Navrat na hlavni stranu

Mame papeze
Volba papeze, ktery si dal jmeno Francis (po Frantisku z Assisi, nejmilovanejsim z pozdejsich nasledovniku Jezisovych), byla privitana ­ a nejen katoliky ­ se skutecnym nadsenim. Tento argentinsky knez italskeho puvodu se chova zpusobem, ktery mnohy z nas platonicky obdivuje, ale malokdo mame v umyslu napodobit (v Buenos Aires ­ a to uz byl i kardinal - nebydlel ve vznosne arcibiskupske rezidenci, ale v pronajatem bytu; v Rime ­ a to uz byl papezem ­ si sam v hotelu vyzvedl sve zavazadlo a zaplatil za uschovu; jako knez i biskup a arcibiskup videl, jako jeden ze svych nejdulezitejsich ukolu, sluzbu chudym; a ma i smysl pro humor: po svem zvoleni papezem pri obede ci veceri s kardinaly, se nekdo zminil neco v tom smyslu, ze ho volili. Papez odpovedel: Necht vam to Panbuh odpusti!" Tedy papez, kdyby ho vsichni katolici napodobili, by vytvoril nebe na zemi a soucasne prakticky zlikvidoval nasi ekonomii, zalozenou na tom, ze musime porad mit vic veci a sluzeb a vyrabet a kupovat, abychom vsichni mohli skoncit jako milionari. To nebezpeci asi nehrozi, vetsinou se budeme pouze snazit se temi milionari stat. A z povzdali obdivovat, ze mezi nami zije tak cisty a dobry clovek ­ a nekdy mozna udelame neco, co bychom bez jeho inspirace neudelali.
Svaty Otec ­ zni to velebne a vznesene zaroven. Ne ovsem kazdy papez byl samocinne svaty: Napriklad papez Alexander VI., ktery sedel na papezskem stolci od roku 1492 (rok objeveni Ameriky) do roku 1503. Byl spanelskeho puvodu (bratr jeho maminky Alfonso byl papezem Calixtusem III), sve jmeno si poitalstil na Rodrigo Borgia, mel ctyri nemanzelske deti s Italkou Vannozzou, vcetne syna Cesara a dcery Lucrecie. Cesare ridil papezskou administraci a papezsky majetek pouzival k posileni sve osobni moci. Otec i syn maji povest, ktera se nezada s reputaci nejbrutalnejsich rimskych cisaru. Dceri Lucrecii papez Alexander VI. zprostredkoval nekolik vysoce vyhodnych svateb a zli jazykove tvrdily, ze byl jejim milencem. (At uz to bylo jakkoliv, Lucrecia vstoupila do literatury i hudby). Byla to doba, kdy se v Rime dely veci, proti kterym to, co se dnes cirkvi vycita, se mnohym jevi jako drobne prestupky. Nakonec papezi zustal jen kritik, dominikan Girolamo Savonarola, ktery bouril proti mravni spousti v cirkvi.  Alexandra VI.. mimo jine obvinil, ze si konklave, ktere ho zvolilo, koupil. 23. kvetna 1498 Savonarolu a jeho dva zaky popravili, jejich tela byla spalena ve Florencii na Piazza della Signoria a popel byl vysypan z mostu Ponte Vecchio do reky Arno.
A ovsem byla doba, kdy nebyl papez jenom jeden. V roce 1408 (sedm let pred upalenim Jana Husa) prazsky arcibiskup a univerzita odporovaly postoji ceskeho krale Vaclava IV., ktery se snazil zachovat neutralitu mezi dvema soupericimi papezi, Rehorem DII. a Benediktem XIII. Tomu vsemu nasadil korunu koncil v Pise, ktery oba papeze sesadil a v roce 1409 zvolil kardinala Pietra Philargiho za papeze Alexandra V.
Proc o tom pisi? Abych pripomnel sobe i tem, kteri radi listuji v historii, ze vsechno lidske nese Kainovo znameni, ze najit cisteho cloveka a nasledovnika Jezise i na stolci papezskem je duvodem k radosti a nadeji, pro ty, kteri veri, pro ty, kteri hledaji i pro ty, kterym nebyl dan dar specificke viry.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu