a zacal jsem hledat cestu k podnikani, coz se mi tez zdarilo; kdyz mne o par let povolali z Falconbridge do zamestnani, Eva to odmitla a pripojila se do me firmy jako ucetni a drzi oteze a firemni kasu v rukou dodnes.
Kdyz jsem vypravel Zdenkovi, a trech generacich mych nejblizsich zenskych, rekl shovivave ze to muze byt moje osobni zkusenost ci stesti, ale netyka se kazdeho.
Bez dlouheho vahani jsem rozsiril svou osobni zkusenost do obecnejsi polohy a rekl jsem, ze zeny ve vyvinutych zemich ziji v prumeru o sest let dele nez muzi. A optal jsem se, at vyjmenuje vdovy co zna a vdovce a v jakem to je pomeru?
Zdenek spocital na prstech ctyri vdovce a patnact vdov, ktere osobne zna, lec vzdoroval dal: "No a co z toho vyvozujes?"
To je prece jasne prece, rekl jsem, ze v rukou zen se akumuluje vice zdedeneho bohatstvi a tim vetsi vliv na spolecenskou i politickou budoucnost.
"A jak je to budoucnosti sveta prospesne?" nevzdaval se Zdenek.
Skoro kazdy zamestnavatel Ti rekne, ze zeny jsou lepsi zamestnanci nez muzi, zvlaste dnes, kdyz maloktere zamestnani vyzaduje manualni silu rukou, ale vice rozumu.
"Hmm," vzdychl Zdenek a rekl jsem to hlavni: "Zeny nemysli ideologicky jako muzi, nejdou do valky kvuli hrdosti jako muzi, kvuli pohanene cti, zeny vyjednavaji..."
"To jsou hypotezy," prerusil mne Zdenek, ale pokracoval jsem, "divky jsou lepsi studentky, coz vi kazdy pedagog, jsou cilevedomejsi kvuli materstvi, jsou peclivejsi kvuli zkusenosti s domacnosti a vychovou deti, proste jsou lepsi a chytrejsi nez my."
Zdenek mavl rukou, coz jsem vzal jako vitezstvi, ze ho mam na sve strane, ze zeny jsou chytrejsi, coz z meho hlediska je i skutecnost v jeho manzelstvi, ale nerekl jsem mu to; a pridal jsem posledni polinko: "Dobre vis, ze rad pisi a koresponduji a moje dlouholeta zkusenost s korespondentkami a muzskymi korespondenty ma stejny pomer jako ty Tvoje vdovy a vdovci, ctyri zeny k jednomu chlapovi, a to je muj osobni dukaz o chytrosti zen, jak rychle zvladaji nove technologie a ze si podrzuji zajem a zvedavost dele a vice nez muzi, kteri intelektualne vadnou pred myma ocima zatimco zeny se snazi zustat mlade.
Zdenek si vzdychl, protoze ma stejnou zkusenost a mockrat mi rekl, ze jeho nejlepsi kamaradi, a spoluzaci a byvali kolegova kysnou jak syrovatka a mlci jak ryby.
"A co tvoji synove? Jak ti se ti jevi jejich zapas o vladu v manzelstvi?"
"Hahaha," zachechtala se Eva, ktera dosud debatu o chytrosti zen jen sledovala, "oba si vzali zenske viditelne sraznejsi dokonce chytrejsi nez jsou moji skvostni synove sami; postaru bych rekla, ze jsou oba 'pod pantoflem' jako byl muj tata, Rostuv dedecek i tatinek."
Ohleduplne nerekla, ze jsem pod pantoflem ja, a tak jsem s klidem vyslovil, ze se mam pod pantoflem, a ze se mam jako vevoda a nevim, cim jsem si to zaslouzil.
"Ale zaslouzil, rekla Eva vehementne, ctyricet let jsi byl nejlepsim manzelem jakeho bych si mohla predstavit, a verim, ze s mou udrzbou a dohledem mame dalsich ctyricet pred sebou."
Dovede si nekdo predstavit chytrejsi odpoved na tak lepkavou otazku? A budiz toto zaverem a dukazem, ze zeny jsou chytrejsi nez muzi, a basta.
Rosta Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu