Navrat na hlavni stranu

Zapisky od Pacifiku (2013-4)
Nastesti se zatim vse obraci jen v trapnou exhibici severokorejskeho idiota, ktery kraci ve stopach sveho stejne zbesileho otce blba; bezmala to pripomina jen tahani Zapadu za nohu, tedy bohudik. Na mysli mam opakovane vyhruzky vlady zeme, kde valka se skoncila v roce 1953 s vysledkem, ze demokraticka Jizni Korea prosperuje k radosti svych obyvatel, v Severni casti pak penize jdou na zbrojeni a dokonce prosla internetem zprava, ze v zemi dochazi, laskavy ctenar muze hadat, pokud se mu to nepodari, tak tedy sdeluji, ke kanibalismu v jednadvacatem stoleti. Pokud pomery v techto sousednich zemich tak velice odlisne, vysledek to ruznych spolecenskou systemu, nestaci k presvedceni pochybovacu o tom, ktery system je cloveku blizsi a nesrovnatelne privetivejsi, zda demokraticky kapitalismus a nebo pochroumane odnoze socialismu ci komunismu, pak mu neni pomoci.
Mne jen nekdy prijdou az k smutnemu pousmani ony vyhruzky sankcemi zapadnim svetem, jen k tomu dobre, aby po chvilce klidu nasledujicim po zplaneni vyhruzek zmineneho idiota, vse se znovu opakovalo ...
***
Opet jsem po nachlazeni zacal dochazet do plaveckeho bazenu na uzitecna cviceni a v duchu jsem se ptal, zda program tech dvou panu se nejak nezmenil.
Ano, dvou panu. Nezmenil se nijak. Dokonce mam dojem, ze probiha nejen dvakrat v tydnu, v case, kdy i ja se v bazenu vyskytuji, ale mozna, ze kazdy den, sobotu a nedeli nevyjimaje.
V bazenu tedy napodobuji cviceni predvadena na jeho okraji instruktorkou a nez se nadeji, jde kolem rozhodnym krokem vysoky, stihly muz intelektualniho typu miri k parni saune v rohu. Kratce pote ten druhy shora zmineny pan, take stihly a tez sviznych pohybu, sestupuje po zebriku do bazenu a oddava se v casti, kde uz nelze dosahnout na dno slapani vody.
Chvili nato onen intelektualne pusobici chlapik kraci kolem bazenu opacnym smerem a zataci do jine sauny, suche. Nikdy jsem jej nevidel, ze by se ponoril do modrych vod bazenu. Stejne tak jsem toho druheho chlapika nevidel, ze by vesel do jedne nebo druhe sauny.
Ovsem, neni to nic velmi pozoruhodneho ke sdeleni, ale i tak to vzdy upouta moji pozornost, ten presne stejny rezim obou panu...
***
Jsem letity odberatel nejednoho krajanskeho tisku a tak se dozvidam o tom, jak bidne si zeme ceska, diky jejim politikum, vede. Ano, souhlasim, ze podvody a korupce v CR dosahuji mozna vyse vetsi, nez v jinych demokratickych zemich, a rozhodne vetsi nez v Kanade. Casta odhaleni takoveho pocinani samozrejme neprospivaji radosti solidniho, poctive pracujiciho obcana.
Jezdim do Cech dost pravidelne (ac jen na nekolik malo tydnu), ale jsem ve styku s nekolika prateli tam zijicimi. Jsem tedy, ac nikoli do nejmensich podrobnosti, ale vcelku dostatecne, informovan o situace v byvale domovine.
Nepochybuji o tom, ze kdyby poctivost a solidnost ceskych politiku byla na vyssi urovni, odrazilo by se to nejen na blahobytu obcanu a jejich spokojenosti. Ale ... i kdyz toto vse vezmu v uvahu, dochazim k zaveru a nazoru, ze obcane Ceske republiky (ovsem, na vyjimky jiste casti, ale ty existuji i v jinych vyspelych zemich), sotva si mohou tak moc a casto stezovat (to se nezminuji o tech nenapravitelnych se steskem vzpominajicich totalitni rezim) ve vsi vseobecnosti. A nebo litovat zmeny rezimu v roce 1989. Nikdy se i prumerny obcan Ceske republiky nemel lepe, nez dnes! Jak jinak lze vysvetlit prokazatelna fakta: tisice obcanu vyjizdi rocne za rekreaci do mist, o kterych si pred petadvaceti lety, v systemu slibujicim raj na zemi, mohly nechat jen zdat! Studenti mohou studovat v jakekoli zemi se jim zachce.
