Navrat na hlavni stranu

Potupna lekce od Danu v Olomouci 0:3 opet zvedla vlnu nelibosti proti treneru Bilkovi
Brazilska nadeje jeste zije

Vyvoj je velmi dynamicky a zdani nekdy klame. A ani fotbal v techto aspektech neni vyjimkou. Kdyz pred druhym zapasem muzstva Ceske republiky na lonskem mistrovstvi Evropy proti Recku ve Wroclavi tisicovky ceskych fanousku na adresu velmi neoblibeneho reprezentacniho trenera vytrvale a bourlive skandovaly: "Bilek, ven, Bilek ven", zdalo se, ze jeho dny na lavicce jsou secteny. Lec tym se na evropskem sampionatu probojovalo do ctvrtfinale, nasledne na podzim krome prazske bezbrankove remizy uspesne vstoupil do kvalifikace mistrovstvi sveta 2014 a jeste k tomu odehral dve uspesna pratelska stretnuti, ve kterych porazil v Olomouci Slovensko 3:0 a v Manise domaci Turecko 2:0. Navic v poslednich sedmi zapasech inkasoval pouhe dva goly a to od Finska a Malty...
Pro dalsi kvalifikacni souboj s Danskem, jehoz dejistem vzhledem k podzimnimu velkemu divackemu zajmu, byl opet Andruv stadion v Olomouci a beznadejne vyprodany 12288 priznivci, tedy vsechno bylo nazhaveno optimisticky. Tim spise, ze hostum chybel popularni utocnik Juventusu Turin Nicklas Bendtner, ktery za svou jizdu autem v podnapilem stavu ma pulrocni zakaz reprezentacnich startu. Navic Danove se ziskem pouhych dvou bodu figurovali az na patem, tedy predposlednim miste, teto kvalifikacni skupiny B a predtim osm zapasu nevyhrali! Jenze i ceskemu celku v posledni chvili vypadl ze sestavy opet zraneny tvurce hry Tomas Rosicky, coz na hristi bylo hodne znat.
Bezradny utok, derava obrana
Prave ve stredu pole cesti reprezentanti prenechavali hodne prostoru souperi, ktery si tri minuty pred prestavkou vytvoril nejvetsi sanci prvniho polocasu, ale brankar Cech nastesti Eriksenovu strelu v posledni chvili stacil vyrazil. Po zmene stran to vsak bylo jeste horsi. Danove prehravali Cechy presnejsi kombinaci, vyrazne lepsi micovou technikou i rychlym prenasenim hry do volnych prostoru. Kdyz po jedne z takovych akci momentalne nejlepsi strelec danske ligy Cornelius z FC Kodan bombou z velkeho vapna v 57. minute otevrel skore, prece jen na travnik misto nevyrazneho Jiracka, ktery v bundesligovych barvach Hamburger SV nedostava mnoho prilezitosti, prisel Rosicky, bylo na zvrat uz pozde.
Za dalsich deset minut totiz v nasem pokutovem uzemi Sivoka preskocil Kjar a hlavou zvysil na 2:0. Kam se podely ceske ambice ofenzivni hry, od niz si trener Bilek i fanousci pred zapasem tolik slibovali? Nejlepsi kanonyr mistrovstvi Evropy 2004 v Portugalsku Milan Baros dal sice po lonskem evropskem sampionatu reprezentaci sbohem, za to v posledni dobe o sobe hodne davali vedet David Lafata ve Sparte, Matej Vydra v druholigovem anglickem FC Watford nebo na rychlo do Olomouce povolany Libor Kozak v Laziu Rim. Navzdory tomu si cesti fotbaliste za cely zapas nevytvorili jedinou golovou sanci! Neuveritelne! Souper naopak sedm minut pred koncem Zimlingovou bombou z dvaceti metru uzavrel na 0:3, tedy jednu z nejpotupnejsich proher, jakou dejiny ceskoslovenskeho ci ceskeho tymu v domacim prostredi pamatuji.
Koho chteji media?
A publikum znovu buracelo: "Bilek ven, Bilek ven!" Po utkani na to Michal Bilek zareagoval: "Kdybychom ted za ctyri dny v Armenii nevyhrali, byl by to muj konec..." A krutou lekci zhodnotil takto: "Od druhe pule Danove vyhravali vetsinu osobnich souboju. Dali prvni gol a kdyz jsme hru otevreli, vstrelili i druhy a k nicemu nas nepustili. Skoda, ze Rosicky nemohl hrat cely zapas. Misto neho jsem postavil Jiracka, i kdyz vim, ze posledni dobou v nemecke lize nehraje, ale predtim me nikdy nezklamal." Bilkuv stastny ctyriasedesatilety protejsek a kdysi sto dvou nasobny reprezentant Danska, mimochodem i vitez Poharu UEFA 1983 s Anderlechtem Brusel Morten Olsen konstatoval: "O necem takovem, co se nam nakonec povedlo v Olomouci, jsme ani nesnili. K mimoradnym vykonum se vypnuli hlavne Eriksen a Kronh-Dehli. Nejdulezitejsi bylo, ze sance, k nimz jsme se dostali, jsme dokazali promenit."
Bilkova funkce se okamzite ocitla v az neskutecnem medialnim tlaku. Komentatori vytahli hned nekolik jmen jeho moznych nastupcu. V cele figuroval Pavel Vrba, ktery Viktorii Plzen vytahl k lonskemu prvenstvi v ceske lize a k letosnimu postupu mimo jine i pres Neapol do osmifinale Evropske ligy. Dalsimi vyraznymi adepty se v mediich stali uz petasedesatilety trenersky doyen Cechoital Zdenek Zeman, jenz v minulosti vesmes uspesne vedl celky AS Rim, Lazia Rim, Neapole ci Fenerbahce Istanbul. Dale Karel Jarolim, trener mistrovske Slavie Praha  let 2008 i 2009 a dokonce jeste nedavny predseda Ceskomoravskeho fotbaloveho svazu a mnohonasobny reprezentant Ivan Hasek.
Uspesny i utocny reparat
O to vetsi pozornost byla uprena do Jerevanu, kde opet pred vyprodanym hledistem, tentokrat patnacti tisici divaky, muzstvu Ceske republiky stala v ceste fotbalove trochu exoticka Armenie. Michal Bilek to konecne zkusil se dvema hraci na hrotu utoku a Vydra sve predpoklady na tomto poste potvrdil dvema ceskymi udery. Treti pridal v posledni minute stretnuti stridajici Kolar a bylo z toho po bezgolovem a z ceske strany nijak vyraznem prvnim polocasu nakonec vitezstvi 3:0. I s vydatnym prispenim uz uzdraveneho Rosickeho. To v kvalifikacni skupine znamena treti pricku (dva body pred Danskem a dva za Bulharskem, ktere ma vsak o jeden zapas vice) a pri remize 1:1 Danu v Kodani s Bulharskem prece jen stale jeste prijatelnou pozici v boji o druhou pricku, ktera znamena baraz. A tudiz nadeji na svetovy sampionat 2014 v Brazilii.  
Trener Bilek hodnotil: "Vyhrali jsme vyraznym rozdilem a take vykon byl dobry. Nase situace je vsak i nadale slozita a o tom, jestli skoncim nebo zustanu jako reprezentacni trener rozhodne zasedani vykonneho vyboru Fotbalove asociace Ceske republiky." To je svolane na 16. dubna, avsak sami hraci jeste na zpatecni ceste v letadle z Jerevanu do Prahy u predsedy FACR Miroslava Pelty intervenovali za to, aby Bilek odvolan nebyl. Napr. kapitan tymu a jeden z nejlepsich svetovych golmanu Petr Cech pri rozhovorech s novinari zduraznil: "Nemyslim si, ze by mel kouc odchazet v prubehu kvalifikace, kdyz mame stale nadeji na postup!" U svych sverencu ma Michal Bilek opravdu vysokou duveru i zastani, za to u fanousku a ceske sportovni verejnosti je zapsan v takove nelibosti jako v historii ceskoslovenskeho a ceskeho fotbalu zrejme nebyl jeste zadny reprezentacni trener...
JAROSLAV KIRCHNER, Olomouc - Praha 
***
Gambrinus liga
21. kolo:
Teplice-Slavia 1:1, Brno-Hradec 1:3, Sparta-Plzen 1:0, Pribram-Jablonec 3:3, Liberec-Olomouc 1:0, Dukla-Budejovice 4:0, Ml.Boleslav-Slovacko 2:0.
22. kolo: Jihlava-Brno 2:0, Hradec-Ml.Boleslav 2:2, Plzen-Teplice 2:1, Jablonec-Slovacko 4:1, Ostrava-Liberec 0:1, Olomouc-Sparta 0:3, Slavia-Dukla 0:0, Budejovice-Pribram 0:1.
Corgon liga
21. kolo:
Slovan Bratislava-Tatran Presov 5:0, MFK Ruzomberok-FC Zlate Moravce 2:1, MSK Zilina-Spartak Myjava 0:0, Spartak Trnava-MFK Kosice 2:3, FK Senica-Dukla Banska Bystrica 1:1, AS Trencin-FC Nitra 3:0
22. kolo: MFK Kosice-Slovan Bratislava 1:1, Tatran Presov-FK Senica 0:1, MSK Zilina-Spartak Trnava 1:1, Dukla Banska Bystrica-AS Trencin 0:0, FC Nitra-MFK Ruzomberok 3:0.
23. kolo: MFK Ruzomberok-Dukla Banska Bystrica 3:2, Spartak Trnava-Spartak Myjava 1:1, FC Zlate Moravce-FC Nitra 1:2, FK Senica-MFK Kosice 0:0, AS Trencin-Tatran Presov 1:1, Slovan Bratislava-MSK Zilina 1:1.
***

Navrat na hlavni stranu