Koncerty, bez ohledu na cenu vstupenky, jsou vetsinou vyprodane ... a to ne jenom cizinci.
Desitky prazskych divadel zdaleka nezeji prazdnotou. Stejne tak nakupni strediska.
Moji zmineni pratele a jejich zeny jsou stejne v duchodu jako ja a moje zena. Nikdo z nich si nestezuje, i od nich dochazi informace o zajezdech do Egypta, Turecka, Recka, na lyze do Alp. Zde treba zduraznit: nikdo z nich neni z kategorie tzv. zbohatliku! Zadne konexe na vlivne hodnostare. Nic takoveho.
Takze, navzdory tomu, ze vetsina obyvatel se nakonec, bohuzel, rozhodla pro prezidenta znacne se lisiciho od sveho protikandidata nedostatkem cestnosti a urovne, ktera i v nasi ponekud poklesle dobe snad neztraci svuj vyznam, jakakoli rozesmutneni nad ztracenymi casy vlady strany Gottwaldovy, neodpovidaji zdaleka skutecne situaci. Ano, mohlo by v Cechach byt mnohem lepe. Ale stejne tak i v jinych zemich, Kanadu, zemi velikeho nerostneho bohatstvi, nevyjimaje.
Pokud ve Vancouveru nastane obdobi deste (a to je dost dlouhe), napada mne okamzite, jak bych takovou neprizen pocasi vnimal v Praze. Oh, docela dobre! Tam je tak lehke kdykoli zajit do prijemne cajovny, odpoledni vinarny, hostince, na vystavu, do kina, prochazet jedno knihkupectvi po druhem, pod destnikem treba a pesky. Nebo pouzit presne a casto jedouci tramvaje pro posun z mista na misto, o metru ani nemluve.
A zde v podobny cas? Sednout do auta a jet ... kam? Pobrezi v takovy cas neni nijak lakave, snad k porizeni nejake podarene fotografie. Verejna doprava takovy posun po meste nijak necini lakavym, zatimco v Praze tramvaje a metro dovezou obcana z mista na misto v nekolika minutach! A tak zustat doma, tam je sice, jak tvrdi prislovi, ze vseho nejlip, jiste, to je reseni, ale ponekud jine nezli to prazske.
Jeste bych se rad zminil o tom, ze toto mesto u Pacifiku neni nijak chude na mordy a jine zlociny, jak se lze docist v dennim tisku. Ani nemluve o tom, ze teprve za par dnu vlada bude rusit referendem odmitnutou, ale vladou prosazenou dan (HST) a jak to bude probihat, k tomu mi zkusenost napovida, ze jednoduche ani primocare to nebude ...
***
Tenisove rakety, s nimiz hraji profesionalove jsou nepochybne lepsi nez prumerne kvality. My rekreacni teniste si sve dve rakety setrime a opatrujeme. Proto mam neliby pocit, kdyz se stane, ze spickovy hrac (nebo hracka, kupr. S. Williamsova) po nezdarene hre svou dokonalou raketu znici k nepotrebe, coz v povrchu kurtu mozna i zanecha stopu.
Kdybych byl sponzorem takoveho vzteklouna, sdelil bych mu vlidne: jeste jednou a byla to posledni raketa, kterou jsi dostal(a).
Kdyz uz jsem u tenisu, nemohu si nepripomenout znacne jiz letity ustup americkych tenistu (a s obcasnou vyjimkou sester Williamsovych i tenistek) z byvale slavy a dominance.
Tenisovi zasvecenci mozna znaji vysvetleni. Ja si vice pripominam tez uz letite problemy Spojenych statu, ac dosud maji status jedine svetove velmoci. Je to nahoda?
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu